VEST: • KULTURA: Jun mesec u znaku 3 tradicionalna festivala • NASTAVLJAJU SE RADOVI U CENTRU: Rekonstruiše se traka ispred zgrade Hotela Srem • Predstava pazovačke gimnazije pobedila na omladinskom festivalu u Kuli • Dunja Sekulić i Nikola Tasić osvojili bronzu na Balkanskom prvenstvu u Istanbulu • FUDBAL: I pored trijumfa Jedinstvo od naredne sezone u nižem rangu takmičenja • RTV Stara Pazova možete gledati na poziciji 545 kod operatera Supernova i na 545 kod MTS-a • Program Radija Stara Pazova možete slušati na frekvenciji 91,5 MHz •
Ekonomija Stara Pazova 09.01.2023.
POLJOPRIVREDA U PROŠLOJ GODINI: Kukuruz i soja podbacili, suncokret se izvukao. Ozimni usevi dobro krenuli

U Informaciji o izvršenim jesenjim radovima na teritoriji opštine Stara Pazova opštinskog Odeljenja za poljoprivredu se navodi, da su ostvareni znatno niži prosečni prinosi jarih kultura u odnosu na prošlu godinu, ali znatno veći u poređenju sa regionom a takođe su i cene znatno uvećane u poređenju sa prošlom godinom.


Kukuruz, koji je bio posejan 48% obradivih površina dao je prosečan prinos 6,1 tona po hektaru, što je za 20% manje od prošlogodišnjeg prosečnog roda a prema najnovijim podacima sa produktne burze otkupljuje se po 36 dinara. 


Suncokret je požnjeven sa 2200 posejanih hektara sa prosečnim prinosom od 3 tone po hektaru. To je za 14% manje nego prošle godine, ali je ova uljarica najbolje podnela dugotrajni sušni period.


Soja je ove godine podbacila usled toplotnih udara tako da je dala rod u proseku nepune dve tone, dok je prethodne godine bilo za tonu više u proseku. Dok su se žetve pomenutih useva obavile u predviđenom roku, a čak i znatno ranije, kampanja šećerne repe, koje je bilo najmanje, svega 1500 hektara, završena je polovinom decembra a prosečan rod iznosi 65 tone po hektaru.


Kiša za kojom je zemlja vapila preko leta, stigla je u jesenjem periodu, te u velikoj meri ometala pripremu zemljišta za jesenju setvu. Hlebno zrno je posejano na 6600 hektara, ozimi ječam zauzima 1200 hektara a uljana repica 270.


Prema oceni stručne službe Odeljenja za poljoprivredu, u Izveštaju koji je usvojen na poslednjoj ovogodišnjoj sednici lokalnog parlamenta, usevi su dobro nikli i nalaze se u dobroj kondiciji za ovo doba godine.