VESTI: Počinje rekonstrukcija asfalta u centru Stare Pazove: Biće gužve u centru narednih desetak dana • U toku 11. Međunarodni kamp za mlade lidere u dijabetesu u Novoj Pazovi • Podela besplatnih autosedišta za decu: U petak u Domu kulture u Novim Banovcima od 13 do 14 za decu iz Podunavlja • Otvoren Second hand bazar u Parohijskom domu Slovačke evangeličke crkve • Počinje tretiranje korova po kanalima u atarima Srema • Danas uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava u Batajnici • U četvrtak prva utakmica finala plejofa između odbojkašica Jedinstva i TENT-a • Program RTV Stara Pazova možete gledati na poziciji 545 kod operatera Supernova i na 545 kod MTS-a • Program Radija Stara Pazova možete slušati na frekvenciji 91,5 MHz •
Život ostalo 09.01.2023.
Direktorki Doma zdravlja u Zemunu bitniji sitan inventar od ultrazvuka za trudnice?

Srbija danasTekst prenet sa portala „Srbija Danas“
Na sednici Upravnog odbora 2. decembra ustanovljeno je da su sredstva na sopstvenom računu Doma zdravlja Zemun dovoljna za nabavku ultrazvučnog uređaja, te je ovaj organ u skladu sa tim i doneo odluku o hitnoj kupovini.


Trudnice, deca i stariji građani iz Batajnice su za običan ultrazvučni pregled prinuđeni da putuju do Zemuna ili u Ugrinovce jer v.d. direktor Doma zdravlja Zemun dr Aleksandra Cvetković nije uvažila odluku Upravnog odbora Doma zdravlja Zemun da se po hitnom postupku uradi rebalans budžeta i sredstva sa sopstvenog računa preusmere na kupovinu ultrazvučnog aparata za Batajnicu.
Kontroverzna i samovoljna odluka direktorke Cvetković da je bitnije nabaviti sitan potrošni materijal nego ultrazvučni aparat koji bi bio na raspolaganju svim stanovnicima Batajnice, a posebno trudnicama, je blago rečeno skandalozna.


Upravni odbor je na sednici 2. decembra doneo odluku kojom se nalaže da se u narednih par dana od sednice napravi rebalans budžeta, te da se novac kojim Dom zdravlja Zemun raspolaže, umesto za sitan potrošni materijal, preusmeri na kupovinu ultrazvuka za Batajnicu i tako okonča agonija od godinu dana gde su trudnice i roditelji sa malom decom morali za običan ultrazvučni pregled da putuju u Zemun i Ugrinovce.


Kako je u svojoj odluci naveo Upravni odbor ove zdravstvene institucije, iako bi se ultrazvučni aparat primarno koristio za ginekologiju, sa adekvatnim sondama bi mogao da se koristi i za abdomen.


Uprkos ovoj naredbi Upravnog odbora, v.d. direktor Doma zdravlja Zemun dr Aleksandra Cvetković nije postupila u skladu sa odlukom i samim tim pored kršenja statuta ove ustanove, nastavila i agoniju građana Batajnice.


Dakle, nije bilo prepreka da se sistem zdravstvne zaštite u Batajnici za oko 75 hiljada ljudi olakša i unapredi, sem neshvatljive i skandalozne odluke v.d. direktorke Cvetković, koja iz sebi poznatih razloga ne uvažava odluke tela koje je za to nadležno.


Bahatost i nepoštovanje odluka nadležnih oragana Doma zdravlja u Zemunu direktorke Cvetković nema granice, te je već u ponedeljak 5.12. 2022. samo tri dana posle sednice Upravnog odbora kojoj je i sama prisustvovala, svesna odluke Upravnog odbora o preusmeravanju sredstava na kupovinu ultrazvučnog aparata, dala na svoju ruku nalog da se raspiše nabavka za sitan inventar. A kada joj se službenica javnih nabavki skrenula pažnju da se čeka odluka Upravnog odbora, direktorka Cvetković je u šerifovskom maniru izbacila iz kancelarije.


Ako se uzme u obzir istraživanje „Ljudski razvoj kao odgovor na demografske promene“, koja je prošle godine predstavljen u Skupštini Srbije – do 2050. godine Srbija će izgubiti 1,4 miliona ljudi, što bi Srbiju učinilo jednom od država koje najbrže gube stanovnike u svetu. Ako nešto hitno ne preduzmemo, za manje od 30 godina u Srbiji će biti manje od 5,4 miliona ljudi.


Ovi podaci treba da budu crveni alarm svima, a posebno medicinskim radnicima, da podstiču širenje porodica i rađanje dece, a odluka direktorke Cvetković kojom direktno utiče na to da trudnice iz Batajnice, neke i u poodmakloj trudnoći, nemaju u svom Domu zdravlja ultrazvuk, već za rutinski pregled moraju da pređu minimum 10 kilometara je u potpunosti suprotna državnoj politici o podizanju nataliteta u Srbiji.


Apropo skandaloznih odluka v.d. direktorke Doma zdravlja u Zemunu dr Aleksandre Cvetković apelujemo na nadležne organe i ministarku Danicu Grujičić da razreši funkcije dr Cvetković, koja je u doba „bele kuge“ i deceniji u kojoj je prema podacima sa poslednjeg popisa stanovništva Srbija ostala bez skoro 600.000 ljudi, svojim sramnim postpucima otežala život trudnicama i roditeljima sa malom decom, primoravajući ih da putuju do 10 kilometara kako bi obavili osnovne preglede.