VESTI: U Staroj Pazovi kažnjeni vozači koji su vozili automobile pod dejstvom alkohola i droga • U ponedeljak bez vode pojedini stanovnici u ulici Cara Dušana u Novoj Pazovi • Put između Stare i Nove Pazove danas u potpunosti zatvoren • Da Marija još dugo bude sa svojim ćerkama: U nedelju humanitarno veče u Novim Banovcima • Klaviristkinja Marija Bajalica sinoć održala koncert u Staroj Pazovi • Sve je spremno za borbu u Obrenovcu! Odbojkašice Jedinstva za Kup protiv TENT-a u nedelju u 19.00 • Odbojkaši Jedinstva u subotu protiv Takova iz Gornjeg Milanovca. • VREME: Oblačno, temperatura do 17 stepeni. • Program RTV Stara Pazova možete gledati na poziciji 545 kod operatera Supernova i na 545 kod MTS-a • Program Radija Stara Pazova možete slušati na frekvenciji 91,5 MHz •
Život Stara Pazova 20.01.2023.
Sa načelnicom pedijatrije Doma zdravlja o važnosti MMR vakcine - male boginje nisu bezazlene!


Epidemija malih boginja je prijavljena u okolini Smedereva gde se za sada beleži devetoro obolelih, od kojih sedmoro dece mlađe od dve godine. Ova deca nisu vakcinisana MMR-vakcinom koja štiti od malih boginja, zaušaka i rubeola.Opština Stara Pazova  jedna  je od opština u Srbiji sa solidnim obuhvatom vakcinacijom MMR vakcinom kod dece.


Morbili su veoma ozbiljna i opasna zarazna bolest, a virus koji ih izaziva je jedan od najzaraznijih i prenosi se veoma brzo. Jedna osoba može da zarazi i do 15 osoba koje nisu vakcinisane ili nisu preležale ove boginje. Inkubacija za morbile traje 7-18 dana, a to je period od ulaska virusa u organizam do manifestacije bolesti.


“Obično bolest protiče u dva stadijuma, prvi traje do četiri dana i za njega je karakteristično curenje iz nosa, suv nadražajni kašalj, visoka telesna temperatura , konjuktivitis, malaksalost.Od četvrtog dana dolazi do izbijanja ospe, koja se načešće javlja na predelu glave, iza ušiju i postepeno obuhvata celo telo. U ustima na sluzokoži pojavljuju se bele mrlje koje su karakteristične za male boginje" , rekla je za RTV Stara Pazova načelnik pedijatrije DZ Dr Jovan Jovanović Zmaj  dr Alenka Bojić.


Leka protiv malih boginja nema. 99 postotnu zaštitu predstavlja MMR vakcina koja  se prima u dve doze, u 14-15. mesecu života i pred polazak u školu. “Treba reći da je ta vakcina bezbedna. Dovoljno je reći da se kod nas primenjuje još od 1971.godine, a u Americi od 1963. Ništa novo, to je nešto što već dugo postoji i što je provereno" , naglasila je dr Bojić.


Osnovci i mališani u vrtiću, poslednjih dana sve više izostaju iz škola i predškolskih ustanova  zbog pojave varičela, u narodu poznatijih kao ovčje boginje. U pitanju su lakše forme bolesti a lekari kažu,  da je dobro  da se varičele preleže u dečjem uzrastu, jer je kod odraslih osoba, ukoliko se inficiraju, klinička slika mnogo teža.