VEST: Nastavlјa se potraga za muškarcem koji je ubio policajca u Loznici, pretraga leve i desne obale Drine. • Dva dana piva i muzike: Za vikend 4. festival piva u Novoj Pazovi • 4. Fijakerijada u Vojki 20. jula. • FK Jedinstvo novu sezonu dočekuje na terenu FK Feniks 1995. • Vrelina nas ne napušta, ponegde moguće nepogode – do 37 stepeni. • RTV Stara Pazova možete gledati na poziciji 545 kod operatera Supernova i na 545 kod MTS-a • Program Radija Stara Pazova možete slušati na frekvenciji 91,5 MHz •
Život Stara Pazova 06.04.2023.
Kupovina kuće ili stana: kako doneti pravu odluku?

Foto: freepik.com


U momentima razmišljanja o kupovini nekretnine dolazi do dileme oko toga da li je bolje kupiti stan ili kuću. Sigurno ćete dobijati različita mišljenja i iskustva ljudi oko vas, što vam ponekad može samo otežati donošenje odluke.


Zato, važno je da razmotrite sve aspekte života i na jednom i na drugom mestu i da razmislite šta je ono što bi više odgovaralo vašem životnom stilu.


Koje prednosti donosi kupovina kuće?


Kupovina kuće može biti veoma privlačna opcija za one koji traže više prostora i privatnosti. Kuće su mnogo prostranije u odnosu na stanove, što može biti idealno za porodice sa decom ili ljude koji žele prostor za hobi ili rad od kuće. 


Kada govorimo o kućama, njihova glavna prednost je prostor. Pružaju više kvadrata za konforniji život, odmor, rad i zabavu. Samim tim imaju više soba, pa ćete uvek imati dovoljno prostora za odlaganje stvari.


Takođe, kuće pružaju mnogo veću privatnost od stanova. Smeštene su na zasebnom zemljištu, što znači da nema buke od komšija koji žive iznad vas, nema zajedničkih hodnika ili stepenica. Imaćete svoj mir, više slobode, a zahvaljujući dvorištu i mnogo više komocije.


Dvorište je idealno za sve one koji uživaju u zelenilu i žele da što više vremena provode na otvorenom. Takođe, velika je prednost kada su deca i ljubimci u pitanju. Dvorište vam pruža mogućnost da deci obezbedite prostor za igru koji ćete prilagoditi njihovim željama. Dok ljubimcima daje dovoljno prostora da slobodno trče i igraju se.


Mnogo veću mogućnosti za personalizaciju, kreativnije uređivanje prostora po svojim željama i potrebama nudi vam kuća. Možete dograditi prostorije, renovirati kuću kako poželite, a čak možete i napraviti svoj vrt.


Velika prednost ne deljenja prostora sa drugim stanarima je što možete da radite šta god želite. Možete imati kućnog ljubimca kakvog želite, možete izgraditi bazen u dvorištu i slušati glasno muziku kad god poželite.


Naravno, kupovina kuće sa sobom donosi i određene mane. One obično zahtevaju veće troškove održavanja, zahtevaju stalna ulaganja, ali i konstantan rad. 


Prodaja kuća Stara Pazova je mnogo manje zastupljena u oglasima, dok ćete vrlo lako doći do prodaja stanova Stara Pazova i pronaći širu ponudu stanova.


Život u stanu - prednosti i mane


U današnje vrijeme sve je veća potražnja za stanovima, posebno u gradovima, zbog čega se često nameće pitanje koje su prednosti i mane života u stanu. Iako stanovi mogu biti idealan izbor za mnoge ljude, s obzirom na praktičnost i ekonomičnost, ipak postoji i druga strana.


Prednosti koje vam stan pruža:  • Manje troškove održavanja - stan je mnogo ekonomičniji i jeftiniji za održavanje. Sve popravke fasade, krova, održavanje stepenica i ulaza zgrade i sve troškove sanacije kvarova delite sa stanarima.

  • Lakše održavanje - stanovi su obično manji od kuća pa je lakše održavati ih čistim. Infrastruktura je u zgradama unapred rešena, tako da su prilazi, gradska kanalizacija, struja, voda i grejanje nešto o čemu nećete morati da razmišljate. 

  • Urban život - blizu gradskog centra, u sedištu kulturnih i sportskih dešavanja, blizu tržnih centara, bioskopa i pozorišta.

  • Društvenu interakciju - život u stanu omogućava više prilika za interakciju sa ljudima.


Stan i njegove mane


Kupovina stana i život u njemu sa sobom nosi i određene mane. Neke od njih su:  • Manjak prostora - stanovi su dosta manji u odnosu na kuće, pa je nedostatak prostora nešto sa čime se stanari suočavaju. Takođe, određeni stanovi nemaju nikakav dodatan prostor poput terase ili ostave.

  • Ograničenja - život u stanu ima određena ograničenja poput zabrane držanja kućnih ljubimaca ili nedovoljno prostora za odlaganje stvari. Takođe, često ne možete praviti promene u izgledu stana ili prostora oko njega bez odobrenja upravnika zgrade. 

  • Nedostatak parkinga - nedostatak parking mesta i garaža može biti veliki problem za vozače. 

  • Deljenje prostora - kupovinom stana prostate na to da prostor zgrade delite sa drugim stanarima. To često može značiti nedostatak privatnosti, ali i problema vezanih za buku. 


Kako doneti pravu odluku?


Donošenje odluke o kupovini kuće ili stana je važan životni korak, te je stoga ključno uzeti u obzir sve relevantne faktore pre donošenja odluke. Potrebno je razmotriti kako živite, kako provodite slobodno vreme, da li preferirate život u centru dešavanja ili mirnijem delu grada, kao i da li imate kućne ljubimce ili želju za dvorištem. 


Svi ovi faktori su bitni za donošenje prave odluke. Važno je takođe biti realan u pogledu svojih finansijskih mogućnosti i uzeti u obzir sve dodatne troškove koji se odnose na održavanje i renoviranje. 


Na kraju, odluka o kupovini kuće ili stana mora biti dobro promišljena i zasnovana na vašim potrebama, željama i mogućnostima.