VEST: U toku rekonstrukcija asfalta u centru Stare Pazove: Biće gužve u centru narednih desetak dana • U ponedeljak vojna vežba gađanja između Nove Pazove i Novih Banovaca • Na pokrajinskoj smotri recitatora 9 predstavnika opštine Stara Pazova • Andrej Lakatoš iz Stare Pazove državni prvak u poslovnoj informatici •Program RTV Stara Pazova možete gledati na poziciji 545 kod operatera Supernova i na 545 kod MTS-a • Program Radija Stara Pazova možete slušati na frekvenciji 91,5 MHz •
Život Stara Pazova 15.06.2023.
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starijim osobama

Crveni krst Stara Pazova u saradnji sa CSR Stara Pazova i Udruženjem građana „Snaga prijateljstva“ organizovao je danas tribinu u Klubu za stara lica u gradskom parku  povodom obeležavanja Međunarodog  dana  borbe protiv nasilja nad sarijim osobama.


 Dan borbe protiv nasilja prvi put je u svetu obeležen 15. juna 2006 godine, a inicijator njegovog obeležavanja bila je Međunarodna mreža za prevenciju nasilja nad starijima. U Srbiji je ovaj datum obeležen 15. juna 2007 godine na inicijativu Crvenog krsta Srbije i mreže HumanaS. Od tada se svake godine ovaj datum obeležava uz  usku sasradnju javnog i civilnog sektora.


 Na današnjoj tribini moglo se čuti koji su faktori rizika za nasilje nad starijima kao i prevencija istog ali i uloga CSR u prevenciji i zaštiti od nasilja starijih. Prema statistici najugroženje su žene i one najviše trpe zlostavljanje, a nasilnici mogu biti iz različiti dobnih, rodnih i društvenih kategorija. Takođe nasilje postoji i u bolnicama, domovima za dugotrajno zbrinjavanje  i staračkim domovima.


Ono što je vrlo važno da ukoliko se primeti bilo koji vid zlostavljanja treba se razgovarati sa nekom osobom od poverenja, bitna je pomoć, a zlostavljana osoba ne treba da ćuti već da na ovaj način zaustavi nasilje.