Zbog velikih vrućina pčelari češće obilaze košnice, i ukoliko u blizini nema prirodni izvor vode, donose je i ostavljaju u posudama pored, objašnjava Ljubiša Šandar, predsednik opštinskog Udruženja pčelera Jedinstvo Stara Pazova.
Bitno je da pčele imaju dovoljno prostora u košnicama, gde donose nektar, ali i vodu, čijim se isparavanjem košnice hlade a ujedno one svojim krilima obezbeđuju mikroklimu i poželjno da se pčelinjak nalazi na mestu koje nije direktno izloženo suncu.
Takođe u toku žetve i visokih temperatura, česta kontrola pčelinjaka je neophodna i zbog mogućnosti izbijanja požara. Kako je Šandar dodao, u saradnji sa opštinskim odeljenjem za poljoprivredu i poljočuvarskom službom, vode računa o tome, da košnice doseljene u ovaj atar iz drugih krajeva budu pravilno obeležene i smeštene tako da ne smetaju poljoprivrednicima, jer su u toku ove sezone već imali nekoliko slučajeva nepravilnog postavljanja košnica na parcele sa usevima, što je onemogućavalo ratare da obavljaju neophodne poslove.
Sezona je za pazovačke dobro počela, ali bagremova paša je dala 75 odsto manje prinosa, neki su selili košnice na livadsku a sada se nadaju dobroj suncokretovoj paši.