Od kraja juna do početka oktobra traje sezona berbe duvana, čijom se proizvodnjom u Golubincima bavi oko 30 porodica. Iako je za njih, ova godina izazovna, zbog velike količine padavina u maju i junu, nakon kojih su usledile visoke temperature i suša, vremenske nepogode, na kvalitet se ne mogu požaliti, ali je još rano govoriti o prinosima, kaže Nebojša Tubić, proizvođač duvana iz Golubinaca.
On je godine duvan zasadio na 34 hektara. Proizvodnju ugovara sa kompanijom Japan Tobako Inernešnl koja je ove godine povećala otkupnu cenu za nekih 30 odsto, što proizvođače raduje, međutim veliki problem predstavlja nedostatak sezonskih radnika i zato je berba nastresniji deo godine.
Jako ih je malo iz ove sredine i najčešće dolaze iz Bujanovca i Kostolca. Posao nije fizički težak, ali počinje se pre svitanja, jer se ne može brati kada je vrućina. Na njivu se kreće oko četiri sata a završava oko devet. Pravilo je da se beru po tri donja lista, i tako sve do prvih mrazeva.
Broj proizvođača duvana je pet odsto veći nego prošle godine, a površine pod tom kulturom su neznatno uvećane. Prema podacima Uprave za duvan, rasađen je na više od 3.800 hektara, a najveće površine su u Sremu. U staropazovačkoj opštini duvan zauzima površinu od 700 hektara.