VEST: IZBORI 2024 Zaključene izborne liste za učešće ne izborima za Skupštinu opštinu Stara Pazova • SEDNICA SO STARA PAZOVA: Usvojen predlog rebalansa budžeta za 2024. godinu u iznosu od 4,3 milijarde dinara • Pazova po prvi put u Noći muzeja - otvorena kuća Janka Čmelika • Jedinstvo izgubilo od Bečeja 1918, Omladinac slavio u Kuli • RTV Stara Pazova možete gledati na poziciji 545 kod operatera Supernova i na 545 kod MTS-a • Program Radija Stara Pazova možete slušati na frekvenciji 91,5 MHz •
Info Stara Pazova 01.11.2023.
Poslednja faza rekonstrukcije kuće Janka Čmelika

U okviru projekta Pazova – kuća za nas, konzervacija, restauracija i revitalizacija kuće narodnog heroja Janka Čmelika i sedište muzejske zbirke, u toku su radovi na završnoj fazi, koju finansira Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i opštine Stara Pazova. Nedavno je završena spoljna fasada i kuća je ponovo okrečena u plavu boju.


“Vratili smo kući sjaj koji zaslužuje, i zanimljiva je ova specifična plava boja, koje se retko može videti u poslednje vreme a nekada je u toj boji bilo mnogo kuća. Želja nam je bila da i dalje negujemo tradiciju i da svako ko dođe u Pazovu, oseti duh starih vremena”, objasnio je Milivoj Kovačević iz Turističke organizacije opštine Stara Pazova.Pored glavnog objekta, tu su i pomoćni koji su takođe obuhvaćeni rekonstrukcijom.


“Urađena je kompletna fasada na svim objektima koji se nalaze pod zaštitom države, takođe su urađeni elektro radovi, stolarski, rade se podovi i kuća je kompletno sanirana u ove tri godine, od kad smo počeli sa sanacijom“, dodao je Kovačević.


Do sada je uokviru zbirke prikupljeno oko 3.500 predmeta, jer pored pored izložbe iz Narodnooslobodilačkog rata i života ovog narodnog heroja,  ovde se nalaze i dve etno sobe – jedna slovačka i jedna srpska.  Za posetioce bi trebalo da bude ponovo otvorena do kraja godine. Ujedno se očekuje i da zvanično bude registrovana muzejska zbirka.