VEST: U četvrtak isključenja struje u Vojki i Surduku • U Staroj Pazovi održana tribina o vraćanju obaveznog služenja vojnog roka • Kiše najmanje palo u Novoj Pazovi, najviše u Golubincima • Uspesi karatista "Mladosti" na dva takmičenja tokom vikenda • RTV Stara Pazova možete gledati na poziciji 545 kod operatera Supernova i na 545 kod MTS-a • Program Radija Stara Pazova možete slušati na frekvenciji 91,5 MHz •
Ekonomija Stara Pazova 22.11.2023.
Cena arende u Staroj Pazovi 250 odnosno 300 evra po jutru

Udruženje poljoprivrednika Stara Pazova održalo je početkom novembra sastanak zbog dogovora oko cene arende za sledeću godinu u Staroj Pazovi. Cilj sastanka na koji su bili pozvani i sugrađani, koji izdaju svoju zemlju u zakup, bio je da se postigne jedinstvena cena, i da im Udruženje objasni celokupnu situaciju u kojoj se nalaze ratari u periodu kada se obično isplaćuje arenda.


Na sastanku Udruženja poljoprivrednika Stare Pazove dogovoreno je da cena arende po katastarskom jutru za sledeću godinu iznosi 250 evra, odnosno 300 za one koji predaju poljoprivrednici vlasnički list s kojim ratari mogu da konkurišu za subvencije, objasnili su Goran Mitrović, vlasnik ZZ Agroprom i član Udruženja poljoprivrednika Stara Pazova i Janko Turčan, potpredsednik Udruženja, gostujući u emisiji Strogo lokalno RTV Stara Pazova.


“Izašli smo sa realnom i objektivnom cenom, koja će možda biti veća za par evra, da se ne bi izgubili neki zakupi. Cena od 250 evra znači za sve sada, a onih preostalih 50 će ljudima koji nam daju vlasnički list za parcelu, biti isplaćeno kad mi dobijamo novac od nadležnog Ministarstva”, dodao je Goran Mitrović, vlasnik ZZ Agroprom i član Udruženja poljoprivrednika Stara Pazova.


“Prošle godine sam imao 2600 kg suncokreta po katastarskom jutru, ove godine 1057 po ceni od 39 do 40 dinara, a prošle godine je cena iznosila 73 do 76 dinara. Neki prosek na ovom terenu je ove godine bilo 1000 kg po katastarskom jutru i ako je ratar dobio od otkupljivača 40 dinara po kilogramu, to znači 40.000 dinara. A mi smo u zakup jednog katastarskog jutra ušli sa 43.000 dinara. Praktično sa ovom cenom nemamo ni za zakup, a da ne računamo troškove semena, hemije, goriva, troškove amortizacije i naš trud”, objasnio je Janko Turčan, potpredsednik Udruženja poljoprivrednika Stara Pazova.


Ova godina je za ratare baš specifična, rekao je Goran Mitrović, jer do žetve je dobro išlo, sve dok nisu stigle vremenske nepogode i julska superćelijska oluja u kojoj je najviše stradao suncokret, delu Stare Pazove i u Starim Banovcima.  U 90 odsto slučajeva poljoprivredni proizvođači nisu ni na nuli ove godine.


Praksa je poslednjih godina da se arenda isplati do ili oko Nove godine, za godinu dana unapred a razmatra se predlog, da se plaća po skidanju useva za tu godinu.