VESTI: U toku 11. Međunarodni kamp za mlade lidere u dijabetesu u Novoj Pazovi • Podela besplatnih autosedišta za decu: U četvrtak u Beloj zgradi u Staroj Pazovi od 11 do 12 deca iz Stare Pazove i Golubinaca i u petak u Domu kulture u Novim Banovcima od 13 do 14 za decu iz Podunavlja • Otvoren Second hand bazar u Parohijskom domu Slovačke evangeličke crkve • Počinje tretiranje korova po kanalima u atarima Srema • Gimnazijalci organizovali Uskršnji bazar • U četvrtak prva utakmica finala plejofa između odbojkašica Jedinstva i TENT-a • Program RTV Stara Pazova možete gledati na poziciji 545 kod operatera Supernova i na 545 kod MTS-a • Program Radija Stara Pazova možete slušati na frekvenciji 91,5 MHz •
Život Stara Pazova 02.02.2024.
MANDALA – krug harmonije koji stvara Martina Mitnaver


Ako ste aktivni na društvenim mrežama, sigurno ste bar jednom primetili objave Martine Mitnaver iz Stare Pazove sa zanimljivim slikama. 


Tačka za tačkom, zatim okolo linije i tako u krug polako nastaja mandala. U doslovnom prevodu sa sanskrita znači mističan krug. To je duhovni i ritualni simbol u hinduizmu i budizmu koji predstavlja univerzum, simbol jedinstva i harmonije a za Martinu Mitnaver iz Stare Pazove, vreme opuštanja i kreativnog rada unazad 3 godine.  
U pitanju je jako stara tehnika izrade, oko 3000 godina, koristila se kao vrsta meditacija a sad je najzastupljenija u Indiji.


Kod nas nije toliko poznata, a  u Staroj Pazovi je pravi jedino naša sagovornica.  


Koristi akrilne boje, kao podlogu najčešće medijapan prečnika 35 cm, iako je crtala i na bundevama, mangetima, slikarskom platnu, uskršnjim jajima.


Kaže da nije teško. Potrebna je samo mirna ruka i koncentracija a inspiracija veće sama nailazi, jer je Martina oduvek volela da slika.Do sada je napravila oko 30 mandala, koje predstavlja na društvenim mrežama a bila je učesnik nekoliko bazara u Staroj Pazovi.Želja joj da pravi mandale i većih dimenzija, kao i do sada sa usklađenim nijansama boja. Rad na njima je ispunjava i opušta a raduje je kada zna da će  njima nekog da obraduje, jer najčešće ih poklanja a ponekad i prodaje.