VESTI: U toku 11. Međunarodni kamp za mlade lidere u dijabetesu u Novoj Pazovi • Podela besplatnih autosedišta za decu: U četvrtak u Beloj zgradi u Staroj Pazovi od 11 do 12 deca iz Stare Pazove i Golubinaca i u petak u Domu kulture u Novim Banovcima od 13 do 14 za decu iz Podunavlja • Otvoren Second hand bazar u Parohijskom domu Slovačke evangeličke crkve • Počinje tretiranje korova po kanalima u atarima Srema • Gimnazijalci organizovali Uskršnji bazar • U četvrtak prva utakmica finala plejofa između odbojkašica Jedinstva i TENT-a • Program RTV Stara Pazova možete gledati na poziciji 545 kod operatera Supernova i na 545 kod MTS-a • Program Radija Stara Pazova možete slušati na frekvenciji 91,5 MHz •
Život Stara Pazova 27.03.2024.
Nedelja solidardnosti i borbe protiv rasizma i rasne diskriminacije

Od 21. do 28. marta obeležava se Nedelja solidarnosti i borbe protiv rasizma i rasne diskriminacije. U osnovi rasizma je stav o nekakvoj kulturnoj superiornosti i iskazivanje netrpeljivosti prema pripadnicima drugih rasa koji se od nas razlikuju bojom kože ili nekom drugom karakteristikom spoljnog izgleda.


Međunarodni dan protiv rasizma obeležio se 21. marta u znak sećanja na 69 ljudi koji su izgubili živote tokom mirnih demonstracija protiv aparthejda, 21. marta 1960. godine u Južnoafričkoj Republici. Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1966. proglasila ovaj datum praznikom u nameri da ujedini sve države sveta oko eliminisanja rasne diskriminacije.


Eliminisanje društvene nejednakosti, odnosno borba protiv svakog oblika rasizma i diskriminacije Roma načela su na kojima su zasnovani ciljevi i mere Strategije za socijalno uključivanje Roma i  Romkinja u Republici Srbiji za period do 2030.  godine.


Opština Stara Pazova pomaže romskoj populaciji kako bi im se stvorili neophodni uslovi za život. Ona je Romskoj populaciji obezbedila stanove u Fruškogorskoj ulici u Staroj Pazovi, obezbedila im je prostor za rad, markice za putovanja dece od mesta stanovanja do škole i stipendije.


Moram da priznam da se zaista dosta radi sas našom zajednicom, takođe u opštini Stara Pazova obezbeđeno je 30 stanova za Romsku populaciju, imamo sve više dece upisane u predškolske ustanove, u škole i naravno sve više stdenata upisano je na fakultete. Takođe raznim programima dolazimo do saradnje sa institucijama gde možemo zapošljavati i Rome  koji su završili srednje škole, Rome koji su završili fakultete i imamo dosta Roma koji rade kao pedagoški asistenti sa romskom decom, imamo i onih koji rade sa decom u školama kao nastavnici Romskog jezika gde rade na očuvanju naše kulture, tradicije i jezika koji nikako ne sme da se izgubi“; izjavila je Eldena Stanić koordinatorka za Romska pitanja.


Rasizam sa svim svojim pojavnim oblicima neće nestati ako ga negiramo i ignorišemo. Borba protiv rasizma može da bude uspešna samo ako je sistemski podržana i ako su u nju aktivno uključeni svi akteri društva, a svoj doprinos može da da svako od nas.