VESTI: U toku 11. Međunarodni kamp za mlade lidere u dijabetesu u Novoj Pazovi • Podela besplatnih autosedišta za decu: U četvrtak u Beloj zgradi u Staroj Pazovi od 11 do 12 deca iz Stare Pazove i Golubinaca i u petak u Domu kulture u Novim Banovcima od 13 do 14 za decu iz Podunavlja • Otvoren Second hand bazar u Parohijskom domu Slovačke evangeličke crkve • Počinje tretiranje korova po kanalima u atarima Srema • Gimnazijalci organizovali Uskršnji bazar • U četvrtak prva utakmica finala plejofa između odbojkašica Jedinstva i TENT-a • Program RTV Stara Pazova možete gledati na poziciji 545 kod operatera Supernova i na 545 kod MTS-a • Program Radija Stara Pazova možete slušati na frekvenciji 91,5 MHz •
Život Stara Pazova 02.04.2024.
Svetski dan osoba sa autizmom

Svetski dan autizma obeležava se drugog aprila poslednjih 15 godina. Cilj obeležavanja ovog datuma je pružanje pomoći i povećanja razumevanja za osobe sa autizmom, dajući im podršku širom sveta. Autizam je poremećaj autističnog spektra koji se odnosi na širok spektar stanja koje karakterišu poremećaji u socijalnim veštinama i komunikaciji, ponašanje koje se ponavlja, promenama u govoru i neverbalnoj komunikaciji.  U Evropi postoji oko 5 miliona osoba sa autizmom  i smatra se da osobe koje imaju ovaj poremećaj uglavnom imaju prosečnu ili natprosečnu inteligenciju.


Autizam se najčešće pojavljuje u uzrastu druge ili treće godine života. Neka povezana kašnjenja u razvoju mogu se pojaviti i ranije, a često se mogu dijagnostikovati već sa 18 meseci. Istraživanja pokazuju da rana itervencija dovodi do pozitivnih ishoda kasnije u životu sa autizmom. Ove godine akcenat obeležavanja stavlja na davanje pune podrške obolelima da u skladu sa svojim zdravstvenim stanjem ostvare svoj maksimalni potencijal.


Autizam se ne može izlečiti, ali se pravovremenim postavljenjem dijagnoze tretmanom, posebnim metodama i pristupom detetu i uključivanjem deteta u prirodno okruženje vršnjaka može dosta postići. Svetski dan osoba sa autizmom jedan je od samo sedam zvaničnih zdravstvenih dana Ujedinjenih nacija. Dan je namenjen okupljanju organizacija širom sveta koje su namenjene autizmu sa ciljem da pomognu istraživanju, dijagnozi, lečenju i prihvatanju onih koji bojuju od autizma.