VEST: Nastavlјa se potraga za muškarcem koji je ubio policajca u Loznici, pretraga leve i desne obale Drine. • Dva dana piva i muzike: Za vikend 4. festival piva u Novoj Pazovi • 4. Fijakerijada u Vojki 20. jula. • FK Jedinstvo novu sezonu dočekuje na terenu FK Feniks 1995. • Vrelina nas ne napušta, ponegde moguće nepogode – do 37 stepeni. • RTV Stara Pazova možete gledati na poziciji 545 kod operatera Supernova i na 545 kod MTS-a • Program Radija Stara Pazova možete slušati na frekvenciji 91,5 MHz •
Ekonomija Stara Pazova 26.06.2024.
Žetva pri kraju – otkupne cene niske

Žetva pšenice se već privodi kraju i na oranicama staropazovačke opštine, ali zbog  kiše, kombajni  danas nisu ušli u njive.


Žetva je ove sezone počela je skoro tri nedelje ranije nego prethodne godine, već prvog juna se skidao ječam a kroz nedelju dana i hlebno zrno.  Nisu je na sreću pratile vremenske nepogode, ocenjuje Vojislav  Miljković iz Starih Banovaca zadovoljan kvalitetom i prinosom hlebnog zrna, za razliku od uljane repice.


“Prinosi ječma koji je završen iznose oko 6 do 7 tona po hektaru, uljana repica koja je ove godine jako podbacila od 2,5 do 3 tone a prinosi pšenice se kreću od 7  do 9 tona po hektaru, tako da možemo da kažemo da je prosečna godina.”


Kao proizvođač i vlasnik silosa, Miljović se priseća jako loše prošle godine, ali dodaje da sa trenutnim otkupnim cenama poljoprivrednici opet ostaju bez zarade.


“Iako su bila malo manja ulaganja, ipak cena od 20 do 22 dinara za pšenicu nije zadovoljavajuća a uljana repica je bila oko 50 dinara, što je bolje kao prošle godine,  ali ne možemo biti u potpunosti zadovoljni.”


Realna otkupna cena prema njegovoj proceni  s kojom bi proizvođači bili zadovoljni trebalo bi da iznosi  oko 24 do 25 dinara.