VEST: Nastavlјa se potraga za muškarcem koji je ubio policajca u Loznici, pretraga leve i desne obale Drine. • Dva dana piva i muzike: Za vikend 4. festival piva u Novoj Pazovi • 4. Fijakerijada u Vojki 20. jula. • FK Jedinstvo novu sezonu dočekuje na terenu FK Feniks 1995. • Vrelina nas ne napušta, ponegde moguće nepogode – do 37 stepeni. • RTV Stara Pazova možete gledati na poziciji 545 kod operatera Supernova i na 545 kod MTS-a • Program Radija Stara Pazova možete slušati na frekvenciji 91,5 MHz •
Info Stara Pazova 09.07.2024.
U staropazovački Dom zdravlja stigle dodatne količine pneumokokine vakcine

U staropazovački Dom zdravlja stigle su dodatne količine pneumokokne vakcine. Adekvatan broj isporučen je ovoj ustanovi, a od dr Biljane Grubić Dedijer, načelnice odeljenja opšte medicine saznajemo kome je ista preporučena.


“Vakcina protiv pneumokoka spada u obaveznu vakcinaciju dece. Što se tiče odraslih, najpre se preporučuje osobama koje nemaju funkcionalnu slezinu, bilo da je to anatomska ili funkcionalna asplenija i kod osoba koje imaju srpastu anemiju. Zatim kod nefrotskog sindroma, a posebno su ugrožene osobe koje se leče od malignih oboljenja tako da se ova vakcina preporučuje u dve doze i kod njih. Takođe, ista se preporučuje kod osoba obolelih od multipla skleroze koje su trenutno pod imunosuplesivnom terapijom, u dve doze se daje i pacijentima koji imaju oboljenja kod kojih postoji isticanje likvora i kod onih koji imaju ugrađen koklearni implantat”, zaključuje doktorka.


Takođe, u dve doze daje se i osobama koje su HIV pozitivne, bilo da je u pitanju simptomatska ili aspimtomatska infekcija i posebno je značajno da je prime osobe kojima je urađena transplatacija organa i tkiva. Vakcina je važna za imunizaciju lica u posebnom riziku kao što su osobe od 65 i više godina starosti u ustanovama za smeštaj starih i odraslih lica. Infekcija pneumokokom se često javlja kada je imunitet već oslabljen drugim virusima, a vakcina štiti od respiratornih bolesti koje mogu da imaju ozbiljne komplikacije.


Streptokoka pneumonija, osim što izaziva upalu pluća, prouzrokuje i upalu uha, ali i meningitis, infekciju krvi i sepsu koja se može završiti smrtnim ishodom. Može se preneti vrlo lako - kašljanjem, kijanjem, bliskim kontaktom, zagrljajem, čak i zdrave osobe, te se preporučuje briga o ličnoj higijeni i redovnom pranju ruku. Oko milion dece širom sveta svake godine premine od bolesti izazvanih pneumokokom, podatak je Svetske zdravstvene organizacije.


U zavisnosti od uzrasta i zdravstvenog stanja pacijenta, lekar preporučuje broj doza i određuje da li postoji potreba za revakcinacijom. Vakcina je potpuno bezbedna i iz Doma zdravlja kažu da do sada nisu imali ni jedno neželjeno dejstvo, a dodatne informacije o istoj svakako možete dobiti od svog izabranog lekara.