Temperaturni faktor utiče na sve fiziološke i biohemijske procese u biljci, a time i na sam rast i razvitak, kažu stručnjaci a proizvođači, koji se trude da proizvedu što kvalitetniji plod, rade sve što je do njih, ali primećuju oštećenja i slabiji rod. Konkretno šljiva je znatno slabije rodila nego lane, kaže mlad voćar Nikola Kosanović iz Starih Banovaca. Plod je zdrav i lep, ranije sorte već se beru, kasnije za nekoliko dana, jer i ovo voće sazreva ranije ove godine, ali rod je prepolovljen u odnosu na prošlu godinu.
Temperature preko + 35 stepeni u periodu vegetacije imaju negativno delovanje na voćke. Bez obzira i na zalivanje sistemom kap po kap, negde su se pojavila oštećenja, najviše na listovima.
Iako neće biti ploda za preradu u rakiju, kako je planirao, biće voća za svežu konzumaciju. Bez obzira na slabijji prinos, zadovoljan je kvalitetom, jer je preduzeo je sve neophodne agrotehničke mere, a posebno su dobro rodile trogodišnje kruške, čije se grane savijaju od plodova.
Proizvodnja na otvorenom je uvek pod znakom pitanja, jer zavisi od vremenskih uslova i oprašivanja, a na žalost kaže, ovde nema mnogo pčela. Razmišlja da se posveti i pčelarenju, jer s obzirom na velika ulaganja u sad već lepo formiran voćnjak, ne planira da odustane od bavljenja voćarstvom.