VEST: AKCIJA "SOLIDARNOST NA DELU": Građani, donesite stvari u Crveni krst! • Nivo Dunava kod Starih Banovaca za tri dana narastao skoro metar, šta nas očekuje? • Povodom dana vatrogasaca - spasilaca promotivne aktivnosti širom Srema • U sredu koncert klasične muzike u holu Pozorišne sale u Staroj Pazovi • Sledeće nedelje sva mesta u opštini Stara Pazova bez gasa • Karatisti Mladosti uspešni na Prvenstvu Vojvodine • RTV Stara Pazova možete gledati na poziciji 545 kod operatera Supernova i na 545 kod MTS-a • Program Radija Stara Pazova možete slušati na frekvenciji 91,5 MHz •
Život Stara Pazova 16.09.2024.
Oko 600 ljudi u opštini Stara Pazova do sada obavilo preventivne preglede (VIDEO)

Preventivne preglede u zdravstvenim ustanovama širom Srbije juče je obavilo više od 27 hiljada ljudi. Aktivnosti i preporuke resornog Ministarstva takođe prati i Dom zdravlja u Staroj Pazovi u kom je za ukupno šest dana akcije, pregled obavilo više od 600 sugrađana.


"Radili smo opšte preglede, merenje krvnog pritiska, EKG, osnovnu laboratoriju, glikemiju u krvi. Ono za šta je stanovništvo zainteresovano su tumorski markeri. Mi imamo dogovor sa Opštom bolnicom u Sremskoj Mitrovici tako da će više građana moći to da uradi i da možda rezultati ne budu tog dana ali da se u narednom periodu dobiju", istakla je direktorka Doma zdravlja u Staroj Pazovi, dr Svetlana Dudić.


Cilj je upravo da se ukaže na značaj prevencije od oboljenja koja su u porastu, poput karcinoma debelog creva, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa. Direktorka je rekla da se prethodnih nedelja radilo rendgen pluća kao i mamografija, odakle su četiri pacijentkinje upućene na dalje lečenje.


"Ono što bi naše stanovništvo najviše želelo, to su ultrazvučni pregledi. Trudili smo se da obezbedimo lekare koji će to uraditi ali nekada imamo i po 60 takvih pregleda i priznaćete da je to za jednog lekara opterećujuće jer svaki taj nalaz mora da opravda i da ne pogreši", rekla je dr Dudić.


Prema rečima doktorke Dudić, na preventivne preglede dolazi pretežno starije stanovništvo a cilj istih jeste da se probudi mlađa populacija, te je pozvala sve mlade da maksimalno iskoriste date prilike.


Informacija da su kod više od 15 hiljada građana otkrivena različita oboljenja u ranoj fazi, govori o značaju prevencije a Ministarstvo zdravlja najavljuje nastavak akcije i u narednom periodu.


Bonus VIDEO: Pogledajte šta o preventivnim pregledima kaže direktorka Doma zdravlja u Staroj Pazovi: