Ovogodišnja berba duvana privodi se kraju, ali proizvođači nisu zadovoljni ni rodom ni kvalitetom. Nebojša Tubić iz Golubinaca ga uzgaja preko 3 decenije i ne pamti ni jedno leto sa ovakvim vrućinama i sušom, koje su ostavile loše posledice. Na njegovu sreću ranije završio sa rasađivanjem, još u aprilu, tako da je duvan uspeo da se dobro primi i da napreduje do početka tropskog talasa, kada je pretrpeo oštećenja. Rod je umanjen za oko 20 odsto.
„Duvan je sam po sebi izrastao, ali hrani se sam od sebe, tako su obodi listova izgoreli, kao i gornji listovi, i samim tim lošiji kvalitet i manji prinos. Da temperature nisu išle do 40 stepeni, biljka bi se izborila, ali jednostavno, na toj vrućini, ništa ne može da opstane u dobroj formi“ - objašnjava ovaj iskusni duvadžija.
Sa njive listovi duvana odlaze u sušaru, pre nego se isporuče fabrici, ali i u samom procesu sušenja, deo roda propada, što je takođe posledica vremenskih prilika.
Tubić i dodaje, da je dobra strana uzgoja ove kulture jeste u tome, što fabrika iz Sente s kojom ima ugovorenu proizvodnju, stoji iza svakog proizvođača i pomoći će ga za sledeću sezonu. Ove godine su svi oštećeni, jer bez kvaliteta nema ni željene zarade, ali ipak neće biti u minusu.
“Nije onako kako bi smo hteli. Na primer, ja radim i ratarstvo, gde sam u velikom minusu, a u slučaju duvana, firma koja stoji iza nas, uvek nam izađe u susret na neki način, kreditiranjem ili pozajmicom. Jeste da je kvalitet slabiji, ali kada uzmemo u obzir ulaganja, troškove i odricanja, nama je uvek malo, ali ja sam zadovoljan, jer imaću za normalan život i da završim ovogodišnju proizvodnju, da platim režije, isplatim radnike i neću nikom ostati dužan. To je najrealnije sad u ovom momentu” - kaže Tubić.
Krajam meseca ovaj posao će biti završen. Problem nedostatka sezonskih radnika, po njemu već sledeće godine neće biti veliki, jer se preko agencija mogu angažovati ljudi iz inostranstva a do sada je imao radnike iz Kostolca i Bujanovca.