VEST: U sredu u više mesta u staropazovačkoj opštini isključenje struje • Poljoprivrednici Stare Pazove su i ove godine organizovali akciju ravnanja atarskih puteva • Nedelja veče u Pozorišnoj sali prošla uz "Tamburicu" i "Zlatnik" • Staropazovčanka Aleksandra Havran u miksu sa Aleksom Rakonjcem osvojila evropsko srebro • Odbojkašice Jedinstva savladale Radnički Blasters 0:3 • Karate klub Mladost najuspešniji na trofeju Stare Pazove • Vreme: temperatura do 19 stepeni • RTV Stara Pazova možete gledati na poziciji 545 kod operatera Supernova i na 545 kod MTS-a • Program Radija Stara Pazova možete slušati na frekvenciji 91,5 MHz •
Ekonomija Golubinci 31.01.2025.
Sa farme koza u Golubincima sirevi raznih ukusa

Porodica Nikolić iz Golubinaca je pre 8 godina počela da se bavi uzgojem koza, prodajom mleka i mlečnih proizvoda. Trenutno imaju oko 40 odraslih, koje su završile sa jarenjem, tako da u ovom periodu mleko ostavljaju jarićima a pomuzu samo višak. Sezona muže počeće u februaru, objasnio je David, inače student veterine, koji je sa svojim roditeljima  svakodnevno angažovan oko poslova na farmi.


"S obzirom na to, da su naše koze veoma mlečne, jarići trenutno ne mogu da posisaju sve, tako da mali deo uzimamo pa pravimo sir, ali sad je u ovom periodu godine proizvodnja ograničena na minimum. Već od marta,  aprila pa sve do oktobra je glavni period proizvodnje kada imamo najviše mleka,  ali i najviše posla posebno u leto kada moramo da proizvedemo i hranu", - objašnjava  David Nikolić sa farme koza u Golubincima.


Iako zahtevan, posao je ujedno i lep, a Davidova je želja da nakon završenih studija nastavi sa ovim poslom i naravno, da leči životinje, koje voli od malena. Kaže da hranu za životinje najviše proizvode sami, ne koriste koncentrate.


David je sa ocem više angažovan oko  fizičkih poslova napolju, čišćenja i muže a majka na preradi mleka.  U sezoni na dnevnom nivou dobiju do 100 litara mleka od kojeg prave sireve, mladi i stari sir, kačkavalje sa raznim dodacima, iako se traži i sveže mleko kao i surutka.


 


"Od sira imamo tvrdi sir koji pravimo sa raznim začinima, takođe pravimo sireve bez začina,  dimljeni sir, pravimo kiselo mleko,  sitni sir koji takođe može da se pravi sa začinima,  pravimo mladu krisku i staru krišku. Učila sam od mame i bake one su to znale jer su radile generacijama ali sa kravljim mlekom,  međutim sa kozjim mi je trebalo iskustvo jer malo je specifičnije. Vremenom smo učili. Na sreću i sin je u poljoprivrednoj školi u Futogu učio  u mlekari i dosta toga tamo naučio,  tako da smo udružili njegovo i moje znanje i krenuli sa proizvodnjom", - kaže Blaženka Nikolić.


Imaju i jednu kravu pošto se traži i kravlje mleko i proizvode od njega, ali mnogo je traženo i kozje, u zavisnosti od toga ko šta voli.


Koza daje u proseku oko 3 litre mleka a za kilogram sira potrebno je i do 10  litara i zato su i cene više. Kilogram mekanog košta 1200 a kolutovi 1400 dinara, što kažu proizvođači,  nije mnogo ako se uzme u obzir posao i sav trud. Zarade ima, ali još uvek kozji sirevi kod nas nisu mnogo cenjeni. Uz razne sireve, Blaženka pravi i sapune, koji su takođe od prirodnih sastojaka.


Svoje proizvode prodaju na pijacama u okolnim mestima, takođe na raznim manifestacijama, donose na kuću a mogu se naći i kroz mlekomap aplikaciju.