VEST: PAZOVAČKI POZORIŠNI DANI: Festival sutra otvara predstava "Zemlja" slovačkog VHV-a • Počele e-prijave za testiranje i upis budućih đaka prvaka u škole • U sredu bez struje više ulica u Surduku, Vojki, Staroj i Novoj Pazovi • Stara Pazova među opštinama sa uslugom eVrtić • Mladi podneli 500 prijava za kredite za stanove: I Stara Pazova među najtraženijim manjim gradovima • Goleada Podunavca u Bečeju, petarda Jedinstva na Feniks areni • Rukometašice Mladosti poražene od Crveze Zvezde u 16. kolu SRL • Odbojkaši Jedinstva igraće baraž za ostanak u Superligi • KOŠARKA: Dunav izgubio od Železničara u Čačku 88:82 • Vreme: vedro, temperatura do 19 stepeni • RTV Stara Pazova možete gledati na poziciji 545 kod operatera Supernova i na 545 kod MTS-a • Program Radija Stara Pazova možete slušati na frekvenciji 91,5 MHz •
Ekonomija Stara Pazova 13.03.2025.
Prolećna setva skuplja za oko 20 odsto: Počela setva šećerne repe (VIDEO)

Jučerašnja kiša je prekinula pripreme za setvu i setvu šećerne repe, koja je već počela u staropazovačkoj Zemljoradničkoj zadruzi Agroprom.  Individualni poljoprivredni proizvođači će ovu kulturu sejati jako malo, uglavnom kukuruz, soju i suncokret.


Prolećna setva je uvek najobimnija, najzahtevnija i najskuplja, jer zahteva ozbiljnu pripremu, ocenjuju poljoprivredni stručnjaci.  Ratari kažu da jako teška situacija ovog proleća,  i da će setva biti skuplja za preko 20 odsto, najviše zbog poskupljenja azotnih đubriva.


Nadaju se što skorijoj isplati subvencija, kako bi mogli nastaviti sa proizvodnjom, jer većina kupuje na odloženo plaćanje.


S jedne strane finansije, a s druge klimatske promene nisu na strani ratara, jer proizvodnja pod otvorenim nebom uvek je rizična, ali sejati se mora. 


Prva kultura koja se u martu seje je šećerna repa i zato su sa njenom setvom u Zemljoradničkoj zadruzi Agroprom u Staroj Pazovi počeli 10. marta. U sopstvenoj proizvodnji pod ovom kulturom  planiraju 500 hektara i nakon jednog dana prekida zbog kiše, koja je napadala svega ode 8 do 10 litara, sejalice su ponovo na njivi.


Temperatura setvenog sloja iznosi oko 5 – 6 stepeni, što je idealno za setvu šećerne repe, objasnio je agronom Zlatko Pjetlović.


Preporuka je agronoma,  da se setva  obavi što pre. Odmah nakon šećerne repe, već krajem marta dolaze na red suncokret, soja i kukuruz, koji je tradicionalno najzastupljeniji na sremskim oranicama.


Bonus VIDEO: Pogledajte šta o ovogodišnjoj prolećnoj setvi kažu poljoprivrednici a šta stručnjaci: