Jučerašnja kiša je prekinula pripreme za setvu i setvu šećerne repe, koja je već počela u staropazovačkoj Zemljoradničkoj zadruzi Agroprom. Individualni poljoprivredni proizvođači će ovu kulturu sejati jako malo, uglavnom kukuruz, soju i suncokret.
Prolećna setva je uvek najobimnija, najzahtevnija i najskuplja, jer zahteva ozbiljnu pripremu, ocenjuju poljoprivredni stručnjaci. Ratari kažu da jako teška situacija ovog proleća, i da će setva biti skuplja za preko 20 odsto, najviše zbog poskupljenja azotnih đubriva.
Nadaju se što skorijoj isplati subvencija, kako bi mogli nastaviti sa proizvodnjom, jer većina kupuje na odloženo plaćanje.
S jedne strane finansije, a s druge klimatske promene nisu na strani ratara, jer proizvodnja pod otvorenim nebom uvek je rizična, ali sejati se mora.
Prva kultura koja se u martu seje je šećerna repa i zato su sa njenom setvom u Zemljoradničkoj zadruzi Agroprom u Staroj Pazovi počeli 10. marta. U sopstvenoj proizvodnji pod ovom kulturom planiraju 500 hektara i nakon jednog dana prekida zbog kiše, koja je napadala svega ode 8 do 10 litara, sejalice su ponovo na njivi.
Temperatura setvenog sloja iznosi oko 5 – 6 stepeni, što je idealno za setvu šećerne repe, objasnio je agronom Zlatko Pjetlović.
Preporuka je agronoma, da se setva obavi što pre. Odmah nakon šećerne repe, već krajem marta dolaze na red suncokret, soja i kukuruz, koji je tradicionalno najzastupljeniji na sremskim oranicama.
Bonus VIDEO: Pogledajte šta o ovogodišnjoj prolećnoj setvi kažu poljoprivrednici a šta stručnjaci: