Neko voli više slano, neko više slatko, a iz Vojke stiže kombinacija ova dva ukusa. Svetlana Nikolin, poznatija kao Ceca Sremica sa svojim kolačima koje pravi već 18 godina, otišla je korak dalje i pravi čokoladu sa čvarcima. Naš posao je satkan od ideja i tako je nastao i čokočvarak, objašnjava ova preduzetnica.
“Došla sam na ideju da spojim čokoladu sa čvarcima. I jedno i drugo je naša tradicija. Ja pravim kolače, suprug suvo meso, tako da stalno imamo u kući i čokoladu i čvarke”, kaže ova preduzetnica.
Objašnjava da mnogi očekuje da je čokolada masna, ali to nije tako.
“Čokolada upšte nije masna jer tu idu skroz isceđeni, ispresovani čvarci a ako ne zna kad ga ponudiš teško da može da pogodi da su to čvarci, jer kad uzmete ovu čokoladu osećate samo da krcka nešto u ustima i mora da bude baš istančan ukus, kako bi ljudi osetili da su to čvarci, “ objašnjava Ceca.
Sve se pravi ručno, od topljenja čvaraka do finalne čokolade. Koriste se isključivo isceđeni i ispresovani čvarci, kako bi se dobio hrskav ukus.
“U ovu čokoladu sa čvarcima ide mlečna čokolada, kakao čokolada i čokolada u prahu i u rastopljenu masu se dodaju ispresovani čvarci a zatim se sve izliva u kalupe, dakle sve je ručno,” žureći da izlije sve što je istopila, pojasnila je Ceca Sremica. U 4 kg čokolade stavlja 700 grama čvaraka.
Nakon izlivanja, čokolada se stavlja u hladnjaču i nakon što se stegne, vadi iz kalupa i pakuje u foliju i u ambalažu i kutiju. Za sada je proizvodi u ograničenim količinama upravo iz razloga, što se sve radi ručno a distribuira i manje prodavnice po zemlji.
U saradnji sa tehnolozima došli su do finalnog proizvoda, koji se za svega nekoliko meseci čokolada sa čvarcima je iz Vojke već otišao po celoj zemlji, ali i u inostranstvo, pa čak i na druge kontinente, u Australiju.
“Čokolada je atestirana, znači ispravna uz sve urađene analize, određene energetske vrednosti i sve se to navodi na deklaraciji našeg pakovanja. Za sad je dosta aktuelna, veoma je popularna a volela bih da bude neki zaštitni znak Srema, “ želja je Cece Sremice, žene koja vredno radi i u svojoj kuhinji čuva tradiciju kroz starinske kolače, ali ne preza ni od novih, za neke možda neobičnih ukusa.
Dok se ukusi sudaraju, Ceca kaže da je hrabrost u kuhinji nagrada za radoznale i želi da baš čvarci i čokolada postanu novi sremski brend.