Aronija je takođe poznata i kao "crna aronija" i mnogi je smatraju najzdravijim voćem na svetu, јer pruža mnogo zdravstvenih koristi. Potiče iz Severne Amerike, ali se danas uzgaja i ceni širom sveta. Zasad aronije pronalazimo u i Novoj Pazovi.
Avgust za porodicu Ćirović iz Nove Pazove znači najviše posla oko aronije koju su počeli da uzgajaju pre devet godina. Ove godine su sa berbom počeli ranije i nisu zadovoljni rodom, koji je prepolovljen usled nepovoljnih vremenskih uslova. Berbu ove godine obavljaju porodično i sa prijateljima.
„Mi beremo aroniju kada ima oko 25 briseva slasti. Beremo je ručno, obavezno u rukavicama, kako bobice ne bi imale dodir sa rukama, a i zbog njene jako boje. Ove godine je nažalost slabo rodila, znato lošije nego u prethodnim godinama. U januaru smo je orezivali. Moguće da joj je kasnije štetu naneo mraz i nije se dobro oprašila“, - kaže Milja Ćirović, proizvođać aronije iz Nove Pazove.
U porodici Ćirović kažu da su hteli da na svojoj njivi ne uzgajaju standardne ratarske kulture i zato su odlučili da zasade 3000 sadnica, koje nisu mnogo zahtevne.
„Ovde nema prskanja, nema upotrebe hemijskih tretmana i sav rod zri istovremeno. Ne bere se u etapama, već kada krene berbe sve se skida odjednom,“ objašnjava Milivoj Ćirović.
Dodaje da ručno obavljaju plevljenje a između redova vrše tarupanje. Za zdravu biljku potrebno je dosta vode, tako da su na njivi bušili dva bunara i ovog leta koje je bilo sušno morali su redovno da zalivaju.
Crne bobice, koje se mogu konzumirati i sveže, Ćirovići sa njive odnose kući gde vrše preradu: u hladno ceđen sok, sirup, džem, liker.
Ovo izuzetno zdravo voće, bogato je mineralima, vitaminima i antioksidansima, tako da je vrlo cenjeno zbog lekovitih svojstava.