Bez obzira na vremenske uslove, pijačni dan u Staroj Pazovi uvek izmami veliki broj sugrađana u centar, tačnije na zelenu pijacu. Vreme je pripreme zimnice, i zato je pijaca pravo mesto za nabavku.
Na tezgama su ovih dana nezaobilazni kornišoni – povrće obavezno i vrlo omiljeno u domaćoj zimnici, iako se koriste i u svežim salatama. Ipak, zbog hladnog vremena, ponuda na staropazovačkoj zelenoj pijaci prvog oktobarskog četvrtka nije bila toliko bogata kako bi se očekivalo u ovo doba godine.
- Hladno je vreme i zato su kupci sad požurili da kupe krastačiće, kojih ima malo. Ovo povrće je jako osetljivo na promenu temperature i sad zbog naglog zahlađenja stao je sa rastom. Krastavac je najosetljiviji na hladnoću, dok ostalom povrću ne smeta. Videćemo da li će ga još biti, sve zavisi od vremena, - rekao je Dragan Stanković, proizvođač iz Šapca uz savet da se pri kupovini vodi računa o tome da plodovi budu zdravi i čvrsti, kako bi i nakon konzumiranja ostali hrskavi.
Primetno, verovatno zbog cene, jer su se prodavali po 300 dinara, u torbama kupaca su se kornišoni nalazili u manjim količinama, ali ipak, bez njih se zimnica a posebno turšija ne mogu zamisliti. Za istu mogu da koriste i oni malo krupniji krastavci, koji su u proseku jeftiniji za 100 dinara. Bez obzira na cenu, većina smatra da je isplativije spremati ih a ne kupovati već ukiseljene u prodavnici. Uvek preovlađuje i želja za ukusom domaće hrane.
U domaće pod obavezno spada i pečena paprika a one velike crvene bilo je u izobilju. Na kutiju se prodavala u proseku po 110 dinara. Još uvek ima babure, takođe šarenih ljutih papričica, karfiola, zelenog paradajza a pristiže i kupus.
Uporedo se skoro svi plodovi jeseni odlažu za zimu, jer kako naš narod kaže, valja spremiti da se nađe. Daleko je do proleća.