VESTI: "Karavan roditeljstva" posetio u Staru Pazovu • ČISTOĆA: Jesenje orezivanje drveća i čišćenje opalog lišća • SVETI VRAČI: Dom zdravlja u Staroj Pazovi obeležio krsnu slavu • DOBROVOLJNO DAVANJE KRVI: U nedelju u Novoj Pazovi • U subotu koncert KUD-a Izvor u Starim Banovcima • Revija guslara u subotu u Novoj Pazovi • Košarkaši Dunava u subotu protiv nepobedive Kolubare LA 2003 (hala „Park“, 19h) • Jedinstvo na teškom gostovanju u Pančevu, opštinski derbi u Novoj Pazovi: Radnički – Podunavac (subota, 13h) • Vreme maglovito, maksimalna temperatura do 12 stepeni • RTV Stara Pazova možete gledati na poziciji 545 kod operatera Supernova i na 545 kod MTS-a • Program Radija Stara Pazova možete slušati na frekvenciji 91,5 MHz •
Život Stara Pazova 16.10.2025.
Svetski dan hleba: Najpopularniji domaći sa hrskavom korom

Svetski dan hleba se obeležava 16. oktobra. Praznik je uspostavljen da prepozna globalnu važnost hleba kao osnovne namirnice i da promoviše edukaciju o njegovoj proizvodnji, potrošnji i sprečavanju bacanja. Dan obeležava globalnu važnost hleba kao osnovnog prehrambenog proizvoda, koji je prisutan u ishrani širom sveta.


Nekada se najviše prodavao beli hleb, danas se kupci više interesuju za sastav, vodeći računa o ishrani.  Hleb sam po sebi nije neprijatelj linije, kažu nutricionisti. Važno je samo da se jede u pravoj meri i da biraju kvalitetne vrste. Ukusi su različiti, ali većina Pazovčana voli tzv. domaći sa hrskavom korom.


Volim onaj stari hleb što se nekad pekao u pećima sa debelom koricom” - otkriva jedna Staropazovčanka.


Bitno je da bude reš pečeni. Sad imamo da biramo a nekad smo jeli onaj crni hleb, u prošlosti se mesio da bude za nedelju dana. Važno je da ima hleba”, kaže jedan sugrađanin.


U pekarama nalazimo sveži hleb od ranih jutarnjih sati, ali  pekari su na nogama dok većina još spava.


Za nas u prodaji radni dan počinje u četiri ujutru a u proizvodnji mnogo ranije, kako bi naše kupce sačekao uvek sveži hleb”- kaže Svetlana Bogojević, supervizor u pekari Pahulja u Staroj Pazovi.


U pekarama  svakog jutra nastane više vrsta hleba. Osnovni sastojci hleba su brašno, voda, so i kvasac a za dobar hleb potrebno je znanje i iskustvo. Sve više se traže integralni i hlebovi bez aditiva, primećuju u ovoj pekari.


Najpopularniji je vruć hleb, koji se stalno peče a za njim ne manjka ni kukuruzni, integralni, francuski, bakin hleb po starom receptu”.


U vremenu brzih obroka i gotove hrane, hleb i dalje ima svoje posebno mesto. Predstavlja simbol tradicije i zajedništva u mnogim kulturama, te tako i kod nas čujemo rečenicu – ako nema hleba, nema ni dobrog ručka.