U voćnjacima je u toku je orezivanje voća. Niske temperature u februaru voćke su dobro podnele i značajnijih izmrzavanja nije bilo, kaže Sanda Klještanović, iz Poljoprivredne stručne službe u Rumi.
Voćari treba da poskidaju oštećene grane a rezidbu treba uraditi još jednom savetuje Klještanović: -Kad se napravi rez na grani, u sredini, ta srž, ukoliko je došlo do izmrzavanja ona je onako, pocrnila. Grane treba seći do zdravog dela. Ukoliko je došlo do izmrzavanja, iz spavajućih pupoljaka će nići nove grane po kojima će se moći rekonstruisati kruna. Tamo gde nije došlo do, izmrzavanja, voćari nastavljaju sa uobičajenom rezidbom kod voćnih vrsta koje imaju. Za kajsiju mi uvek preporučujemo da rezidbu koju planiraju rasporede barem u tri dela. U slučaju pojave prolećnih mrazeva, Sanda Klještanović preporučuje zaštitu kajsija koje prve cvetaju poznatom merom kvašenjem cvetova, sredstvom kupljenim u poljoprivrednim apotekama. Nakon rezidbe voćke obavezno treba tretirati zaštitnim sredstvima od prolećnih štetočina i bolesti, a po preporuci stručnjaka.
Život
ostalo
23.03.2012.