Ishrana u najranijem uzrastu kreira kasniji stav prema izboru hrane. Obroci u našim obdaništima su uglavnom dobro korigovani i izbalansirani. Kontrola ishrane dece u predškolskim ustanovama se obavlja na nekoliko nivoa. Nutricionisti, referenti za nabavku, sestre na preventivi i svi radnici zaposleni u kuhinjama dužni su da kontrolišu namirnice koje se koriste za pripremu hrane, kao i tok pripreme obroka za decu. Svakom roditelju je bitno da se tokom boravka njihovo dete u vrtiću hrani zdravo, te da je hrana koju deca konzumiraju kvalitetna i pre svega da oni sami budu sigurni u ispravnost iste. Nutricionisti ističu da na apetit dece utiče raznovrsnost obroka, tako da se u Predškolskoj ustanovi “Radost” u Novim Banovcima jelovnici prave na nedeljnom nivou. U proteklih nekoliko godina u novobanovačkom vrtiću, kako kažu, nije bilo zamerki kada je u pitanju raznovrsnost i količina hrane. U ovoj ustanovi Zavod za javno zdravlje nadležan za područje Srema minimum dva puta mesečno, a nekada i češće, vrši uzorkovanje hrane, dok zaposleni koji dolaze u kontakt sa hranom redovno obavljaju sanitarne preglede ističu u vrtiću u kome boravi deca iz pet naselja staropazovačke opštine.
Život
Stara Pazova
28.02.2017.