VEST: Javni poziv za regres troškova prevoza studenata sa opštine Stara Pazova. • Danas isklјučenje struje u Novoj Pazovi i Vojki • U Staroj Pazovi održan prvi Noćni bazar • U Golubincima održane “Večeri i noći Ilije Žarkovića-Žabara”• Hladno, temperatura do 7 stepeni • RTV Stara Pazova možete gledati na poziciji 545 kod operatera Supernova i na 545 kod MTS-a • Program Radija Stara Pazova možete slušati na frekvenciji 91,5 MHz •
Ekonomija Stara Pazova 27.09.2017.
SEZONA ŠEĆERNE REPE: Mali rod, odlična digestija

Već 10 dana na proizvodnim površinama "Napretka" iz Stare Pazove u toku je kampanja vadjenja šećerne repe. Ove sezone posejano je 587 hektara slatkog korena, navodi agronom Vladimir Mužević. Prema njegovim rečima, suša koja je pratila vegetacioni period šećerne repe tokom celog perioda, uzela je svoj danak. U našoj opštini, najviše su stradali tereni koji se nalaze na većim nadmorskim visinama, a posebno oni u Podunavlju, što je rezultiralo prinosima koji su daleko ispod višegodišnjeg proseka. Mnogi proizvođači imali su prinos od svega 30 tona po hektaru, dok je u godinama sa povoljnijim vremenskim prilikama ta brojka premašivala 80 tona po hektaru. Procenat šećera u korenu, ove godine iznosi od 15,5 do 17,5%, navodi Mužević, dodajući da je to za ove vremenske uslove dobra digestija.
Mirko Peršić, poljoprivrednik iz Golubinaca, ove godine je imao 35 hektara šećerne repe, 10 više u odnosu na prethodnu godinu. On navodi da je cena od 350 evra po toni zadovoljavajuća, ali da ove godine ima problem zbog prinosa koji je za 30% manji nego prethodne godine, te će zbog toga biti "na nuli". On već četiri godine sarađuje sa kompanijom "Sunoko" iz Pećinaca, sa čijim se savetnicima redovno konsultuje oko uzgajanja šećerne repe. Dodaje da je prinos kukuruza i soje ove godine niži za 50-60% u odnosu na prethodnu, a da se suncokret pokazao kao jedna od najprofitabilnijih kultura u sušnim godinama, budući da je njegov prinos ostao isti. Digestija, odnosno procenat šećera u korenu od 15-16% je zadovoljavaljući, kaže Peršić.