Preko 34 hiljade socijalno najugroženijih stanovnika u 76 gradova i opština u Srbiji hrani se u Narodnim kuhinjama. Dve trećine korsinika čine deca. Najveća narodna kuhinja u Vojvodini je u Subotici gde se svakodnevno podeli 1.100 obroka.
U Narodnoj kuhinji u Staroj Pazovi koja radi već deceniju i po svakog dana pripremi se i do 750 obroka koji se korisnicima deli na ukupno 11 punktova širom opštine. Oni imaju pravo na jedan obrok dnevno, dok vikendom ne dobijaju obroke u narodnim kuhinjama, pa se, kako kažu, snalaze kako znaju i umeju.
Korisnici navode da im i pored kvaliteta i raznovrsnosti hrane koji su poboljšani u proteklih godinu dana, pola vekne hleba uz obrok, nije uvek dovoljno. Boranija, grašak, testenina, pasulj ili krompir samo su neka od jela na meniju, dok dva puta nedeljno dobijaju meso, dva puta slaninu i po jednom kobasice. Kada je reč o hrani, korisnici u više navrata tokom godine imaju pojačane obroke kada dobijaju suvi vrat, med i kolače.
Staropazovački Crveni krst u okviru kojeg radi Narodna kuhinja potrebnim namirnicama većim delom se snabdeva zahvaljujući Crvenom krstu Srbije, ali i sredstvima iz budžeta lokalne smaouprave. Nadležni ističu da se posebno vodi računa o ispravnosti hrane.
Na dan kada smo posetili Narodnu kuhinju u Staroj Pazovi pripremljeno je 731 obrok. Najviše korisnika ima u Staroj i Novoj Pazova, kao i Golubincima, a potražnja za obrocima, dodaju nadležni, veća je u zimskim mesecima.
Život
Stara Pazova
09.10.2017.