(022) 310-011, 310-171
LIVE: TV ( web ) | Radio
VESTI: Pronađena bomba u Novoj Pazovi • Povređena žena na pešačkom prelazu kod Sokolskog doma u Staroj Pazovi • Na turniru u Golubincima za malog Petra sakupljeno 65.000 dinara Na akciji dobrovoljnog davanja krvi u Novim Banovcima odazvalo se 70 osoba • U opštini Stara Pazova vakcinisano 25.000 ljudi • COVID 19: Novih 23 zaraženih, imunizacija se nastavlja na bazenima vakcinama "Sinofarm" i "Fajzer Biontek" • Novi račun JKP Vodovod i kanalizacija 325-9500500156171-96 • I ovog maja JKP "Čistoća" odnosi kabasti otpad • Program RTV Stara Pazova u digitalnoj ponudi operatera Supernova na poziciji 649 i MTS IPTV-a na poziciji 545 • VREME: Sunčano, temperatura od 12 do 26 stepeni
Kultura 10.04.2018.
Stara Pazova
"Stolica za razmišljanje" Mire Brtke na raspolaganju Staropazovčanima

Da umetnici žive i nakon smrti primer su mnogobrojni slikari, vajari i pisci koji su iza sebe ostavili dela koja ih svrstavaju u doajene. Među njima je i rediteljka i slikarka Mira Brtka koja je decenijama stvarala i u Staroj Pazovi i time ostavila traga u slikarstvu ovog podneblja i šire. Upravo jedna od njenih skulptura- instalacija krasiće plato ispred Galerije CzK u Staroj Pazovi.
Doskora je „Stolica za razmišljanje“, skulpturu Mire Brtke bila skoro nevidljiva i neobeležena u prostoru gde se nalazila. Od ovog proleća Staropazovčanima će biti na oku čime se svakako odaje zahvalnost doajenu kao što je ova slikarka poznata širom biše Jugoslavije i šire, a zahvaljujući Mesnoj zajednici i Centru za kulturu u Staroj Pazovi. „Mira Brtka je jedna od najzanačajnijih umetnika i u nekadašnjoj velikoj Jugoslaviji koja je živela i radila u Staroj Pazovi. Smatramo da je daleko ranije zaslužila da njenu skulpturu, koju je Staroj Pazovi poklonila još 2003. godine, premestimo i obezbedino joj adekvatnije mesto nego što je bila do sada.“- kaže za RTV Stara Pazova Vladimir Kerkez, direktor Centra za kulturu Stara Pazova.
Znala je Mira da se često zateknemo na stolici i razmišljamo o životu, ljubavi, radostima, ali i problemima koji nas muče - otuda i inspiracija za ovo umetničko delo.
Marijan Karavla, stručni saradnik CzK Stara Pazova kaže da je skulptura „Stolica za razmišljanje“ napravljena od raznih delova koje su sakupljani po otpadima i koje su vareni po njenim nacrtima. Delo je nastalo 2000. godine i pripada ciklusu dela koja su po raznim gradovima Srbije.
Mira Brtka je, pored završenih studija slikarstva na Akademiji lepih umetnosti u Rimu, diplomirala i na Akademiji za filmsku i pozorišnu umetnost u Beogradu na odseku za filmsku režiju. Brtkini umetnički radovi nalaze se u mnogim javnim zbirkama i privatnim kolekcijama u Beogradu, Sarajevu, Rimu, Instanbulu, ali i u rodnim Novim Banovcima.