VESTI: U Staroj Pazovi kažnjeni vozači koji su vozili automobile pod dejstvom alkohola i droga • U ponedeljak bez vode pojedini stanovnici u ulici Cara Dušana u Novoj Pazovi • Put između Stare i Nove Pazove danas u potpunosti zatvoren • Da Marija još dugo bude sa svojim ćerkama: U nedelju humanitarno veče u Novim Banovcima • Klaviristkinja Marija Bajalica sinoć održala koncert u Staroj Pazovi • Sve je spremno za borbu u Obrenovcu! Odbojkašice Jedinstva za Kup protiv TENT-a u nedelju u 19.00 • Odbojkaši Jedinstva u subotu protiv Takova iz Gornjeg Milanovca. • VREME: Oblačno, temperatura do 17 stepeni. • Program RTV Stara Pazova možete gledati na poziciji 545 kod operatera Supernova i na 545 kod MTS-a • Program Radija Stara Pazova možete slušati na frekvenciji 91,5 MHz •
Život Stari Banovci 15.03.2019.
Sedmoro u Starim Banovcima zaraženo trihinelozom

Veterinarska inspekcija Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva sprovela je vanredni inspekcijski nadzor u Starim Banovcima kod svih osoba i subjekata za koje je od Centra za kontrolu i prevenciju bolesti dobila obaveštenje da su mogući izvori oboljenja Trihinela spiralis i preduzete su sve potrebne mere, a protiv odgovornih osoba biće podneta i prijava nadležnom tužilaštvu.

U epidemiološkog službi staropazovačkog Doma zdravlja potvrđeno nam je da je sedmoro zaraženih trihinelozom u Starim Banovcima od kojih su dve osobe u težem stanju.

Veterinarska inspekcija sprovela je vanredni inspekcijski nadzor kod stočara B.J. i mesari u kojoj su zaražene svinje zaklane. U saopštenju Uprave za veterinu navodi se sledeće:

"Na osnovu prispelih rezultata laboratorijskih analiza utvrđeno je da je meso uzorkovano na gazdinstvu iz Starih Banovaca (mleveno meso i kobasica) pozitivno na prisustvo larvi Trihinela spiralis."

Oko 80 kilograma prerađevina mesa u objektu mesare u kojoj su na nepropisan način zaklane zaražene svinje povučeno je iz prometa i upućeno na neškodljivo uklanjanje, a uzorci su poslati na laboratorisjke analize:

"Uzorak RV-A-00026 ODGOVORA Pravilnikuo načinu i postupkusprovođenja službene kontrole hrane životinjskog porekla i načinu vršenja službene kontroleživotinja pre i posle njihovog klanja, jer nije utvrđeno prisustvo larvi Trihinela spiralis u dostavljenom uzorku."

Nadležno ministarstvo apelovalo je na potrošače da meso i proizvode od mesa kupuju isključivo u odobrenim objektima, a stručnjaci u ovoj oblasti podsećaju na preventivne mere.

Veterinarska inspekcija će protiv odgovornih osoba za ovo delo, a u skladu s ovlašćenjima podneti prijavu nadležnom tužilaštvu za krivično delo stavljanje u promet škodljivih namrinica, kao i prijavu nadlženom prekršajnom sudu zbog obavljanja neregistrovane delatnosti.