VESTI: • Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio Staru Pazovu • Rukovodstvo Zavetnika u Staroj Pazovi prešlo u Srpsku naprednu stranku • Do kraja marta otvoren konkurs u Vojsci Srbije za Vojne škole i Akademije • Jedanaestoro recitatora iz staropazovačke opštine se plasiralo na pokrajinsku smotru • FUDBAL: Pobeda Podunavca, porazi Jedinstva i Omladinca • Rukometašice Mladosti pobedile Bor 32:16 • Sofija Adamović osvojila bronzu u finalu kupa Srbije u kategoriji mlađih juniorki • U 22.24 večeras stiže proleće •VREME: Sunčano, ujutru 8, najviša dnevna 18 stepeni • Program RTV Stara Pazova možete gledati na poziciji 655 kod operatera Supernova i na 545 kod MTS-a • Program Radija Stara Pazova možete slušati na frekvenciji 91,5 MHz •
Život Stara Pazova 01.09.2019.
Rekordni broj posetilaca na ovogodišnjem "Gastro Sremu"

Dvodnevna turističko gastronomska manifestacija “Gastro Srem” održana je u petak i subotu na Trgu dr Zorana Đindjića u Staroj Pazovi. Na Trgu je bilo preko 70 izlagača sa najspecifičnijim i najraznovrsnijim proizvodima iz Srema. Manifestaciju je posetilo čak 90% više ljudi nego prošle godine.

„Dali smo sve od sebe kako biste se osećali ugodno i kako biste uspeli da sagledate barem deo svega onoga što u gastronomskom smislu Srem ima da ponudi. Nije bilo lako od najboljih izabrati najbolje. Osim bogate gastronomije, u kojoj ćete sigurno uživati, bila nam je dužnost, a i želeli smo da vam predstavimo i kulturno nasleđe Srema. Kako idemo u korak sa vremenom, sve to smo upriličili na moderan način, pa tako je i nastao slogan pod kojim se održava ovogodišnja manifestacija „Srem na moderan način”. “ izjavila je direktorka Turističke organizacije Stara Pazova Dragana Zorić Stanojković.

Prvi dan održan je karavan "Izađi mi na teglu", a drugi na sredini Trga održan je “Open kitchen show”. Sremice I Sremci spremali su riblju čorbu, gulaš, čvarke. Sav dobrovoljni prilog koji je sakupljen za degustaciju ovih specijaliteta biće poklonjen u dobrotvorne svrhe. Specijalni gost bila je blogerka Minja Bogdanovski, autorka bloga Minjina kuhinjica, koja je sa Sremicama pripremala čvarke.

Izložbu “Najstariji kuvari Evrope” u Narodnoj biblioteci “Dositej Obradović” u Staroj Pazovi svečano je otvorio Zlatko Puntijar, ugostitelj i kolekcionar iz Zagreba u čijem se vlasništvu kuvari nalaze. “Izloženi su stari kuvari, najstariji srpski kuvar iz 1855. godine, najmanji kuvar na svetu 2cm x 2cm, najstariji vojvođanski kuvar, izloženi su stari jelovnici i viljuške od plemenitih metala kakvim su se služili Nemanjici na svom dvoru”, izjavio je Puntijar koji je prisutnima demonstrirao i otvaranje šampanjca sabljom. Izložba će biti otvorena do 15. septembra.

Prisutni su mogli da vide I običaje svadbe u Sremu. Glumici I glumice iz HKPD “Tomislav” dočarali su kako izgleda sremačka svadba.

Kulturno umetnička društva “Branko Radičević” I “Heroj Janko Čmelik” prikazali su sremačke igre u tradicionalnim nošnjama.

Skulptor Nikola Faller napravio je konja od slame u prirodnoj veličini.

Za kraj ženski tamburaški orkestar "La Banda" prošetao je prisutne kroz vreme i sve krajeve sveta. Svirale su od roka do džeza.

Prema rečima prisutnih ovogodinji “Gastro Srem” nadmašio je sva očekivanja. “Gastro Srem” je manifestacija koja čuva tradiciju koju ume da predstavi u skladu sa vremenom u kom živimo.

ANKETA Stiže lepo vreme, gde prošetati i rekreirati se u staropazovačkoj opštini?