(022) 310-011, 310-171
LIVE: TV ( web ) | Radio
VESTI: Do 5. marta ove godine vlasnici oružja su u obavezi do zamene stare papirne oružne listove za nove plastificirane sa čipom • U celoj Vojvodini obustavljen rad škola i vrtića do 21.februara • Svako treće i naredno dete u opštini Stara Pazova od ove godine ima pravo na besplatan vrtić • U toku izgradnja levog koleseka na pruzi Beograd – Stara Pazova • Program RTV Stara Pazova možete pratiti u digitalnoj ponudi operatera Supernova na poziciji 649 i 29 i IPTV-a na poziciji 545 • VREME: Temperatura od 4 do 11 stepeni
Život 11.02.2020.
Stara Pazova
Za odnošenje životinjskog otpada nadležno staropazovačko JKP "Čistoća"

Procenjuje se da tokom jedne godine u prirodi završi skoro 300 hiljada tona uginulih životinjskih ostataka, a širom Srbije svakodnevno se pronalaze nelegalna „mrcilišta“. Iako Zakon o veterinarstvu nalaže da ova vrsta otpada mora da se skladišti i prerađuje na odgovarajući način, zbog nesavesnig građana u sve većoj smo opasnosti širenja od potencijalne zaraze.

Uginuli psi pored puta, pregažene mačke, ostavljeni leševi konja u blizini puteva, ali i svinje i ovce na njivama – prizor je na takozvanim „mrcilištima“ koja sem toga što ugrožavaju životnu sredinu, predstavljaju potenciju zarazu za sve nas. Sa meštanima u seoskim domaćinstvima proveravali smo šta rade u slučajevima kada narodski rečeno komšiji crkne krava ili neka druga domaža životinja.

Lokalne samouprave su dužne prema Zakonu o veterinsrstvu da na svojoj teritoriji organizuju zoohigijensku službu koja u staropazovačkoj opštini funkcioniše pri JKP „Čistoća“.

Od 300 hiljada tona životinjskog otada koji tokom godine završi u prirodi svega 20 posto se preradi. Treba napomenuti i to da u Sremu posluje prvo postrojenje za neškodljivo uklanjanje otpada životinjskog porekla koja godišnje preradi 150 hiljada tona životinjskog otada prikupljenog od mesne industrije.