(022) 310-011, 310-171
LIVE: TV ( web ) | Radio
VESTI: Epidemiološka situacija u opštini Stara Pazova stabilna, još nema dece zaražene kovidom • Slovačka zajednica obeležava 70. godina od smrti pisca Vladimira Hurbana Vladimirova • U subotu u Novoj Pazovi održana likovna kolonija "I ja volim Novu Pazovu • Prvi poraz Omladinca u sezoni Novom Sadu od Mladosti 1:0, Jedinstvo i Dunav izvukli po bod • Program RTV Stara Pazova u digitalnoj ponudi operatera Supernova na poziciji 649 i MTS IPTV-a na poziciji 545 • VREME: Jutarnja temperatura od 11 do 15, a najviša dnevna od 22 do 25 stepeni. Uveče veće naoblačenje i pljuskovi sa grmljavinom.
Ekonomija 27.08.2020.
Golubinci
U TOKU JE BERBA DUVANA: Nedostaje sezonske radne snage

Sa skidanjem prvih listova duvana proizvođači u Golubincima su počeli još u junu. Ciklus se mora pratiti i vezuje se za svake dve nedelje a sad je u toku treća berba i nadaju se da će biti bar još tri. Za duvan je ova godina malo varljiva, ali očekuje se dobar i kvalitetan prinos.

Od početka nije bilo problema u proizvodnji, izuzev hladnog periodu u toku proizvodnje rasada i kasnije obilnih padavina, koje je ova biljka dobro podnela, ali oko duvana ima jako puno posla, slažu se vredni Golubinčani koji se već dugo bave ovom biljnom kulturom.

Takođe je potrebna velika radna snaga, koje u ovom kraju ima jako malo, tako da većinom za celu proizvonu sezonu angažuju radnike iz Kostolca, Bujanovca, okoline Smedereva.

Duvan će se brati sve do prvih mrazeva, a biljke se moraju svakodnevno kontrolisati, kako bi se na vreme zaštitile od bolesti i insekata. Trenutno veliku opasnost predstavlja gusenica, koja može da uništi listove preko noći.

Sa njive, žuti listovi se voze u sušare, posle sedam dana pakuju i lageruju nakon čega ih odvozi firma Japan tabako iz Sente sa kojom imaju ugovorenu proizvodnju.