VESTI: Počinje rekonstrukcija asfalta u centru Stare Pazove: Biće gužve u centru narednih desetak dana • U ponedeljak vojna vežba gađanja između Nove Pazove i Novih Banovaca • Na pokrajinskoj smotri recitatora 9 predstavnika opštine Stara Pazova • Andrej Lakatoš iz Stare Pazove državni prvak u poslovnoj informatici • FUDBAL: Jedinstvo dočekuje Radnički u Staroj Pazovi, Omladinac inđijski Železničar u Novim Banovcima • Rukometašice Mladosti u subotu igraju u Kruševcu • Odbojkašice Jedinstva pobedom započele finalnu seriju plejofa • Program RTV Stara Pazova možete gledati na poziciji 545 kod operatera Supernova i na 545 kod MTS-a • Program Radija Stara Pazova možete slušati na frekvenciji 91,5 MHz •
Život Stara Pazova 23.05.2019.
Đačke ekskurzije od septembra po novom Pravilniku

Početkom maja na snagu je stupio novi Pravilnik o organizaciji i ostvarivanju ekskurzije koji će se primenjivati od predstojeće školske godine. Njime su propisani bliži uslovi i uređena pitanja od značaja za organizaciju i ostvarivanje ekskurzije u školama.

Da bi se đačka ekskurzija realizovala u razredu od 30 đaka neophodno je da se prijavi minimum njih osamnaestoro. Učenik ne može dva puta tokom školovanja ići na isto mesto, a svi sadržaji ekuskurzije moraju biti realizovani do 22 časa. Ovo su samo neke od novina novousvojenog Pravilnika o organizaciji i ostvarivanju đačkih ekskurzija koje predstavljaju neoizostavni deo u školovanju svakog đaka.

Odeljenska i stručna veća škole predlažu program ekskurzije koji se dostavlja nastavničkom veću, a ekskurzija se ne može realizovati dok roditelji ne daju saglasnost. U pripremu, organizaciju i realizaciju ekskurzija, pored učenika, moraju biti uključeni direktor škole, stručni vođa putovanja i odeljenski starešina.

Direktor škole je obavezan da organizuje konsultativni sastanak pre izvođenja putovanja, na koji poziva predstavnike svih interesnih grupa u procesu odlučivanja i planiranja, o čemu se sačinjava zapisnik. Ako se prevoz obavlja drumskim saobraćajem, direktor škole obavezan je da obezbedi da se putovanje izvrši u skladu sa propisima kojima se uređuje način obavljanja organizovanog prevoza dece.

Ekskurzija se izvodi u Srbiji, a jednom u toku školovanja može se održati i u Republici Srpskoj. Za svaki razred precizno su definisane lokacije koje se obilaze. Izbor agencije za realizaciju ekskurzije sprovodi se u skladu sa zakonom koji uređuje javne nabavke.