(022) 310-011, 310-171
LIVE: TV ( web ) | Radio
VESTI: Opština Stara Pazova raspisala je javnu nabavku za dogradnju trenažne hale u Novoj Pazovi.• Počinje bioskopska sezona u Staroj i Novoj Pazovi • U toku renoviranje sanitarnog čvora u staropazovačkom vrtiću • Počeli pregovori o minimalnoj ceni rada,hoće li minimalac biti 30.000 dinara?• Program RTV Stara Pazova možete pratiti u digitalnoj ponudi operatera Supernova na poziciji 617 i IPTV-a na poziciji 545 • VREME: Sunčano, temperatura od 13 do 26 stepeni
Ekonomija 08.08.2019.
Stara Pazova
Ne spaljujte slamu na njivi

Nakon uspešnog ubiranja letine, žetveni ostaci mogu se koristiti na više načina. Njihovo spaljivanje je zabranjeno zakonom pa su mnogo korisnije za zemljište ukoliko ih zaorete jer su veoma bogate mineralnim materijama.

Slama predstavlja odličnu prostirku za stoku a Žetveni ostaci su ujedno i odlično organsko đubrivo, te se u ovom slučaju, zatvara se krug, jer ono što je došlo sa njive, vraća se tamo sledeće sezone.

Bacanjem stajskog đubriva i zaoravanjem povećava se sadržaj humusa u zemljištu, jer žetveni ostaci pored organske materije sadrže i značajnu količinu mineralnih materija.

Uobičajena je slika ovih na njivama upravo baliranje slame što se radi i u poljoprivrednom preduzeću Napredak u Staroj Pazovi. Paralelno se radi i treći otkos lucerke a ukoliko potraju ovakve temperature, uskoro će u Napredku početi i silaže zelene mase.

Prve dekade avgusta inače sve prolećne kulture se nalaze u fazi sazrevanja.