(022) 310-011, 310-171
LIVE: TV ( web ) | Radio
VESTI: Trenutno 24 aktivna slučaja COVID 19 u staropazovačkoj opštini • Otvaraju se još dve kovid ambulante: u Surduku za područje Podunavlja i u Krnjeđševcima za područje Nove Pazove, Vojke i Krnješevaca • Telefoni kovid ambulanti u Staroj Pazovi su 310-284 i 062/763-520, u Krnješevcima 2391-115 i 062/762-804, a u Surduku 371-415 i 062/763-393 • Popravka nadvožnjaka na putu Nova Pazova - Novi Banovci će trajati do 01. avgusta • Program RTV Stara Pazova u digitalnoj ponudi operatera Supernova na poziciji 649 i MTS IPTV-a na poziciji 545 • VREME: Sunčano i toplije, temperatura od 14 do 31 stepeni.
Politika 12.08.2019.
Stara Pazova
Održane Slovačke narodne svečanosti

Ovog vikenda u Bačkom Petrovcu su održane Slovačke nacionalne svečanosti, koje predstavljaju nacionalni praznik Slovaka koji žive u Srbiji. Ovo je bila jubilarna manifestacija pod nazivom "100 godina sa narodom, u narodu, za narod".

Čestitajući nacionalni praznik slovačke nacionalne manjine predsednik Vlade AP Vojvodine Igor Mirović podsetio je da se odlukom Skupštine Vojvodine 9. avgust obeležava kao datum od posebnog značaja za slovačku nacionalnu zajednicu, a time i za AP Vojvodinu i Republiku Srbiju u celini, što je potvrda, kako je rekao, međusobnog uvažavanja i razumevanja.

Svečanosti je otvorio Peter Pelegrini, premijer Slovačke. U toku prethodna četiri dana održano je niz kulturnih, edukativnih, zabavnih i sporstkih sadržaja. Na svečanoj sednici Nacionalnog saveta, predsednica Ljibuška Lakatoš je Plaketu za doprinos u oblasti kulture uručila Miroslavu Benki, istaknutom umetniku iz Stare Pazove, dok je juče na svečanoj sednici Priznanje za dugogodišnji doprinos razvoju informisanja pripalo Janu Filipu, dugogodišnjem novinaru pokrajinskog servisa, koji sad živi i radi u Slovačkoj a rodom je iz Stare Pazove.

U subotu i nedelju održano je i niz pratećih sadržaja, među kojima su bili gala koncerti odraslih i dečjih folklornih grupa, na kojima su nastupili i članovi SKUD-a Heroj Janko Čmelik iz Stare Pazove: Ženska pevačka grupa, FA Klasje i najstarija dečja folklorna grupa, dok se na vašaru umetnosti sa svojim ručnim radovima i gastronomijom predstavilo Udruženje pazovačkih žena.

Organizatori Slovačkih narodnih svečanosti su Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine, Matica slovačka u Srbiji i Opština Bački Petrovac.