Pregled vesti za Oktobar 2014.


Info Stara Pazova 31.10.2014.
Udruženje poljoprivrednika Stara Pazova, u saradnji sa Jovanjicom, firmom koja se bavi organskom proizvodnjom, sa ciljem da se podstakne proizvodnja u manjim i srednjim gazdinstvima sa manjim posedima, nude poljoprivrednicima gajenje soje na prirodan način. Za čitav posao oko organske soje zainteresovani su Nemci, koji će u Staroj Pazovi boraviti u ponedeljak kaže Mihal Balaž, ispred Udruženja poljoprivrednika. Zbog ograničenog broja mesta, poljoprivrednici treba da se jave u Udruženje poljoprivrednika Stara Pazova.
Info Stara Pazova 31.10.2014.
Četvoročlani tim prosvetnih savetnika Školske uprave Novi Sad ocenio je kvalitet rada Osnovne škole „Simeon Aranicki“ u Staroj Pazovi najvišom ocenom - četvorkom. Zvanične rezultate eksterne evaluacije prezentovao je nastavnicima na današnjoj sednici Nastavničkog veća Petar Viđikant, načelnik Školske uprave za Južnobački i Sremski okrug istakavši da škola Aranicki spada među deset najbolje ocenjenih škola. Direktorka škole Slađana Bursać je rekla da ovo veliko priznanje škola doživljava kao čast, ali ujedno i kao obavezu da u narednom periodu budu još bolji. Svečanoj sednici Nastavničkog veća u školi „Simeon Aranicki“ prisustvovala je i načelnica Odeljenja za društvene delatnosti i kulturu Biljana Čavić.
Kultura Stara Pazova 31.10.2014.
Na veliko platno u Staroj Pazovi u ponedeljak i utorak stiže 3D film Dečak mrav. Ovaj film biće prikazan u 18 časova, a zbog velikog interesovanja u 20 časova u ponedeljak biće ponovna projekcija filma Mali Budo, dok će u utorak u drugom terminu biti prikazan film Bes. U ponedeljak će biti otvorena i izložba u galeriji Centra za kulturu, na kojoj će biti izložena unikatna keramika Milice Jakšić.
Kultura Nova Pazova 31.10.2014.
Članove pripremnog ansambla i veterane KUD-a „Mladost“ iz Nove Pazove ovog vikenda očekuju dva nastupa. Pripremni ansambl će u subotu gostovati u Kragujevcu na koncertu Udruženja Srba iz Hrvatske „Nikola Tesla“ gde će se predstviti sa Srpskim igrama iz Krajine a veterani će učestvovati na susretu veterana u Novom Sadu, saznajemo od Gorana Krkobabića, potpredsednika Društva. Pozivi za gostovanja im neprestano pristižu, sledećeg vikenda su pozvani na festival u Aleksandrovu. Ne mogu uvek pozitivno da odgovore na sve zbog nedostatka finansija, ali se trude, da sve grupe budu jednako zastupljene i da im pruže priliku za javne nastupe i gostovanja.
Kultura Stara Pazova 31.10.2014.
Knjiga Povratak u budućnost Gustava Murine iz Bratislave juče je doživela dve premijere, pre podne na sajmu knjiga u Beogradu a uveče u klubu VHV u Staroj Pazovi. O Murinovoj knjizi Povratak u budućnost koju je Zdenka Valent Belić prevela na srpski jezik pored autora govorio je staropazovački pisac Martin Prebudjila. Gost iz Brtislave je predstavio novu zbirku pesama Tri tačke u dva urlika, Martina Prebudjile. Knjiga je nedavno predstavljena i u Bratislavi gde je izdata a zahvaljujući dobroj saradnji Kluba književnika iz Srbije i Slovačke.
Info Stara Pazova 30.10.2014.
Ambasadorka Kube NJ.E. Majra Ruiz Garsija danas je bila u prvoj prijateljskoj poseti opštini Stara Pazova. Jedan od razloga ove prijateljske posete jeste i nedavno pokrenut projekat Pazova za mlade u okviru kojeg su 16 šahovskih velikana iz celog sveta dobili svoje mesto u Staroj Pazovi, pa je tako na jednoj od klupa postavljena pločica sa imenom najpoznatijeg kubanskog šahiste Hose Raul Kapablanke. U okviru ove posete predstavnici opštine Stara Pazova u razgovoru sa kubanskom ambasadorkom usaglasili su se da postoji prostor za unapređenje saradnje između Ambasade Kube i opštine Stara Pazova, takođe razgovarano je i na temu saradnje na polju ekonomskih odnosa, privrede, sporta, investicija kulture i turizma.
Info Stara Pazova 30.10.2014.
U Osnovnoj školi „Simeon Aranicki“ u Staroj Pazovi sinoć je održana tribina za roditelje pod nazivom „Škola za sve“. Predavač je bila mr Ana Savković koja je u iscrpnom izlaganju objasnila kako škola može da postane zanimljivo i dobro mesto za sve učenike i kako se nastavni proces prilagođava svakom pojedinačnom učeniku. Predavanje je bilo dobro posećeno i interesantno za roditelje i nastavnike škole.
Info Nova Pazova 29.10.2014.
Zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo silovanje, pripadnici Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici su uhapsili N.G. (52) iz Nove Pazove. Osumnjičeni se tereti da je u svom stanu, uz pretnje, intimno dodirivao 17-godišnju devojku. Nakon saslušanja u Višem javnom tužilaštvu u Sremskoj Mitrovici, rešenjem sudije za prethodni postupak, N.G. je određen pritvor do 30 dana.
Info Stara Pazova 29.10.2014.
Predsednik opštine Stara Pazova, Đorđe Radinović, objavio je oglas za javnu licitaciju za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini. U 9 katastarskih opština staropazovačke opštine ratarima se nudi više od 587 hektara. Rok zakupa je na tri godine, početna cena zakupa u zavisnosti od lokacije i kvaliteta zemljišta kreće se od 27.000 do 77.000 dinara po hektaru. Pravo u javnom nadmetanju imaju lica koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji staropazovačke opštine. Rok za podnošenje dokumentacije je do 14 sati do 14. novembra ove godine, a licitacija će se održati se 17. novembra u 10 sati u velikoj sali Bele zgrade u Staroj Pazovi.
Kultura Stara Pazova 29.10.2014.
Sutra na Sajmu knjiga u Beogradu Eparhija sremska predstavlja „Spomenicu vladičanskog Srema“. Zahvaljujući protjereju stavroforu Miletu Jokiću auditorijum RTV Stara Pazova se upoznao sa ovim kapitalnim delom, kojim su obuhvaćene sve parohije Srema. Sutra na Sajmu u hali 4 u 12 časova o „Spomenici vladičanskog Srema“ govoriće: episkop bački Irinej, akademik Dinko Davidov i profesor doktor Dragan Stanić. Na promociji učestvuje i „Crkveni hor Sveti vladika Nikolaj Srpski“ iz Nove Pazove.
Kultura Stara Pazova 29.10.2014.
Poslednji program u okviru Oktobarskih dana solidarnosti sa starima bio je muzički ali i porodični, jer je porodica i bila tema ovogodišnjih susreta Starima s ljubavlju, koju već petu godinu u oktobru organizuje Centar za socijalni rad. U klubu za dnevnik boravak starih i odraslih invalidnih lica u staropazovačkom parku sinoć su se predstavili mladi muzičar Miroslav Mirković iz FS Dukat i Milivoj Kovačević, iz KUD-a Branko Radičević i autor emisije o starim pazovačkim porodicama. Pored posetilaca zadovoljni su i organizatori koji pozivaju sve starije osobe da dodju na druženje tokom cele godine.
Info Stara Pazova 27.10.2014.
Na izborima za Nacionalne savete nacionalnih manjina, prema prvim nezvaničnim rezultatima, za Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine, najviše glasova, 534, dobila je lista broj 4 Slovaci napred – Pavel Surovi, zatim lista 1 Slovački identitet – Ana Toman Makan, 275 glasova, lista 3 Matica slovačka u Srbiji – za slovački identitet – Katarina Meleg Melih 201, lista 5 Slovačka stranka – Jan Paul 64 i lista 2 Liga Slovaka Vojvodine – Jan Brna 34 glasa. Od 10 lista za Nacionalni savet romske nacionalne manjine, najviše glasova osvojile su liste 10 Romski glas za Evropu 117 i 2 "Naša romska lista - Duško Jovanović" 93 glasa.
Izbori su protekli bez incidenata, ali problema je bilo u biračkom spisku, odnosno oko 50-ak pripadnika slovačke nacionalne manjine, koji su se u poseban birački spisak upisali na prethodnim izborima pre četiri godine, ovoga puta nisu bili u spisku, saznali smo na izbornom mestu 4 u Staroj Pazovi.
Info Stara Pazova 27.10.2014.
Opštinski Odbor SNS obeležio je danas po hrišćanskim običajima svoju krsnu slavu Prepodobnu mati Paraskevu - Svetu Petku jednu od najvećih misionarki hrišćanske vere. Svečani čin sečenja slavskog kolača obavio je staropazovački sveštenik Nikola Despot. Predsednik OO SNS Đorđe Radinović zahvalio se svima koji su prisustvovali uz molbu da u narednom periodu pokažu skromnost i racionalnost kako bi svi građani naše zemlje živeli bolje. Proslavi slave Svete Petke u prostorijama stranke prisustvovali su članovi OO, aktivisti i simpatizeri SNS, koalicioni partneri kao i predstavnici drugih stranaka uz prigodnu slavsku trpezu.
Info Stara Pazova 27.10.2014.
Svi ovogodišnji prinosi poljoprivrednih kultura su bolji nego prošle godine, kažu agrarni stručnjaci. Imali smo specifičnu godinu sa dosta kiše, međutim to nije umanjilo rod, jedino što je kod svih useva zabeležena visoka vlaga. Naročito je to izraženo kod kukuruza. Praksu kombajniranja kukuruza ove jeseni paori će morati da zamene berbom u klipu i skladištenjem u koševe ne bi li smestili žuto zrno na sigurno i na proleće sačekali bolju cenu. Cena će svakako biti bolja jer je trenutna isuviše niska i kreće se od 10 do 12 dinara za kilogram. U odnosu na prošlu godinu cena je za 60 do 70 posto manja, dok su prinosi za 20 do 30 posto veći.
Info Stara Pazova 27.10.2014.
Zbog zakasnele berbe kukuruza i vađenja šećerne repe pomera se i jesenja setva žita. Optimalni rok setve strnina, od 5. do 25. oktobra je iza nas, a paori su posejali tek neznatne površine, tako da su opravdana strahovanja da će žita dogodine biti manje. Paori se ne odlučuju za setvu, jer probijanjem termina setve rizikuju se prinosi ali i iz razloga jer proizvodnja žita poslednjih godina nije isplativa. Stručnjaci ipak savetuju da se žito seje kako bi se ispunio setveni plan.
Kultura Stara Pazova 27.10.2014.
FA Dukat iz Stare Pazove održao je sinoć godišnji koncert, kojim je obeležio 21 godinu postojanja i rada. Bila je to i prilika da se nagrade jubilarci, za 5, 10 i 15 godina u opancima i u narodnom orkestru ansambla. „Stelin suncokret”, nagradu ustanovljenu pretprošle godine, dobio je Nemanja Vojkić. Gosti Dukata bili su članovi pripremnog ansambla KUD-a Branko Radičević iz Stare Pazove.
Kultura Stara Pazova 27.10.2014.
U okviru obeležavanja 160 godina od rođenja Mihajla Pupina, najvećeg srpskog uma nauke i tehnike, u Osnovnoj školi „Boško Palkovljević Pinki“ u Staroj Pazovi će ove nedelje biti realizovane brojne aktivnosti. Učenici su sa svojom nastavnicom fizike Cvetom Gavranović pripremili audio prezentacije o njegovom naučnom stvaralaštvu i doprinosu razvoju komunikacija, slikovni materijal i panoe, rekla je pedagoškinja Vesna Stepanović, istakavši da će audio prezentacije imati prilike da pogledaju učenici nižih i viših razreda.
Kultura Nova Pazova 27.10.2014.
Sinoć su se sa petodnevne turneje iz Slovenije vratile dve dečje grupe KUD-a Mladost iz Nove Pazove sa 3. Međunarodnog festivala folklora u Brežicama, gde su se u četiri dana predstavili sa četiri svoje koreografije i nastupi su im bili vrlo zapaženi, rekao nam je po povratku Goran Krkobabić, potpredsednik Mladosti. Pored ovog Društva, jedinog iz Srbije, na festivalu su učestvovale i grupe iz Češke, Hrvatske i domaćini. Festival su organizovali KUD “Oton Župančič” iz mesta Artiče i Osnovna škola iz Brežica, a pored bio je niz pratećih programa i radionica, od kojih je veoma zapažena bila izrada nošnje sa elementima češkog, hrvatskog i srpskog folklora, a nošnje su ostale izložene u školi u Brežicama.
Sport Stara Pazova 27.10.2014.
U jedanaestom kolu Srpske lige, Vojvodina fudbaleri Dunava iz Starih Banovaca pobedili su Banat iz Zrenjanina u Banatskom Dvoru sa 1:0, a Radnički je poražen u Novoj Pazovi od Sente sa 3:1. U opštinskom derbiju 11. kola Novosadsko-Sremske lige Omladinac iz Novih Banovaca je savladao Jedinstvo u Staroj Pazovi sa 2:1, a Graničar 1924 Sremac iz Vojke je izgubio od Sloge u Erdeviku sa 2:0. U 11. kolu Sremske lige Jadran je u Golubincima pobedio Donje Petrovce sa 2:0, a Hajduk 1925 Podunavac iz Belegiša je igrao protiv Sremca Graničara 1924 u Adaševcima 1:1. U 11. kolu Druge Sremske lige Sloga je u Krnješevcima poražena od Borca iz Klenka sa 2:1.
Info Stara Pazova 25.10.2014.
Jutros se dogodio lančani sudar na auto putu Beograd Novi Sad u pravcu ka Beogradu blizu benzinske pumpe Kaštel. Učestvovala su četiri vozila, više lica je povređeno, zbrinule su ih ekipe hitne pomoći iz Stare i Nove Pazove. Nakon dva sata blizu ovog mesta dogodio se još jedan lančani sudar, na sreću bez težih posledica, saznali smo u Policijskoj stanici Stara Pazova.
Kultura Stara Pazova 25.10.2014.
Sinoć je u holu pozorišne sale u Staroj Pazovi otvorena prva samostalna izložba radova Staropazovčanina Jaroslava Vrške pod nazivom „Duša sveta“. Izložene su 34 slike na kojima preovlađuju motivi sa vodom, koja je za njega ne samo izvor života, već i inspiracije. Vrška se slikarstvom bavi 10 godina i ovo je restrospektiva njegovog rada a izložba će biti otvorena do 3. novembra.
Kultura Nova Pazova 25.10.2014.
“Grešni bez greha” naziv je novog romana naše sugradjanke Branke Pantelić iz Nove Pazove čija je promocija trećeg romana održana sinoć u Galeriji KPC u Novoj Pazovi. Posle romana ”Priča o Basijani” i “Ostrvo tajni” svoj roman predstavila je ljubiteljima pisane reči koji odiše ljubavlju i strašću a motivisana je istinitim dogadjajima. Autorka je pričom oživela Pariz, grad ljubavi i romantike, šetnju Senom, slikanje ispred Alfelovog tornja i Trijumfalne kapije, gde se glavna radnja likova i odvija. Orginalnoj promociji svoj pečat dao je i vajar Miodrag Dimitrijević Dime koji je na licu mesta izvajao model prisutne žene sa šeširom.
Organizatori su Narodna biblioteka "Dositej Obradović" Stara Pazova, biblioteka "Petar Petrovic Njegoš" Nova Pazova, Umetničko udruženje Nova Pazova i Kulturno poslovni centar Nova Pazova.
Život Nova Pazova 25.10.2014.
U ponedeljak je Sveta Petka, slava hrama u centru Nove Pazove. Gostujući u našem programu protojerej stavrofor Mile Jokić, starešina hrama, pozvao je sugrađane da prisustvuju pretprazničnom večernjem bogosluženju i jeleosvećenju u nedelju, uoči paznika. Sveta liturgija u ponedeljak, na praznik Svete Petke počinje u 9 časova.
Sport Stara Pazova 25.10.2014.
U 11 kolu Srpske lige, Vojvodina fudbaleri Radničkog danas će u Novoj Pazovi igrati protiv Sente, a Dunav iz Starih Banovaca će biti gost Banata iz Zrenjanina u Banatskom Dvoru. U Staroj Pazovi u opštinskom derbiju 11 kola Novosadsko- Sremske lige sastaće se Jedinstvo i Omlaidnac iz Novih Banovaca, a Graničar 1924 Sremac iz Vojke će igrati u Erdeviku protiv Sloge. U 11 kolu Sremske lige sutra će u Golubincima Jadran dočekati Donje Petrovce, a Hajduk 1925 Podunavac će biti danas gost Rudara u Vrdniku. Sloga iz Krnješevaca će kod kuće sutra igrati sa Borcem iz Klenka u 11 kolu Druge Sremske lige. Sve utakmice će početi u 14 časova.
Info Stara Pazova 24.10.2014.
Odbornici Skupštine opštine Stara Pazova, danas na 24. sednici jednoglasno su prihvatili izmene Programa poslovanja „Čistoće“,„Vodovoda i kanalizacije“, Opštinske stambene agencije i Mesne zajednice Stara Pazova, kao i Odluku kojom je Jovana Huseman, diplomirani biolog, ovlašćena da predstavlja Opštinu Stara Pazova u oblasti zaštite životne sredine kod Ministarstva životne sredine, klime i energetike nemačke pokrajine Baden Virtemberg i kod predpristupnih fondova Evropske unije u oblasti zaštite životne sredine. Skupština je takođe utvrdila nazive dve ulice u Centralnoj radnoj zoni u Novoj Pazovi, a prihvaćeni su rebalansi Finansijskih planova Mesnih zajednica Nova Pazova i Golubinci, kao i Rešenje o prenosu javne svojine na drugog nosioca javne svojine bez naknade.
Ovo rešenje odnosi se na izgradnju saobraćajne petlje na autoputu E 75, a sa te tri tačke Opštinsko veće je dopunilo dnevni red.
Info Stara Pazova 24.10.2014.
Tridesetpetoro dece iz hraniteljskih porodica iz staropazovačke opštine danas je posetilo PU Poletarac gde su ih dočekali predškolci sa poklonima i prigodnim programom. Akciju prikupljana pomoći u Poletarcu organizuju svake godine u oktobru, mesecu kada se obeležava Nedelja deteta a s obzirom na to, da je ove godine ova manifestacija imala za cilj da promoviše porodicu, kao instituciju, koja je najpotrebnija deci za srećno odrastanje, odlučili su da ove godine obraduju upravo decu koja žive u hraniteljskim porodicama, istakla je Radmila Bogdanović, vršilac dužnosti direktora PU Poletarac.
Info Stara Pazova 24.10.2014.
30 litara kiše koliko je palo poslednjih dana, što je inače ukupna količina padavina u oktobru, prekinula je kampanju šećerne repe. Od ukupno 14.500 hektara koliko je ove godine posejano slatkim korenom do sada je izvađeno 40 posto. Bojazni da će repa ostati na njivi nema jer čim se zemljište malo procedi vađenje repe se može nastaviti. Mnogo više poljoprivrednike i stručnjake brinu nečistoća i digestija. Zbog trenutnih padavina, na repi ima puno blata, a zbog učestalih kiša i bolesti lista repe tokom čitave proizvodnje šećer u repi je niži, kaže Jovan Bojić, stručni saradnik za šećernu repu u Poljoprivrednoj Stručnoj službi u Sremskoj Mitrovici. Prijem šećerne repe u šećeranama protiče nesmetano, a cenu diktiraju digestija i nečistoća, dodaje Jovan Bojić.
Info Stara Pazova 24.10.2014.
U holu pozorišne sale u Staroj Pazovi sutra će biti održana projekcija dokumentarnog filma i predavanje “Jego blagorodije baron Vrangel” profesora srpskog jezika i književnosti Boška Milosavljevića. Profesor Milosavljević, kroz svedočenja potomaka ruskih emigranata, istoričara, sociologa i obilja arhivske građe-fotografija, video-zapisa artefakata sabranih u filmskoj priči, govori o intrigantnoj biografiji i bogatoj zaostavštini generala Petra Nikolajeviča Vrangela, poslednjeg komadanta carske Rusije, čiji se grob nalazi u ruskoj crkvi Svete Trojice u Beogradu. Projekcija dokumentarnog filma u holu pozorišne sale u Staroj Pazovi počinje u 19 časova.
Kultura Stara Pazova 24.10.2014.
U subotu i nedelju u Rumi će biti održan 51. Festival muzičkih društava Vojvodine. U konkurenciji 18 najboljih ansambala, jedini predstavnik iz opštine Stara Pazova će je izvođački ansambl OKUD-a „Sveti Sava“ iz Nove Pazove. Staropazovački predstavnici nastupaju u subotu sa Igrama iz Dubičkog Potkozarja i Igrama iz Crne Trave, muškom pevačkom grupom i narodnim orkestrom a rezultati će biti poznati u nedelju, nakon drugog festivalskog dana.
Kultura ostalo 24.10.2014.
Večeras u Kovačici počinje 45. smotra slovačkog amaterskog pozorišnog stvaralaštva u Srbiji - Pozorišni lovor 2014. Posle svečanog otvaranja koje će biti u znaku stogodišnjice pozorišta VHV scena u Kovačici prvi će se žiriju i publici predstaviti domaćini. Ovogodišnja smotra će trajati do 2. novembra i biće izvedeno 12 predstava. Već sutra nastupa Slovačko pozorište VHV iz Stare Pazove sa predstavom Živi bič u režiji Anjičke Balaž. Pored nastupa amatera biće i pratećih manifestacija a na zatvaranju će nastupiti Slovačko vojvođansko pozorište sa Nušićevim Sumnjivim licem u režiji Aleksandra Baka.
Kultura ostalo 24.10.2014.
U studiju M Radio Novog Sada sutra će se održati 41. smotra slovačkih mladih recitatora. Pored takmičenja recitatora iz osnovnih i srednjih škola kao i studenata iz cele Vojvodine, ovogodišnja smotra donosi i druženje sa piscem iz Slovačke. Staropazovačku školu Janko Čmelik će predstavljati Mia Vereš u mlađem, Jana Ruman i Valentina Huđec u srednjem uzrastu a istoimeno kulturno umetničko društvo Ema Kočiš u srednjem i Miloš Simonović u starijem uzrastu.
Info Stara Pazova 23.10.2014.
Danas je Dan oslobođenja Opštine Stara Pazova. „Treba znati i ceniti istoriju svog naroda“ - rekao je predsednik Opštine Đorđe Radinović na tradicionalnom prijemu veterana i potomaka hrabrih boraca a zatim je prisustvovao polaganju venaca na spomenik u centru Stare Pazove. Venci i cveće povodom sedamdeset godina oslobođenja od fašističkog terora danas su položeni na spomen obeležja i u svim ostalim mestima naše opštine .
Info Stara Pazova 23.10.2014.
Osnovna škola „23. oktobar“ u Golubincima danas je prigodnim programom svečano obeležila Dan škole i 70 godina od oslobođenja Golubinaca u Drugom svetskom ratu. U ime škole prisutne je pozdravio direktor Milorad Bosančić izrazivši zahvalnost lokalnoj samoupravi što je u poslednje dve godine izdvojila značajna sredstva za uređenje i poboljšanje kvaliteta nastave u školi. Svečani program pripremili su učenici sa svojim nastavnicima, a bila je to i prilika da se uruče zahvalnice ustanovama i pojedincima koji su doprineli poboljšanju uslova rada u školi. Svečanost su svojim prisustvom uveličali predstavnici lokalne samouprave, Srpske pravoslavne crkve, osnovnih škola, penzioneri i prijatelji škole.
Info Novi Banovci 23.10.2014.
Malobrojni članovi SUBNOR-a Novih Banovaca danas su povodom Dana oslobođenja mesta, položili venac na spomenik žrtvama oslobodilačkih ratova. Milomir Banduka, sekretar Boračke organizacije podsetio je na dane oslobođenja, predložio je uvođenje radnih akcija, a naglasio je da je sadašnja vlada dobro počela da radi i istakao da bi trebalo uvesti priznanje „heroj rada“. Skromnu savečanost obeležavanja Dana oslobođenja pomogli su Mesna zajednica Novi Banovci i Ribarnica Cvijanović iz naselja Banovci Dunav.
Kultura Nova Pazova 23.10.2014.
„Grešni bez greha” naziv je novog romana naše sugrađanke Branke Pantelić iz Nove Pazove koja će promovisati svoj treći roman u Galeriji KPC u Novoj Pazovi u petak sa početkom u 19 časova. Posle romana „Priča o Basiji” i „Ostrvo tajni” svoj roman predstaviće ljubiteljima pisane reči koji odiše ljubavlju i strašću a motivisana je istinitim događajima. Organizatori su Narodna biblioteka Dositej Obradović Stara Pazova, biblioteka Petar Petrović Njegoš Nova Pazova, Umetničko udruženje Nova Pazova, Kulturno poslovni centar Nova Pazova.
Kultura Nova Pazova 22.10.2014.
Dva dečja ansambla KUD-a Mladost iz Nove Pazove danas odlaze na petodnevnu turneju u Sloveniju na 3. Međunarodni festival folklora u Brežicama, koji organizuje tamošnje KUD Artiče, u saradnji sa Osnovnom školom iz Brežica. Amateri iz Slovenije su u maju bili u Novoj Pazovi na festivalu Razigrana mladost, nakon čega je usledio i poziv za uzvratnu posetu. Na festivalu će učestvovati i ansambli iz Hrvatske, Češke i Slovačke, i domaćini. Članove Mladosti očekuju nastupi u njihovim školama u četvrtak u Brežicama, u petak u mestu Artiče a u subotu je završni dan festivalu u Brežicama, izjavio je pred odlazak Goran Krkobabić, potpredsednik KUD-a Mladost.
Kultura Stara Pazova 22.10.2014.
Scenom iz predstave Vavilon sinoć je u klubu za dnevni boravak starih počelo druženje glumaca sa starijim osobama a u okviru akcije Dani solidarnosti sa starijim osobama. Dok su prikazivani inserti iz predstave reditelj Miroslav Kožik je ispričao kako je predstava nastala i kakve uspehe postigla a članovi pozorišta VHV podelili lepe trenutke koje su doživeli sa nastupa na brojnim festivalima. Dugogodišnji i iskusan glumac Zdenko Kožik se na kraju druženja predstavio monologom o dolasku Slovaka na ove prostore. Bilo je to još jedno lepo veče koje je našim sugrađanima u jeseni života pripremio Centar za socijalni rad u okviru akcije Starima s ljubavlju.
Info Nova Pazova 21.10.2014.
Danas su izvođeni radovi na asfaltiranju Krajiške ulice u Novoj Pazovi u dužini od 230 m. Vrednost radova je oko 2,5 miliona dinara. Ovo je jedna od bitnijih saobraćajnica za ovo naselje jer prolazi pored novog groblja i spaja industrijsku zonu sa naseljenim delom Nove Pazove. Uz nov asfalt biće izgrađeno i 50 m parking prostora sa oko 30-ak parkinga. Direktor Direkcije za izgradnju Nedeljko Kovačević je najavio i da će sledeći radovi u Novoj Pazovi biti radovi na izmeštanju pijace. Raspisan je tender za projektnu dokumentaciju, a kada se uradi sam projekat raspisaće se i tender za izvođača radova nakon čega će se krenuti u realizaciju.
Info Stara Pazova 21.10.2014.
Grejna sezona, čiji je početak bio odgođen zbog visokih dnevnih temperatura za ovo doba godine po preporuci Ministarstva energetike, počinje sutra, obaveštavaju iz Sektora za proizvodnju i distribuciju toplotne energije Direkcije za izgradnju opštine Stara Pazova. Obe kotlarnice u Staroj Pazovi “Park” i “1. centralni blok” su tehnički ispravne i spremne za isporuku toplotne energije korisnicima putem daljinskog sistema grejanja. Zvanično sezona grejanja u Srbiji traje do 15. aprila.
Info ostalo 21.10.2014.
Danas je u zgradi Opštine Pećinci potpisano šest ugovora za dodelu pomoći u građevinskom materijalu porodicama izbeglih lica. Korisnici pomoći su Mirko Gajić, Ilija Drpa, Salkan Zilić, Đorđe Janus, Pavao Rajak i Dragomir Trivanović. Pomoć u građevinskom materijalu neophodnom za obezbeđivanje osnovnih uslova stanovanja dodeljuje se kao jednokratna i bespovratna u iznosu od 150.000 do 440.000 dinara po domaćinstvu. Komeserijat za izbeglice i migracije Republike Srbije finansira 2.000.000,00 dinara, a Opština Pećinci učestvuje sa 200.000,00 dinara.
Info Stara Pazova 21.10.2014.
Izmenama i dopunama Pravilnika o registraciji motornih i priključnih vozila omogućena je registracija traktora starijih od pet godina za koje vlasnici nisu imali dokaz o poreklu, izjavio je u našem Jutarnjem programu Đorđe Vranješ, iz Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije. Pretpostavlja se da u Srbiji ima više desetina hiljada neregistrovanih traktora koji zbog tehničke neispravnosti predstavljaju rizik po bezbednost saobraćaja, a do kraja 2015. godine je registracija moguća uz izjave dva svedoka overene u sudu, dokaz o tehničkoj ispravnosti traktora, dokaz o bavljenju poljoprivredom i uz plaćanje određenih taksi, rekao je Vranješ.
On je podsetio da je od 1. novembra do 1.aprila na snazi obaveza posedovanja zimske opreme, uz naglasak da su obavezne sve četiri zimske gume na automobilima.
Kultura Stara Pazova 21.10.2014.
Prošlogodišnji izveštaj o radu, aktivnostima i uspesima kao i planovi za ovu godinu SKUD-a Janko Čmelik, sinoć su usvojeni na godišnjoj skupštini. Godina 2013. pamtiće se po uspehu pozorišta VHV sa predstavom Vavilon, po uspesima folklornih ansambala, recitatora, žena, ali i po brojnim gostovanjima u zemlji i inostranstvu. Ove godine dosta od planiranih aktivnosti je već uspešno ostvareno a do kraja godine amatere očekuju još nekoliko festivala i mnogo nastupa pred domaćom publikom.
Info Stara Pazova 21.10.2014.
Juče je u prostorijama novog parohijskog doma Slovačke evangeličke počeo Jesenji bazar odeće. Prvog dana jesenjeg bazara bilo je dosta posetilaca zadovoljnih kako kvalitetom robe tako i pristupačnim cenama. Bazar će biti otvoren do 24. oktobra svaki dan od 14 do 19 časova.
Kultura Stara Pazova 21.10.2014.
U klubu za dnevnik boravak starih i odraslih invalidnih lica u staropazovačkom parku večeras se nastavljaju oktobarski dani solidarnosti sa starima, koje već petu godinu organizuje Centar za socijalni rad. Večerašnje druženje će biti sa članovima pozorišta VHV iz predstave Vavilon, koja je na festivalima pokupila najviše priznanja u istoriji ovog pozorišta. Druženje počinje u 18 časova.
Sport Nova Pazova 21.10.2014.
Proteklog vikenda u Čajetini je održano prvenstvo Srbije u džiu-džici, a pored 130 takmičara iz 14 klubova, na prvenstvu su učestvovali Marija i Rade Šavija iz Nove Pazove, koji pripadaju džiu-džica uniji Srbije. Marija je nastupila u konkurenciji seniorki u disciplini sport džiu-džica, i u disciplini čambare (kratak i dugi mač), osvojivši zlatne medalje u obe discipline. Rade Šavija nastupio je u disciplini sport džiu-džica osvojivši zlatnu medalju.
Info Golubinci 20.10.2014.
U saobraćajnoj nesreći koja se dogodila sinoć oko 21,45 časova na putnom pravcu Putinci - Golubinci, život je izgubio S.R. star 47 godina, vozač automobila "fijat punto". Teške telesne povrede opasne po život je zadobio 39-godišnji suvozač iz "fijata" koji je prevezen u Urgentni centar u Beogradu. Do nesreće je došlo kada je "fijat" sustigao i udario u traktor sa prikolicom. Uviđaj na licu mesta je izvršio zamenik osnovnog javnog tužioca u Staroj Pazovi, u prisustvu policije, a detaljnije okolnosti biće poznate po završetku istrage, saopštila je Policijska uprava Sremska Mitrovica.
Info Stara Pazova 20.10.2014.
Pitanje radničkih odmarališta na Zlataru i u Čanju na inicijativu Socijalno-ekonomskog saveta predmet je interesovanja opštinskog javnog pravobranioca, rekao je na današnjoj sednici Saveta sekretar Milenko Vučinović i najavio uskoro nove informacije. Socijalno-ekonomski Savet opštine Stara Pazova sa Tvining timom danas je nastavio realizaciju projekta ,,Unapređenje socijalnog dijaloga“ koji finansira Evropska unija.
Info Nova Pazova 20.10.2014.
Udruženje preduzetnika Nova Pazova, Tomin dan, u kontinuitetu slavi od 1996. godine. Organizovanjem udruženja od 2011. godine, veliki broj privrednika priključio se tradiciji obeležavanja zanatske slave. Kum ovogodišnje slave je gospodin Cviko Krunić, vlasnik firme Medius. Udruženje preduzetnika Nova Pazova iz godine u godinu postaje sve značajnije za privrednike, a na krsnoj slavi okupilo je predstavnike lokalne vlasti, veliki broj preduzetnika i privatnika naše opštine, prijatelje, saradnike, poslovne partnere. Po hrišćanskom običaju slavsku trpezu je blagoslovio protojerej stavrofor, arhijerejski namesnik Mile Jokić.
Gosti su uživali u kraćem kulturno-umetničkom programu OKUD Sveti Sava, a za dobru atmosferu pobrinula se muzička grupa Legende.
Info Stara Pazova 20.10.2014.
U Domu zdravlja Dr Jovan Jovanović Zmaj u Staroj Pazovi već duže vreme prisutan je problem nedostatka specijalista. U poslednje tri godine 13 specijalista otišlo je uglavnom u zasluženu penziju, a na njihovo mesto bi trebalo da dođu mladi lekari koji su trenutno na specijalizaciji. Krajem naredne godine sa specijalizacije se vraćaju psihijatar i dva pedijatra, dok su ostali lekari na specijalizaciji tek godinu dana, rekao je direktor dr Rada Inđić, istakavši da je jedan od trenutno najvećih problema nedostatak ginekologa. U Domu zdravlja ostalo je samo troje ginekologa, konkurs za prijem specijaliste ginekologije i akušerstva je otvoren i ovih dana trebalo bi da bude primljen još jedan lekar. Dom zdravlja je ostao i bez specijaliste opšte hirurgije, a u penziju je otišao i jedan specijalista pneumoftiziologije. Umesto njih neće biti zaposleni novi lekari jer ove specijalizacije više ne pripadaju Domu zdravlja već spadaju u grupu kliničkih lekara.
Kultura Stara Pazova 20.10.2014.
Komedija Sumnjivo lice, koju je sinoć u Staroj Pazovi izvelo Slovačko vojvođansko pozorište iz Bačkog Petrovca, gotovo je napunila pozorišnu salu. Popularni Nušićev komad i u verziji, koju je postavio pazovački reditelj Aleksandar Bako, delovao je aktuelno, sa likovima i situacijama prepoznatljivim iz svakodnevnog života, uz opaske na račun vlasti i našeg mentaliteta. U predstavi igraju renomirani vojvođanski glumci, troje iz Stare Pazove – Igor Piskla, Zdenko Kožik i Radica Števanov, a sinoć im se priključio i reditelj, zamenivši na sceni Miroslava Fafrija, glumca Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.
Kultura ostalo 20.10.2014.
U prepunoj sali mesne kancelarije u Šimanovcima u subotu je održano pesničko veče. Svoje pesme recitovali su Branislav Đinđović, pesnik iz Beograda, Radivoje Prokopljević Proka iz Petrovčića, Gordana Jovanović Šarić, Mira Radosavljević i Đorđe Ćirković, pesnici iz Šimanovaca i Božidar Boško Marinković, aforističar iz Surčina. Održana je je i izložba slika umetnika iz Šimanovaca. U muzičkom delu programa učestvovali su Teodora Radosavljević, Maša Đorđević, Vuk Peković i Vuk Denić. Udruženje žena iz Šimanovaca organizatori su pesničke večeri, a nadaju se jos jednoj, s obzirom da je ovo druženje posle deset godina pauze, bilo izuzetno dobro posećeno.
Kultura Stara Pazova 20.10.2014.
Slovački KUD Janko Čmelik večeras organizuje godišnju skupštinu na kojoj će prezentovati prošlogodišnji rad. Sve programske forme društva su prošle godine imale bogatu aktivnost, nastupale su na svim smotrama i festivalima gde su postizale značajne rezultate. U 2013. godini pozorište VHV obeležilo je 110 godišnjicu na najbolji način, jer je predstava Vavilon u režiji Miroslava Kožika zabaležila najbolje uspehe u istoriji ovog pozorišta.I recitatori su stigli do republičke smotre a starija dečja folklorna grupa je osvojila treće mesto na republičkoj smotri. Skupština će biti u klubu VHV u 19 časova.
Sport Stara Pazova 20.10.2014.
Velemajstor Aleksandar Inđić iz Stare Pazove na svestkom prvenstvu za omladince, igrači do 20 godina, u indijskom gradu Puna osvojio je 23. mesto u konkurenciji 137 šahista iz celog sveta. On je nakon 13 odigranih kola sakupio osam poena, a u poslednjem kolu je poražen od kineza Lu Šangleija sa 1:0.
Sport Stara Pazova 20.10.2014.
U desetom kolu Srpske lige, Vojvodina fudbaleri Radničkog iz Nove Pazove igrali su u Somboru protiv Radničkog 1:1, Dunav je u Starim Banovcima poražen od Cementa iz Beočina sa 1:0. U derbiju desetog kola Novosadsko-Sremske lige Omladinac je u Novim Banovcima savladao ŽSK iz Žablja sa 3:0, Graničar 1924 Sremac je u Vojki protiv Crvene Zvezde iz Novog Sada igrao 1:1, a Jedinstvo iz Stare Pazove je kao kao gost poraženo od Ljukova sa 1:0. U desetom kolu Sremske lige Hajduk 1925 Podunavac u Belegišu je savladao Napredak iz Popinaca sa 4.1, a Jadran iz Golubinaca je izgubio od Zeka Buljubaše u Ravnju sa 4:0. Sloga iz Krnješevaca je u desetom kolu Druge Sremske lige izgubila od Podrinja u Mačvanskoj Mitrovici sa 3.1.
Info ostalo 17.10.2014.
„Oduvek su građani naše zemlje ponosni na svoju vojsku. Ne samo zato što je iznikla iz naroda, što je bila i ostala narodna, već i zato što nikada u svojoj vekovnoj istoriji nije vodila osvajačke ratove, što junaštvom naših predaka, slavnim pobedama u oba svetska rata, u svetsku povest svoje ime upisuje uvek na strani pravednika i pobednika“, rekao je između ostalog Tomislav Nikolić, predsednik Republike Srbije na početku vojne parade „Korak pobednika“, koja je u Beogradu organizovana povodom 70 godina od oslobođenja u Drugom svetskom ratu i sto godina od početka Prvog svetskog rata. Vladimir Putin, predsednik Ruske federacije je podsetio na zajedničko učešće naših i ruskih snaga u borbi protiv fašizma, i rekao da je zajednička obaveza da se suptostavimo pokušajima herojizacije nacista i nihovih pomagače.
Uz učešće nekoliko hiljada pripadnika Vojske Srbije i Ministarstva odbrane, posetioci su mogli da vide naoružanje i opremu kojom raspolaže naša vojska, a na kraju je nastupila ruska akro grupa „striži“ na avionima mig - 29 četvrte generacije. Vojnu paradu koja je organizovana uz veoma jake mere bezbednosti, pratio je i velikli broj građana staropazovačke opštine za koje je bio organizovan prevoz.
Info Stara Pazova 17.10.2014.
U okviru projekta usavršavanja predavača u srednjim školama koji je obavezan odlukom Ministarstva prosvete u staropazovačkoj gimnaziji se od dana pa do nedelje održava seminar o uspešnoj komunikaciji, za koji je ova škola konkurisala, a u njegovoj realizaciji dobila je pomoć i opštine. Seminar treba da osposobi profesore da adekvatnije odgovore na moderne izazove u vaspitanju i obrazovanju mladih.Tokom oktobra takođe je u gimnaziji održan i seminar iz oblasti informatike koji doprinosi usavršavanju kako učenika tako i profesora u ovoj sferi, a održan je u Evropskoj nedelji informatike koja se kod nas obeležava drugi put ove godine.
Info ostalo 17.10.2014.
Povodom Svetskog dana borbe protiv siromaštva danas je u Pećincima, Kancelarija za smanjenje siromaštva u saradnji sa Crvenim krstom i podrškom lokalne samouprave, uručila deset paketa sa sredstvima za ličnu higijenu socijalno najugroženijim stanovnicima ove opštine. Dubravka Kovačevic Subotički, predsednica opštine Pećinci, izjavila je da se opština Pećinci ne bori protiv siromaštva samo jedan dan već čitave godine. Kancelarija za smanjenje siromaštva postoji duže od godinu dana i mnogo je korisnika prošlo kroz nju, a pomoć su dobili tako što su bili radno angažovani, a samo oni koji nisu radno sposobni dobili su ovakve i slične pakete.
Izradom socijalne karte opština Pećinci će uskoro imati bazu podataka sa tačnim brojem socijalno ugroženih građana, što će pomoći efikasnijem korišćenju opštinskog budžeta, u smislu usmeravanja pomoći onima kojima je u datom trenutku najpotrebnija, dodao je Zoran Jovanović, koordinator projekta na izradi socijalne karte.
Kultura Nova Pazova 17.10.2014.
U toku 10 godina kroz Muzičko–kreativni studio Forte iz Nove Pazove prošlo je oko 350 polaznika, istakla je Dragana Kantar, menadžerka sinoć na javnom času u dečjoj biblioteci u Novoj Pazovi, ogranku Biblioteke Dositej Obradović iz Stare Pazove. Nastupili učenici koji sviraju klavir, violinu, gitaru i harmoniku a bila je to i prilika da četvoro učenika, dobiju svedočanstva o završenoj osnovnoj muzičkoj školi. Mnogi od njih su članovi mladog orkestra KUD-a Mladost, tako da su se na kraju, osim klasičnih dela, čuli i zvuci narodne muzike.
Info Stara Pazova 16.10.2014.
Autobus prevoznika “Lasta“ sleteo je sa puta kod pazovačkih bazena između Stare i Nove Pazove i prevrnuo se u kanal. Nezgoda se dogodila večeras oko 18 časova i, kako saznaje RTV Stara Pazova, niko nije povređen. U autobusu koji se iz Nove Pazove vraćao za garažu nije bilo putnika, a vozač je prošao sa manjim ogrebotinama. Nakon uviđaja saobraćajne policije, servisne službe Saobraćajnog preduzeća „Lasta Srem“ su odšlepale autobus do garaže što je izazavalo manju gužvu u saobraćaju na ovom delu puta.
Info Stara Pazova 16.10.2014.
Padavine su prekinule poljoprivredne radove, berbu kukuruza i setvu strnina. Kiša ne samo da je prekinula radove već će usporiti skidanje useva i jesenju setvu pšenice koja ionako kasni. Vlažno vreme uticaće na veću vlagu zrna kukuruza što će povećati troškove sušenja. Klipovi kukuruza su za sada zdravi, a kako bi se u takvom stanju održali kukuruz treba uskladištiti u adekvatnim skladištima. Interesovanje za setvu pšenice je ove godine manje što je očekivano s obzirom da paori žure najpre sa skidanjem letine. Tokom prošle noći i prepodneva na teritoriji staropazovačke opštine palo je preko 20 litara kiše.
Info Stara Pazova 16.10.2014.
Nepoznate osobe su noćas između 1 i 2 časa posle ponoći iz automobila u pokretu pucali iz vatrenog oružja u izlog pekare „Milenium“ u Svetosavskoj ulici u Staroj Pazovi. Nakon pucnjave ubačena je i ručna bomba u isti lokal vlasnika Albon Balaja albanske nacionalnosti. Kako nezvanično saznajemo u drugi objekat u ulici Ćirila i Metodija bačena su dva molotovljeva koktela koja se nisu zapalila. U ovim incidentima nije bilo povređenih, pričinjena je materijalna šteta, a policija intezivno traga za počiniocima.
Kultura Stara Pazova 16.10.2014.
Korpe, ženske tašne, ukrasne kutije, ručno rađeni šalovi sinoć su na izložbi Vlaste Majorski u staropazovačkoj biblioteci “Dositej Obradović“, plenili lepotom i oduševili publiku koja je u velikom broju došla na ovu izložbu. Vešte ruke Vlaste Majorski od obične novinske hartije primenom odgovrajuće umetničke tehnike napravile su predmete primenjene umetnosti koji se mogu koristiti u svakodnevnom životu. Sama umetnica kaže da se ovim kreativnim radom bavi tek godinu dana, a da stvara predmete koje izmašta. Izložba će u prostoru staropazovačke biblioteke biti otvorena naredne dve nedelje.
Kultura Stara Pazova 16.10.2014.
Od 23 likovna umetnika iz staropazovačke opštine, koliko je učestvovalo na Zonskoj smotri likovnih stvaralaca amatera Srema, na pokrajinsku smotru plasiralo se sedmoro, petoro iz Udruženja likovnih umetnika Stara Pazova i dvoje iz Udruženja likovnih umetnika Leonardo iz Novih Banovaca. Na zonskoj smotri učestvovalo je sedam opština – Sremska Mitrovica, Šid, Pećinci, Irig, Ruma, Inđija i Stara Pazova, ukupno je bilo 95 radova, a 25, uključujući sedam iz staropazovačke opštine, predstavljaće likovnu umetnost Srema na Pokrajinskoj smotri, 7.novembra na Paliću.
Info Stara Pazova 15.10.2014.
Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić preporučio je lokalnim samoupravama i Udruženju toplana da odlože početak grejne sezone zbog viskoih temperatura za ovo doba godine. Iz Sektora za proizvodnju i distribuciju toplotne energije Direkcije za izgradnju opštine Stara Pazova saznali smo da i naša lokalna samouprava postupa po preporukama Ministarstva. Obe kotlarnice “Park” i “I centralni blok” u Staroj Pazovi su tehnički ispravne, u pogonu su i spremne su za početak grejne sezone potvrdio je u izjavi za RTV Stara Pazova Dušan Antić rukovodilac pomenutog sektora. U situaciji kada se maksimalne dnevne temperature kreću oko 25 stepeni Celzijusa, grejanje stanova stvara nepotrebne troškove i za građane i za toplane, dnevne temperature se prate i kada dođe do pada, svim korisnicima ovog vida grejanja radijatori će biti topli. Zvanično sezona grejanja u Srbiji traje do 15. aprila.
Kultura Stara Pazova 15.10.2014.
Kvartet klarinetista Nevski, poznat po kabaretsko scenskom pristupu koncertima klasične muzike, sinoć je nastupio u Staroj Pazovi. Ceo program osmišljen je kao muzičko pozorište, gde kvartet kroz mnoštvo šaljivih skečeva želi da razbije ustaljene norme koje važe za koncerte klasične muzike i osim klasičnih dela, izvodi svetsku, tradicionalnu i filmsku muziku. Za koncert u Staroj Pazovi nije bilo veliko interesovanje, zato je umesto u sali održan u holu pozorišta, što se pokazalo kao dobro rešenje u takvoj situaciji i publika, iako malobrojna, uživala je u prisnijem nastupu, što upravo manji prostor omogućava.
Kultura Vojka 15.10.2014.
U Domu kulture u Vojki sinoć su nastupili mladi muzičari, koji su u okviru projekta „Učimo da sviramo i da pevamo“ završili seminar za izvođenje savremene romske muzike u Edukativnom centru u Surčinu. Od četiri polaznika, predstavila su se dva: Đorđe Mirković iz Starih Banovaca na klavijaturi i Željko Jovanović iz Belegiša na gitari. Projekat je finansijski podržalo Ministarstvo kulture i informisanja, rekao je Zoran Jovanović, predsednik Upravnog odbora Udruženja građana „Romano ilo“ iz Belegiša, koje je nosilac projekta zajedno sa opštinskom Kancelarijom za inkluziju Roma.
Kultura Stara Pazova 15.10.2014.
U klubu za dnevnik boravak starih i odraslih invalidnih lica u staropazovačkom parku sinoć su nastavljeni oktobarski dani solidarnosti sa starima, koje već petu godinu organizuje Centar za socijalni rad. Naši sugrađani u jeseni života družili su se sa pesnicima iz Saveza književnika u otadžbini i rasejanju i mladom staropazovačkom pesnikinjom Marijom Kuzmanović. Književnici iz ovog udruženja Igor Stanković, Miloš Ivetić, Budimir Frka i Ljiljana Fijat bili su oduševljeni ovim susretom.
Kultura Stara Pazova 15.10.2014.
Do kraja oktobra traje akcija prikupljanja knjiga od građana namenjenih bibliotekama sa polavljenih područja kaže direktorka biblioteke Nataša Filip. Staropazovačka biblioteka Dositej Obradović će knjige odneti u Obrenovac i Doboj, a svi koji budu poklonili knjige biće upisani na listi dobrotvora.
Info Stara Pazova 14.10.2014.
Setvu pšenice treba početi čim se steknu uslovi, a to je kada se skine kukuruz, kažu stručnjaci. Treba ispoštovati optimalni rok, najbolje je u drugoj polovini oktobra ali setva žita nije rizična ni u prvoj dekadi novembra, kaže akademik dr Srbislav Denčić, iz Naučnog instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu.On dodaje da je od roka, bitnija ishrana biljaka, odnosno upotreba osnovnog mineralnog đubriva. Za početni razvoj biljke podjednako su potrebni azot i fosfor za razlaganje biljnih ostataka koje treba zaorati. Denčić preporučuje upotrebu 50 kilograma azota,i 50 do 60 kilograma fosfora što je dovoljno za jesen. Tokom prve prihrane žita mineralno đubrivo treba primeniti spram analize zemljišta. Za prinos od 7 tona po hektaru, pšenicu prihraniti sa 170 kilograma čistog azota, savetuje Srbislav Denčić.
Kultura Stara Pazova 14.10.2014.
U Galeriji Centra za kulturu Stara Pazova sinoć je otvorena izložba ilustracija Radeta Markovića. U pitanju su ilustracije dečjih knjiga pod nazivom „Sitnice za odrastanje” ovog istaknutog umetnika iz Beograda, koji se bavi i slikanjem, grafikom, animacijom, karikaturom, stripom i dizajnom knjiga. Ilustrovao je preko 300 knjiga za decu i odrasle, izlagao je na preko 50 kolektivnih i samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu, dobitnik je nekoliko prestižnih nagrada iz oblasti grafike i ilustracije. Nedavno je izdata i monografija o njegovom 40-godišnjem radu, koju će kako reče, imati priliku da vidi i pazovačka publika, a do tada može da uživa u njegovim ilustracijama, koje su pazovačku galeriju pretvorile u jednu veliku knjigu.
Sport Nova Pazova 14.10.2014.
U zaostaloj utakmici petog kola Prve lige grupa Sever rukometašice Mladosti iz Nove Pazove sastaće se večeras u Rumi sa ekipom Slovena. Mladost se uoči ovog meča sa 6 bodova nalazi na četvrtom mestu, a Rumljanke su šeste sa četiri boda. Utakmica u Rumi će početi u 20 časova.
Info Stara Pazova 13.10.2014.
8. Regionalni sajam privrede u Novoj Pazovi je uspešno završen, ocena je organizatora sajma. Tokom dva dana održavanja, sajam je posetilo preko 2.000 posetilaca. Na privrednoj manifestaciji učestvovalo je 120 izlagača ali je interesovanje bilo znatno veće. Opština Stara Pazova je nedavno dobila novi sertifikat o povoljnom poslovnom okruženju i mi smo ovo priznanje opravdali, rekla je Suzana Ilić, načelnica za privredu Opštine Stara Pazova, gostujući u Jutarnjem programu RTV Stara Pazova.
Info Stara Pazova 13.10.2014.
Dom zdravlja Dr Jovan Jovanović Zmaj je u postupku akreditacije zdravstvene ustanove koji se sprovodi sa ciljem unapređenja kvaliteta lečenja i bezbednosti pacijenata i uspostavljanja poverenja pacijenata u sistem zdravstvene zaštite. Ciklus akreditacije zvanično je počeo u maju ove godine uz maksimalni angažman zaduženih timova i svih zaposlenih. 90 posto zahtevnog i teškog posla prikupljanja i sređivanja dokumentacije neophodne za akreditaciju je završeno, rekao je direktor dr Rada Inđić istakavši da se pored pripreme dokumentacije prema zadatim standardima i kritretijumima, proteklih meseci radilo i na uređenju staropazovačkog Doma zdravlja. Popravljen je kvalitet grejanja, okrečeno je oko 6.000 kvadratnih metara prostora, uređeno je stepenište, a u saradnji sa Direkcijom za izgradnju Opštine ovih dana će biti postavljeni putokazi i table sa obaveštenjima kako doći do objekata staropazovačkog doma zdravlja, kazao je dr Inđić.
Sport Stara Pazova 13.10.2014.
U devetom kolu Srpske lige Vojvodina, fudbaleri Radničkog iz Nove Pazove izgubili su kod kuće od Doline iz Padine sa 3:1, a Dunav iz Starih Banovaca je u Šidu sa Radničkim igrao 0:0. Omladinac iz Novih Banovaca je kao gost pobedio Kupinovo sa 1:0 u devetom kolu Novosadsko-Sremske lige, Jedinstvo je u Staroj Pazovi savladalo Jugović iz Kaća sa 3:1, a Graničar 1924 Sremac je u Vojki bio bolji od Budućnosti iz Gložana pobedivši sa 2:1. U derbiju devetog kola Sremske lige u Golubincima Hajduk 1925 Podunavac iz Belegiša pobedio je Jadran sa 2:1. U devetom kolu Druge Sremske lige Sloga je u Krnješevcima savladala Graničar iz Grabovaca sa 2:1.
Info Stara Pazova 13.10.2014.
Na Sajmu privrede održan je sajam zapošljavanja, na kome je učestvovalo 16 poslodavaca koji su prijavili 130 slobodnih radnih mesta. Nezaposlenima je ponuđen posao u ekonomskoj, građevinskoj, mašinskoj struci. Priliku da pronađu posao imali su informatičari, menadžeri, stolari, pekari, viljuškaristi a radna mesta su nuđena i osobama sa invaliditetom. Sajam zapošljavanja je bio izuzetno dobro posećen. U okviru sajma održana je i tribina na kojoj se čulo da problem oko zapošljavanja mladih ljudi je u tome što nemaju razvijene radne navike, nemaju od koga da uče i ne žele da uče. Zapošljavanje starijih preko 50 godina leži u činjenici da im se ne daje prilika da iskažu svoje znanje na radnom mestu. Svesni gubitka radnog mesta oni postaju nezainteresovani za svoj posao, a situaciju pogoršava i to što godinama nisu prijavljeni kod poslodavca.
Info Stara Pazova 13.10.2014.
Sutra je pravoslavni praznik Pokrov Presvete Bogorodice, krsna slava istoimenog hrama u Staroj Pazovi, u Njegoševoj ulici. Starešina hrama protojerej Miodrag Lujić pozvao je vernike da večeras prisustvuju jeleosvećenju, svetoj tajni pomazivanja bolesnika osvećenim uljem uz molitvu sveštenika. Večernje bogosluženje u hramu Pokrova Presvete Bogorodice uoči ovog praznika počinje u 18 časova a liturgija, sutra, na praznik počinje u pola deset.
Kultura Stara Pazova 13.10.2014.
Prvo mesto na 13. Mini tini festu u Staroj Pazovi, u mini katagoriji osvojio je duet Nevena Gajin i Saša Plavić iz Nove Pazove. Prvu nagradu u tini kategoriji osvojila je Isidora Đurić iz Novih Banovaca. Izvedene su 22 takmičarske numere, a zbog velikog broja talentovane dece, žiri u sastavu Olga Tatalović, Peđa Rakić i Jovan Adamov, dodelio je dve treće nagrade u tini, dve specijalne u mini i čak tri specijalne u tini kategoriji. Nagrađenima su diplome i pehare uručili Biljana Čavić, načelnica Odeljenja za društvene delatnosti i Vladimir Kerkez, direktor Centra za kulturu, koji je u saradnji sa osnovnim školama sa teritrorije opštine, pod pokroviteljstvom Opštine Stara Pazova i ovog puta bio organizator Festivala.
U revijalnom delu nastupile su prošlogodišnje pobednice Marija Radivojević i Emilija Despot, deca iz PU Fantazija iz Batajnice i plesna grupa Mačkice iz Golubinaca. Voditelj je i ovog puta bio Minja Subota, a 13. Mini tini fest doneo je i jednu novinu. Direktan prenos publika je mogla da prati na ekranu na platou ispred pozorišne sale.
Kultura Nova Pazova 13.10.2014.
Milica Nikolčić, studentkinja prve godine slikarstva ima specifičan likovni rukopis istakla je Milodarka Braletić, profesorka likovnog, otvarajući njenu prvu samostalnu izložbu u Galeriji KPC u Novoj Pazovi. Predstavljeni su crteži, akvareli, grafike, reljefi ali i ikone. Milicu najviše inspiriše ljudsko telo a izložba nosi naziv Antajtld, u prevodu bez naziva, jer kako kaže autorka, nije mogla da se odluči zbog brojnih radova, koji su nastali u prethodne dve godine. Postavka će biti izložena do 24. oktobra.
Kultura Stara Pazova 13.10.2014.
Hor Tilija SKUD-a Janko Čmelik i Slovačke evangeličke crkve u petak i subotu organizovao je dva odlična godišnja koncerta. Pored Tilije u staropazovačkoj pozorišnoj Sali u petak publici se predstavio i deo ovog hora-oktet Primevera, pevačka grupa Ukrajinskog KUD-a Klina iz Inđije i gradski hor iz Brezna iz Slovačke koji je oduševio publiku. Koncert duhovnih pesama održan je u subotu Slovačkoj evangeličkoj crkvi u Staroj Pazovi i bio je jedan od retkih koji je okupio tako dobre horove u crkvi, izjavila je posle koncerta Ana Đurđević, umetnički rukovodilac i dirigent Tilije. Pored domaćina hora Tilija i okteta Primavera nastupilo je i crkveno pevačko društvo Ostrog iz Novih Banovaca, gradski hor iz Brezna iz Slovačke i kamerni hor iz Danske.
Kultura Stari Banovci 13.10.2014.
Opštinska dečja likovna kolonija održana ja u Starim Banovcima, a 26 učenika slikalo je na zadatu temu “Stari Banovci”. Izabrano je nekoliko lokacija za slikanje i to pored Dunava, ispred crkve i u etno dvorištu. Učesnici su sami birali motive, a slikali su tehnikom pastela na medijapan ploči. Organizator ove interesantne manifestacije je OŠ “Slobodan Savković” u Starim Banovcima, a koloniju je osmislila i vodila Ivana Kerkez, nastavnica likovne kulture. Radovi svih učesnika biće izloženi u holu ove škole.
Info Belegiš 10.10.2014.
Danas je u Belegišu osvećena novoizgrađena kapela. Svečani čin osveštenja kapele u Belegišu, kojem su prisustvovali brojni meštani i predstavnici lokalne samouprave, obavili su sveštenici iz naše opštine protojerej-stavrofor arhijerejski namesnik, Mile Jokić, jerej Đorđe Kovljen i protojerej Luka Simić. Sledeće godine planirana je sanacija hrama Prenosa moštiju svetog oca Nikolaja, a u narednih mesec dana očekuje se i izgradnja vrtića u ovom mestu, istakao je ovom prilikom predsednik opštine Đorđe Radinović. Danas se vredno radilo i na realizaciji projekta uređenja školskih dvorišta i objekata pa je tako u OŠ Heroj Janko Čmelik asfaltirano kompletno dvorište.
Vrednost radova iznosi oko 2 miliona dinara sa PDV-om, potvrdio je u izjavi za našu medijsku kuću Nedeljko Kovačević director Direkcije za izgradnju.
Info Banovci Dunav 10.10.2014.
PU „Radost“, u naselju Banovci Dunav, organizovanjem „Šeširijade“ veselo je završila poslednji dan Dečje nedelje, čiji je slogan ove godine "Svako dete srećnog lica, čuva jedna porodica". U ovoj interesantnoj reviji šešira učestvovali su mališani svih uzrasta ove ustanove, a za maštovite kreacije zaslužni su roditelji. Po rečima direktorke Borislave Banjeglav Klaćik ova manifestacija je tradicionalna, a samo je jedna u nizu, kojima su obeležili Dečju nedelju, istakavši prijem predškolaca u Opštini Stara Pazova. Pored raznih sportskih aktivnosti mališani su tokom ove nedelje posetili i OŠ u Novim Banovcima.
Kultura Stara Pazova 10.10.2014.
Danas su na kraju dečije nedelje mališani iz PU Poltarac iz Stare Pazove obišli biblioteku Dositej Obradović gde ih je direktorka Nataša Filip upoznala sa bibliotekom, kućom u kojoj stanuju knjige, pokazala im brojne naslove i uručila nove članske karte,tako da su mališani postali članovi biblioteke.
Info Stara Pazova 09.10.2014.
Osmi Regionalni sajam privrede svečano je otvoren na kompleksu sportsko-rekreativnih bazena u Novoj Pazovi. Sve učesnike i uvažene goste pozdravio je predsednik opštine Stara Pazova, Đorđe Radinović, a prisutnima su se obratili i predsednik Sremske privredne komore, Đorđe Božić, kao i potpredsednik Privredne komore Srbije, Zdravko Jelušić. Potpredsednik SNS, Igor Mirović istakao je značaj privrednog razvoja ove opštine, koji se ogleda u privlačenju stranih i domaćih investitora, kao i razvoja lokalne infrastrukture i dodao je da ovde vlada preduzetnički duh i snažno osećanje da se samo razvojem, privatnog biznisa može izvući iz ekonomske krize, a da su upravo ovakvi sajmovi prilika za nova poslovna poznanstva i kontakte.
Nakon otvaranja sajma Igor Mirović i delegacija Opštine predvođena predsednikom Radinovićem obišli su radove na rekonstrukciji centra Nove Pazove, Novih Banovaca i posetili distributivni centar kompanije Deleze.
Info Stara Pazova 09.10.2014.
Ispred zgrade Ministarstva pravde u Nemanjinoj ulici u Beogradu roditelji, porodica i brojni prijatelji tragično stradale Pazovčanke dr Stele Gundelj protestovali su tražeći pravdu i razrešenje zamenika višeg tužioca u Beogradu Aleksandre Grbović koja je, kako su nam objasnili, nesavesno obavljala funkciju u procesu i pogrešno kvalifikovala krivično delo, zbog čega je Stelin ubica Aleksandar Šundić osuđen na svega 15 godina zatvora. Roditelje je danas primila republički javni tužilac Zagorka Dolovac. Ako ne budu zadovoljni odlukom Kolegijuma, roditelji najavljuju ponovno okupljanje u još većem broju, a tražiće i od Kasacionog suda da razmotri njihove navode kako bi doneo odluku o obnavljanju postupka protiv Šundića u kojem bi mu se sudilo za teži oblik ubistva za koje je predviđena maksimalna kazna 40 godina zatvora.
Majka ubijene mlade doktorke zahvalila se svima koji su podržali protest i njihovu borbu da se zločincima stane u kraj i da se nijedan ubica nikad više ne izvuče sa ovako malim kaznama jer slučaj Stele Gundelj nije jedini slučaj u kojem je ubica osuđen na malu kaznu.
Kultura Stara Pazova 09.10.2014.
Moralnost, dobro i zlo, su osnovne teme kojima se u svojim romanima bavi Sonja Atanasijević čulo se sinoć u staropazovačkoj biblioteci, gde je ova književnica predstavila svoj najnoviji psihološki roman „Vazdušni ljudi“, za koji je dobila nagradu Branko Ćopić, koju dodeljuje Srpska akademija nauka i umetnosti, a koji priča o životu mlade žene koja stremi savršenosti, koja sebi ne može da oprosti životne greške, a posebno odluku da ne rodi dete. Ljiljana Dugalić književnica i književni kritičar konstatovala je da Sonja Atanasijević piše o intrigantnim temama, na rafiniran i odgovoran način, a da je ova poslednja knjiga pisana višeslojno i toplo je preporučila da je pročitaju svi,posebno majke i ćerke.
Info Stara Pazova 08.10.2014.
Od 1. novembra, Gas Feromont će prirodni gas za domaćinstva isporučivati po ceni od 53 dinara i 43 pare sa PDV, a ovaj skok cene predstavlja usklađivanje sa kursom dolara. Od 1. avgusta ove godine na snazi je bila cena kubnog metra prirodnog gasa od 49 dinara 236 para sa PDV-om, a razlog je bila nova metodologija razvrstavanja kupaca, objasnio je u razgovoru za RTV Stara Pazova Milan Gavran, direktor Gas Feromonta. Po njegovim rečima, čim dođe do promene kursa dolara za više od 3 procenta, cena gasa se usklađuje. Gavran je rekao da Gas Feromont u slučaju većeg skoka kursa dolara ne može sa potrošačima da podeli teret poskupljenja jer već sada radi sa distributivnom razlikom od 5,6 posto, a zakonom dozvoljena distributivna razlika je daleko veća. Od 1. oktobra kubik gasa sa PDV košta 51 dinar i 70 para, a cena je od 1. avgusta do 1. novembra „skočila“ za 4 dinara i 19 para.
Info Stara Pazova 08.10.2014.
U okviru Dečje nedelje, čiji je moto ove godine „Svako dete srećnog lica čuva jedna porodica“ u zgradi Opštine Stara Pazova, organizovan je prijem oko 50 dece iz PU Poletarac i PU „Radost“. Mališane je pozdravio i dočekao zamenik predsednika opštine Goran Vranješ i načelnica odeljenja za društvene delatnosti i kulturu Biljana Čavić. Cilj ove posete je bio da se deca upoznaju sa radom zaposlenih u Opštini, ali i da im se omogući da postavljaju pitanja, kao i da kažu šta im nedostaje u vrtićima, i da li su zadovoljni u svojim objektima. Predškolci su ovaj prijem ulepšali recitacijama i pesmama.
Info Stara Pazova 08.10.2014.
Ove godine srednjoškolci romske nacionalnosti konkurisali su za dve vrste stipendija. U staropazovačkoj Opštini 25 đaka konkurisalo je za stipendije za đake sa prosečnom ocenom od 2, 5 do 3,5 i 10 đaka za stipendije namenjene boljima đacima sa prosečnom ocenom od 3,51 do 5. Srednje škole pohađa pedeset četvoro mladih Roma što je znatno bolje nego u drugim sredinama, rekao je u razgovoru za RTV Stara Pazova Aleksandar Balinović, koordinato kancelarije za inkluziju Roma.
Kultura Stara Pazova 08.10.2014.
Sinoć su u Klubu za dnevni boravaka starih u staropazovačkom parku, čitanjem drame „Selo na robiji Golubinci 1914.“ Branka Rakočevića, nastavljeni Oktobarski dani solidarnosti sa starijim ljudima. U programu, koji je pratila puna sala Kluba, učestvovao je Aleksandar Opačić i učenici škole Pinki. Oktobarske dane solidarnosti sa starijima organizuje Služba kućne nege i Klub za dnevnih boravak starih Centra za socijalni rad Opštine Stara Pazova.
Info ostalo 07.10.2014.
Protojerej stavrofor Mile Jokić, arhijerejski namesnik stropazovački, sa sveštenstvom pećinačke opštine osvetio je temelj parohijskog doma u Pećincima. Opština Pećinci izdvojila je 2,5 miliona dinara za postavljanje temelja, a finansira i kupovinu materijala za dalju izgradnju parohijskog doma sa 3 miliona dinara, dok će izvođenje samih radova finansirati crkvena opština Pećinci i vernici. Ukupna vrednost radova iznosi oko 5 miliona dinara, a sledeća faza gradnje je stavljanje zdanja pod krov. Planirano je da se sa daljim radovima počne već sutra.
Info Stara Pazova 07.10.2014.
U Osnovnoj školi „Boško Palkovljević Pinki“ u Staroj Pazovi prvi dan Dečje nedelje počeo je razgovorom o vrednostima života u porodici nakon čega su održana tematska predavanja za učenike petog razreda. Danas su učenici oslikavali školski prostor i učionice, sreda je planirana za pesničko stvaralaštvo, a tokom cele nedelje će biti organizovane sportsko- zabavne igre, rekla je pedagoškinja Vesna Stepanović istakavši da su povodom Dečje nedelje u školi Pinki organizovane dve humanitarne akcije, „Poklanjam knjigu“ i „Deca - deci“. U Osnovnoj školi „ Simeon Aranicki“ juče su predstavljena dečja prava u porodici, danas su učenici pravili panoe na temu „Svako dete srećnog lica čuva jedna porodica“, sutrašnji dan je rezervisan za sportske aktivnosti, učenici nižih razreda će se u četvrtak družiti sa pesnikinjom Sandom Ivanović, a prijem prvaka u Dečiji savez uz prigodan program biće upriličen u petak.
Tokom cele nedelje učenici viših razreda će na časovima sprskog jezika pisati na temu „Šta mi znači porodica”, na temu porodice učenici će crtati na časovima likovne kulture.
Info Stara Pazova 07.10.2014.
U okviru obeležavanja Dečje nedelje, koja se ove godine organizuje pod sloganom „Svako dete srećnog lica čuva jedna porodica“, sva deca PU „Poletarac“ će gledati pozorišnu predstavu „Cvrčak i mrav“ pozorišta „Voždovčić“ iz Beograda. Ovu predstavu danas će pogledati mališani u Staroj Pazovi i Golubincima a sutra će u njoj uživati deca u Novoj Pazovi i Vojki. Sutra deca pripremne grupe gostuju kod načelnice za društvene delatnosti Biljane Čavić. Radionice koje će deca i vaspitači ove godine imati biće proširene na sve članove porodice, do sada su uglavnom organizovane sa mamama i tatama, a ovog puta biće uključene bake i deke i članovi šire porodice.
Poletarac i ove godine organizuje humanitarnu akciju prikupljanja školskog pribora za decu bez roditeljskog staranja i decu u hraniteljskim porodicama. Prigodni paketići će biti uručeni članovima Udruženja hraniteljskih porodica „Široko srce“ a ostatak će biti prosleđen u domove za decu.
Info Stara Pazova 06.10.2014.
Skupštine opštine Stara Pazova danas je usvojila Odluku o rebalansu ovogodišnjeg budžeta, kojom je utvrđuje ukupan obim budžeta od 3 milijarde 94 miliona i 866 hiljada dinara, a četvoro novih odbornika sa Izborne liste „Pokrenimo Srbiju-Tomislav Nikolić“: Biljana Glišić i Slavojka Mirković iz Stare Pazove, Mirko Peršić iz Golubinaca i Zoran Stojnić iz Novih Banovaca položili su zakletvu. Doneta je i Odluka o oslobađanju plaćanja naknade za uređenje građevinskog zemljišta do iznosa za ulaganje u komunalno opremanje za Kompaniju Lidl Serbia supermarketi KD Beograd, a obrazlažući ovu odluku Nedeljko Kovačević, direktor Direkcije za izgradnju je rekao da će se u budžet od stranih investicija sliti oko 4 i po miliona evra.
Skupština je usvojila i odluku o pripajanju Kulturno poslovnog centra Nova Pazova, Centru za kulturu Stara Pazova, a zeleno svetlo dobilio je i predlog Odluke o izradi Plana detaljne regulacije kompleksa za izgradnju Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Regionalne kanalizacije Inđija-Stara Pazova-Nova Pazova-Aerodrom Batajnica-Novi Banovci-reka Dunav i Energetskog biogasnog postrojenja.
Info Stara Pazova 06.10.2014.
26.oktobra biće održani izbori za savete nacionalnih manjina. Većina nacionlanih manjina biraće svoje predstavnike u Nacionalnom savetu na neposrednim izborima. U staropazovačkoj opštini direktno će glasati Slovaci i Romi. Glasačko pravo imaju pripadnici naciolanih zajednica, upisani u Poseban birački spisak. Oni koje se za sada nisu upisali mogu to da učine do 10.oktobra, podseća Vesna Jovanović, sekretar SO Stara Pazova i objašnjava, da će upis biti moguć i nakon toga, do 22.okobra do 24 časa, ali samo putem Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. Izbore za nacioanlne savete sprovodi Republička izborna komisija, a u Staroj Pazovi će biti četiri izborna mesta.
Info Stara Pazova 06.10.2014.
Dečja nedelja se ove godine obeležava od 6. do 12. oktobra, posvećena je osnaživanju porodice i organizuje se pod sloganom: „Svako dete srećnog lica čuva jedna porodica“. U Osnovnoj školi „Rastko Nemanjić Sveti Sava“ u Novoj Pazovi tokom Dečje nedelje predviđene su brojne aktivnosti. U svakom odeljenju od prvog do osmog razreda ponovo će biti obrađena „Konvencija o pravu deteta“, učenici će raditi likovne i literarne radove na temu „Moja porodica“, učenici prvog i drugog razreda će birati najlepše i najpogodnije igračke za njihove igre, pripremaće i užinu koju će pokloniti svom drugu ili drugarici, a biće završena i akcija prikupljanja starog papira u kojoj su učestvovali i roditelji i deca.
U susret Dečjoj nedelji, predstavnici novopazovačke škole su u petak odneli humanitarnu pomoć deci iz Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Boljetinu, selu nadomak Donjeg Milanovca koje je stradalo u septembarskim poplavama. Za samo nekoliko dana učenici su prikupili na stotine svezaka, olovaka, bojica, školskih torbi, ranaca i slatkiša, koji su kombijem firme Lion iz Nove Pazove dopremljeni direktno deci Boljetina.
Info ostalo 06.10.2014.
U okviru Dečje nedelje, koja se ove godine obeležava pod sloganom “Svako dete srećnog lica čuva jedna porodica“ u sali SO Pećinci organizovan je „Dan otvorenih vrata“ kod predsednice Opštine, Dubravke Kovačević Subotički, za decu iz hraniteljskih porodica, učenike obuhvaćene programom inkluzije, učenike iz specijalnih odeljenja pećinačkih škola, štićenike Dnevnog boravka u Subotištu, kao i za učeničke parlamente pećinačkih osnovnih škola i najuspešnije učenike. U Opštini Pećinci biće organizovane i druge aktivnosti povodom Dečje nedelje, kao što je sutrašnja poseta predškolaca Uslužnom centru Opštine Pećinci i u petak isplata od 40000 dinara novorođenim bebama.
Sport Stara Pazova 06.10.2014.
U osmom kolu Srpske lige, Vojvodina, fudbaleri Dunava pobedili su u Starim Banovcima Bačku 1901 iz Subotice sa 1:0, a Radnički iz Nove Pazove je poražen od Radničkog u Sremskoj Mitrovici sa 3:0. Omladinac je u Novim Banovcima u osmom kolu Novosadsko-Sremske lige savladao Slogu iz Erdevika sa 4:1, Jedinstvo iz Stare Pazove je izgubilo u Laćarku od LSK-a sa 4:1, a Graničar 1924 Sremac iz Vojke je poražen od Kabela u Novom Sadu sa 1:0. U osmom kolu Sremske lige Jadran iz Golubinaca je pobedio prvi maj u Rumi sa 2:1, a Hajduk 1925 Podunavac je u Belegišu savladao Hajduk 1932 iz Šimanovaca sa 8:2. Sloga iz Krnješevaca je u osmom kolu Druge Sremske lige protiv Obilića 1993 u Kukujevcima igrala 0:0.
Info Stara Pazova 03.10.2014.
Odbornici Skupštine opštine Stara Pazova na 23. sednici u ponedeljak trebalo bi da usvoje Odluku o rebalansu ovogodišnjeg budžeta, kojom se utvrđuje ukupan obim budžeta od 3 milijarde 94 miliona i 866 hiljada dinara, a trebalo bi da potvrdi i mandate četvoro novih odbornika sa Izborne liste „Pokrenimo Srbiju-Tomislav Nikolić“: Biljane Glišić i Slavojke Mirković iz Stare Pazove, Mirka Peršića iz Golubinaca i Zorana Stojnića iz Novih Banovaca. Na dnevnom redu je i Odluka o oslobađanju plaćanja naknade za uređenje građevinskog zemljišta do iznosa za ulaganje u komunalno opremanje za Kompaniju Lidl Serbia supermarketi KD Beograd, koja u južnom delu Centralne radne zone kod Nove Pazove planira da gradi objekte u funkciji ekonomskog razvoja opštine.
Skupština bi trebalo da usvoji odluku kojom bi Kulturno poslovni centar Nova Pazova bio pripojen Centru za kulturu Stara Pazova. Na dnevnom redu su i druga pitanja iz nadležnosti lokalnog parlamenta.
Info Stara Pazova 03.10.2014.
U staropazovačkom Domu zdravlja u ponedeljak počinje besplatna vakcinacija protiv sezonskog gripa. Dom zdravlja Dr Jovan Jovanović Zmaj je ove godine dobio 1.380 doza besplatnih vakcina protiv sezonskog gripa koje su raspoređene po svim ambulantama na teritoriji Opštine.po 400 doza vakcina dobile su ambulante u Staroj i Novoj Pazovi, Vojka i Krnješevci dobili su 160, zdravstvena stanica u Golubincima 100 doza vakcina, ambulante u Novim i Starim Banovcima po 100 vakcina, Belegiš i Surduk po 60 doza besplatnih vekcina, dok će se preostalih 40 vakcina rasporediti po potrebi, rekao je za RTV Stara Pazova dr Slaviša Jovanović, pi-ar ustanove. Pacijenti će moći da prime vakcinu isključivo uz nalog izabranog lekara.
Kultura Stara Pazova 03.10.2014.
Samo nekoliko dana od beogradske premijere, Mali Budo stiže u pazovački biskop. 5.oktobra ovaj domaći hit film biće prikazan u Novim Banovcima, 6. i 7. u Staroj Pazovi. U bioskopskom repertoaru je i Lavirint i 3D filmovi Mister Pibodi i Šerman i Pčelica Maja. Na pozorišnu scenu stiže Sumnjivo lice, predstava na srpskom i slovačkom jezičku, Slovačkog vojvđanskog pozorišta. I ovog oktobra biće održan tradicionalni festival dečje muzike Mini tini fest, 13. po redu. Centar za kulturu najavljuje i koncert napolitanske i španske pesme soliste opere Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada Branislava Cvijića i koncert kvarteta klarineta Nevski iz Beograda, hor Tilija i FA Dukat iz Stare Pazove svoje godišnje koncerte.
U Galeriji CzK biće izložene ilustracije Radeta Markovića, a u holu pozorišta će se predstaviti pazovački slikar Jaroslav Vrška.
Kultura Stari Banovci 03.10.2014.
Sinoć je u Magacinu Macura u Starim Banovcima naša poznata modna kreatorka Dragana Ognjenović priredila modni performans Zrno, inspirisan prostorom u kojem je održan. Ogromno zdanje u kojem je nekada skladišteno žito pokazalo se kao veoma zanimljiv prostor za avangardnu umetnost. Defile modela Dragane Ognjenović pratili su odlomci iz dela Ljubomira Micića, osnivača zenitizma, pokreta koji je u sferi dugogodišnjeg interesovanja Vladimira Macure, vlasnika i osnivača Muzeja Macura i Magacina Macura.
Info Stari Banovci 03.10.2014.
Prva oktobarska akcija davalaštva krvi održaće se 5. oktobra u Starim Banovcima u prostoru Mesne zajednice u vremenu od 9 do 12 časova. Tokom oktobra meseca održaće se i akcije dobrovoljnog davanja krvi i to 12. oktobra u Golubincim,19.u Vojki, 24. oktobra u staropazovačkoj firmi Gorenje,i 25. oktobra u Staroj Pazovi.Iz Crvenog krsta pozivaju sve humane ljude da se odazovu ovim akcijama i pomognu bolesnima.
Info Stara Pazova 03.10.2014.
U Sportskom centru Fudbalskog saveza Srbije svečano su potpisani ugovori sa devet opština koje učestvuju u sprovođenju Regionalnog stambenog programa zbrinjavanja izbeglica. Potpisivanju su prisustvovali Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije, zatim Majkl Devenport, ambasador Evropske unije, Sajmon Henšo, glavni zamenik pomoćnika državnog sekretara za stanovništvo, izbeglice i migracije Sjedinjenih Američkih Država i Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije, kao i predstavnici UNHCR-a, OEBS-a i Razvojne banke Evrope. Gosti su obišli porodicu Tepšić u Krnješevcima, koja je kroz ovaj program dobila paket građevinskog materijala da završe započetu kuću.
Info Stara Pazova 02.10.2014.
Počela je prva faza radova na rekonstrukciji centra Novih Banovaca u dužini od 340 metara u Svetosavskoj ulici. Vrednost investicije je 30 miliona dinara, a planirano je kompletno uređenje parking mesta, izgradnja pešačke i biciklističke staze, uređenje zelenih površina, izmeštanje i postavljanje novih autobuskih stajališta, zamena azbestnih cevi, telefonskih kablova i javne rasvete. Danas su radove na uređenju centra obišli predsednik opštine Đorđe Radinović, direktor Direkcije Nedeljko Kovačević i predsednik saveta MZ Novi Banovci Milan Beara. Sledeći projekat od važnosti za meštane ovog naselja je rekonstrukcija osnovne škole.
Info Stara Pazova 02.10.2014.
Profesori i učitelji u školama staropazovačke opštine danas su se pridružili jednočasovnom štrajku prosvetnih radnika, ni u prvoj ni u drugoj smeni nije održan prvi čas - kaže Rade Erceg, predsednik Saveza samostalnih sindikata u Opštini Stara Pazova. Sindikati su saopštili da štrajk organizuju zbog najavljenog smanjenja plata u javnom sektoru i traže da prosvetni radnici budu izuzeti od tih mera. Ministar prosvete Srđan Verbić rekao je juče, povodom najavljenog štrajka, da je "nezadovoljstvo prosvetnih radnika opravdano", ali da potrebe za štrajkom nema jer u Srbiji nema novca "za bilo kakvo povećanje zarada". Ministarstvo prosvete saopštilo je da se, prema podacima 18 školskih uprava, nastava danas nesmetano odvijala u 1.250 škola u Srbiji, što je 71 odsto ukupnog broja.
Život Stara Pazova 02.10.2014.
U sklopu obeležavanja Nacionalne nedelje promocije dojenja, koja se ove godine organizuje od 29. septembra do 5. oktobra, staropazovački Dom zdravlja je danas na Trgu dr Zorana Đinđića u Staroj Pazovi upriličio tradicionalnu zdravstveno-vaspitnu izložbu najuspešnijih likovnih i literarnih radova učenika i predškolaca na temu „Dojenje-pobednički poen za život“. O značaju i prednostima dojenja govorila je dr Biljana Grubić Dedijer istakavši da je majčino mleko najzdravija i najpotpunija hrana koja je potrebna bebi do šestog meseca života. Pored nagrađenih učenika u prigodnom programu je učestvovao i hor Osnovne škole „Boško Palkovljević Pinki“ pod rukovodstvom profesorke muzičke kulture Vladane Bzovski. Bila je to i prilika da se uruče diplome nagrađenim učenicima.
Život Stara Pazova 02.10.2014.
Oktobarski dani solidarnosti sa starima započeli su sinoć na Feniksovom poselu razgovorom o porodici. Gosti posela bile su dr medicinskih nauka Milijana Abramović Savić specijalista pedijatar, nutricionista, gastroenterolog i savetnik za brak, porodicu i roditeljstvo verskog dobrotvornog starateljstva karlovačke eparhije, i književnik i novinar Radio Beograda Ljiljana Dugalić. Feniksovci planiraju ukupno 4 susreta tokom oktobarskih dana solidarnosti sa starima, a svako druženje će biti specifično po gostima i temama kojima će se baviti. Goste posela su pozdravile predsednica Feniksa Jelica Despot i Mirjana Sokolović ispred Centra za socijalni rad. Prisutne je kao i obićno razonodio muzikom Jan Čemerski i Slavoljub Stevanović
Info Nova Pazova 01.10.2014.
I ove godine 9. i 10. oktobra u okviru Kompleksa sportsko rekreativnih bazena u Novoj Pazovi tradicionalno se održava Regionalni sajam privrede, koji će okupiti oko 100 izlagača iz najrazličitijih privrednih oblasti. U okviru priprema i organizacije manifestacije danas je u Opštini Stara Pazova potpisan Sporazum o saradnji na zajedničkoj organizaciji Sajma. Dokument su potpisali predsednik Sremske privredne komore, Đorđe Božić i predsednik Opštine Stara Pazova, Đorđe Radinović koji je ovom prilikom istakao da sajam polako prerasta u međunarodni što je od velikog značaja za našu opštinu. Ove godine na sajmu privrede biće organizovana i edukativna predavanja koja se odnose na aktuelne teme i novine iz oblasti privrede izjavila je danas načelnica opštinskog Odeljenja za privredu Suzana Ilić. Sajmovi ovakve posećenosti prava su prilika za kontakte i razmenjivanje iskustava među učesnicima.
Info Stara Pazova 01.10.2014.
Osnovna škola „Simeon Aranicki“ danas je obeležila Dan škole, kao podsećanje na 1. oktobar 1896. godine kada je Simeon Aranicki stupio na svešteničku dužnost u Staroj Pazovi. Ove godine, kada škola Aranicki obeležava mali jubilej, pet godina rada, tema Dana škole je ekologija. U zanimlijvoj televizijskoj emisiji, koja je emitovana „uživo“ iz Zelenog studija škole „Simeon Aranicki“ na efektan način predstavljen je projekat „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“, koji se realizuje od 2009. godine, međunarodni projekat „Eko škole“, u koji se škola uključila prošle godine i već je stigla do prve zelene zastavice, Tim za ekologiju, brojne nagrade i aktivnosti na očuvanju i zaštiti životne sredine.
Bila je to i prilika da se uruče zahvalnice ustanovama i pojedincima koji su doprineli uspešnom radu škole u prethodnoj školskoj godini. Svečanost dana škole svojim prisustvom su uveličali predstavnici lokalne samouprave, Srpske pravoslavne crkve, Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, Školske uprave Novi Sad, javnih preduzeća i ustanova, saradnici i prijatelji škole.
Info Stara Pazova 01.10.2014.
Povodom Međunarodnog dana starih osoba u Klubu za dnevni boravak u staropazovačkom parku danas je organizovana akcija besplatnog merenja krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi, a pripadnici „trećeg doba“ su imali priliku da dobiju i savet lekara kako da očuvaju svoje zdravlje i produže životni vek. Preventivana akcija, koju su zajednički organizovali Dom zdravlja „Dr Jovan Jovanović Zmaj“, Centar za socijalni rad i Udruženje penzionera, naišla je na veliki odziv naših najstarijih sugrađana koji su iskoristili mogućnost da bez zakazivanja i čekanja provere svoje zdravlje.
Život Stara Pazova 01.10.2014.
Stres je sastavni deo života i nije problem što on postoji, već u tome kako ga mi doživljavamo i kontrolišemo, čulo se sinoć u staropazovačkoj biblioteci na predavanju profesorke dr Andree Krajger Guzina i primarijusa dr Mirjane Babić Simić, o stresu i zdravoj ishrani. Stres izaziva takve hemijske reakcije koje u našem organizmu stvaraju kiselu osnovu, a ona pogoduje virusima, bakterijama. Da bismo bili zdravi jer to je imperativ dvadeset prvog veka, moramo pored zdrave ishrane koristiti i dodatke koji će zahvaljujući tome što su prirodni, poboljšati naše zdavlje i omogućiti nam dug i kvalitetan život, a sve to kažu uvažene doktorke, zavisi od nas samih. Prisutna publika je sa zanimanjem pratila oba predavanja.
Sport Stara Pazova 01.10.2014.
Stanje u košarci u Srbiji nije na zavidnom nivou a najveći krivci su ljudi koji vode košarkaški savez naše zemlje, jer ne idu dalje od Beograda i ništa ne rade da ožive davno ugašene košarkaške centre, gde su se uglavnom i stvarali veliki igrači, rekao je na tribini u Staroj Pazovi proslavljeni košarkaški trener Božidar Maljković, koji je radio u Realu, Barseloni, Limožu, Jugoplastici, Panatinikosu, Crvenoj Zvezdi i mnogim drugim klubovima, a bio je selektor Slovenije. Maljković je rekao da je srebrna medalja osvojena na svetskom prvenstvu u Španiji veliki uspeh, ali da treba nastaviti u istom stilu i dati podršku selektoru Aleksandru Đorđeviću koji je uneo pozitivan duh u nacionalni tim i na raspolaganju ima veoma kvalitetne igrače koji narednih deset godina mogu da igraju zajedno i osvajaju medalje.
Tribinu u Staroj Pazovi koju je organizovao Okružni košarkaški Savez Srema i trenerska organizacija područja pratilo je više od 30 trenera i košarkaških radnika, a Maljković se na početku podsetio vremena kada je pre više od tri decenije kao trener početnik vodio staropazovački Lifam.
Firma Eurostroj iz Stare Pazove zapošljava trgovca u maloprodajnom objektu Praktiker. Pored rasvete i elektromaterijala, u prodavnici Praktiker u ponudi je širok asortiman šrafovske robe, ručnog, baštenskog i elektro alata, profi i hobi program. Ako ste komunikativni, vredni, imate iskustvo rada kao trgovac, prijavite se ili nam dostavite Vašu radnu biografiju.Poželjno je da kandidati budu elektotehničke struke ili da imaju osnovno znanje u navedenoj oblasti. Zainteresovai kandidati više informacija mogu dobiti na telefon broj: 063/267 032, ili poslati svoju radnu biografiju na e-mail: hr.mng@eurostroj.rs.
Potrebni radnici za rad u perionici veša u Staroj Pazovi.Zainteresovani kandidati više informacija mogu dobiti na telefon broj 069/40-51-500 kao i na broj telefona 063/24-41-76.
Firmi Moto-plast doo koja se bavi proizvodnjom folije, potrebni proizvodni operateri sa ili bez radnog iskustva za rad u proizvodnom pogonu u Novoj Pazovi. Rad je organizovan u smenama. Svoju radnu biografiju sa nazivom pozicije za koju konkurišete,zainteresovani kandidati mogu poslati na e-mail adresu: info@motoplast.rs ili doći lično u prostorije firme u ulici Njegoševa 111 u Novoj Pazovi.Za više informacija zvati na telefon broj 022/323-584 kao i na broj 022/323-364 svakog radnog dana od 8 do 16 časova.
Potrebni radnici muškog pola , za rad na presama u proizvodnji bakelitnih toalet dasaka. Zainteresovani kadidati sve informacije mogu dobiti na telefon broj 063/450-426 u periodu od 08 do 14 časova.
Predstavništvu kanadske firme Integrity iz Stare Pazove, potrebni radnici u proizvodnji. Prijave na telefone 022/310-147 i 060/508-0844 ili doći lično u sedište firme Golubinački put bb.
Stovarištu Šovljanski iz Starih Banovaca hitno potrebna dva fizička radnika. Za više informacija doći lično na adresu Grčka 2, ili pozvati na telefon broj 022/310-608.
Usled proširenja proizvodnih kapaciteta kompanija IGB AUTOMOTIV raspisuje konkurs za prijem 100 radnika u proizvodnom pogonu u Inđiji. Konkurs je otvoren do 1. juna. Prijave i biografije možete poslati na e-mail adresu prijava@bauerhin.rs ili direktno predati u kompaniji.
Potrebne žene za prodaju sladoleda u Novoj i Staroj Pazovi.Zainteresovane kandidatkinje mogu se javiti na broj telefona 060/5108333.
Kompaniji DIS su potrebni mladi, vredni i ambiciozni ljudi na sledećim pozicijama u marketu u Novoj Pazovi: prodavac- izlagač, kasir, prodavac na odeljenju voća i povrća, prodavac na odeljenju delikatesa i gotovih jela, mesar, magacioner, referent nabavke, poslovođa, vozač- dostavljač, Direktor marketa. Prijave sa kratkom biografijom i fotografijom posalti na hr@dis.rs ili se prijavite putem upitnika na sajtu www.dismarket.rs. Konkurs je otvoren do kraja juna.