Pregled vesti za Maj 2013.


Info Golubinci 30.05.2013.
U Mesnoj zajednici Golubinci Savet od 11 članova u novom sastavu čine kandidati sa liste „Srpska napredna stranka - Aleksandar Vučić“: Dragan Đukić, Goran Kovačević, Goran Savić, Dragomir Kovačević, Mirko Jovanović, Bogdan Pekić, Mirko Peršić, Milan Rudić, Nebojša Tubić, Mario Bursać i Boško Jorgić. Konstitutivna sednica novog saziva Saveta Mesne zajednice Golubinci očekuje se iduće nedelje.
Info Stara Pazova 30.05.2013.
U petak 31.05.2013. godine sa početkom u 06,00 časova sa uzletišta L.Jarak, na teritoriji opštine Stara Pazova privredno društvo “MIVA“ d.o.o. iz Inđije, obaviće AVIO tretman prskanje larvi komaraca biološkim preparatom K-Stop na lokalitetu: Dunav, kanal Budovar, obala kubici, izlivi, rukavci. Ukoliko vremenske prilike budu nepovoljne za izvršenje tretmana, tretman će se obaviti prvog narednog dana u kome se steknu povoljni vremenski uslovi.
Prema dopisu privrednog društva “MIVA“ d.o.o. iz Inđije od 30.05.2013. godine Preparat K-stop NIJE OTROVAN ZA ČOVEKA, PTICE, RIBE, PČELE I OSTALE KORISNE INSEKTE. Privredno društvo “MIVA“ d.o.o. iz Inđije ovlašćeno je za izvršenje usluge biološkog suzbijanja larvi komaraca na teritoriji AP Vojvodine. Važno je napomenuti da se na ovaj način ne uništavaju komarci, već se reguliše njihov broj. Zato ljudi koji žive u priobalju treba da održavaju svoje bašte, kose travu, stave mreže na prozore. Najezde komaraca koje stižu sa prvim toplim danima nose i strah od infektivnih bolesti kao što su denga, žuta groznica, virus zapadnog Nila, čikungunja groznica, pa i stare bolesti poput malarije. Koordinator za vektorske zarazne bolesti i zoonoze u Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” dr Bojana Grgić rekla je da je u 2012. kod nas registrovan virus zapadnog Nila, ali na sreću ove godine nije zabeležen ni jedan slučaj ove groznice.
Sport Stari Banovci 30.05.2013.
Fudbaleri Dunava iz Starih Banovaca plasirali su se u drugo kolo Kupa Vojvodine pošto su juče pobedili Radnički u Šidu sa 2:0, a Omladinac iz Novih Banovaca je poražen od Radničkog u Sremskoj Mitrovici sa 2:1. U 26 kolu Sremske lige fudbaleri Sremca su u Vojki pobedili Podrinje iz Mačvanske Mitrovice sa 4:0, a Jadran iz Golubinaca je poražen od Hajduka u Višnjićevu sa 3:2. U 26 kolu Druge Sremske lige Podunavac je u Belegišu savladao Zeka Buljubašu iz Ravnja sa 6:1, a Sloga iz Krnješevaca je izgubila od Jedinstva u Rumi sa 4:0.
Info Stara Pazova 30.05.2013.
Na teritoriji staropazovačke opštine juče je palo između 2 i 11 litara kiše po kvadratnom metru. Najmanje padavina bilo je u Podunavlju i Golubincima dve litre, a u atarima u Staroj i Novoj Pazovi preko 10 litara. Nevreme praćeno vetrom prekinulo je poljoprivredne radove, na pojedinim parcelama zemljište je prevlaženo i prema rečima stručnjaka sada je kiše i previše. Naročito ako se ima u vidu da je preko potrebna intenzivna zaštita useva od korova i bolesti.Za sada prolećnim kulturama kiša poguduje, medjutim za žito su potrebni sunčani i suvi dani kako bi pšenica počela da zri, tvrde stručnjaci.
Politika Stara Pazova 30.05.2013.
Povodom završenih izbora za Savete Mesnih zajednica konferenciju za štampu sinoć je održalo Udruženje Pazovački pokret. Kandidatima Pazovačkog pokreta je u Savetu MZ Stara Pazova od 21, pripalo 9 mesta. Na konferenciji za štampu Goran Jović, predsednik je na početku istakao da je ovo za njih veliki uspeh, s obzirom da su se kao udruženje gradjana formirali nedavno.
Konferenciji su prisustvovali svi koji su se kandidovali i kako je rekao Jović, svi su pobednici i svi će zajedno pokušati da deluju lokalno i da budu konstruktivni u interesu gradjana Stare Pazove. Gradjanima su se na poverenju zahvalili i dr Milinka Maćerak, Petar Nerandžić i Aleksander Bako.
Info Stara Pazova 29.05.2013.
Direkcija za izgradnju opštine Stara Pazova pokrenula svoju prezentaciju www.direkcijapazova.co.rs. Kompletan sajt je izradio stručni tim Odeljenja za informacione tehnologije i komunikacije Opštine Stara Pazova. Cilj otvaranja nove i savremene stranice ovog javnog preduzećaje postizanje kvalitetne i efikasne komunikacije prevashodno ka građanima, ali i svim subjektima koji su uključeni ili žele da se uključe u rad Direkcije i projekte koje realizuje. „Živimo u vremenu kada su informacije dobile veliki značaj i ulogu u društvu. Kroz sva javna glasila obaveštavamo građane o aktivnostima koje sprovodimo, a koje se u nadležnosti Direkcije i verujemo da ćemo
na taj način, radom ali i svojom otvorenošću ka svima, kroz javnu dostupnost informacija,
još jednom pokazati da smo rešeni da u saradnji sa Opštinskom upravom Opštine Stara Pazova uradimo što više za interese građana i poboljšanje uslova za život na teritoriji naše opštine“, poručio je Nedeljko Kovačević, direktor Direkcije za izgradnju opštine Stara Pazova.
Sajt je urađen po poslednjim standardima veb dizajna i u skladu sa vizuelnim identitetom Direkcije. Dostupan je sa svih internet pretraživača (browser-a) i prilagođen je kako za desktop i laptop računare, tako i za mobilne uređaje najnovijih tehnologija (smartphone, tablet). Dostupne će biti i sve informacije o javnim nabavkama na koje zainteresovane firme mogu da se jave.
Info Stara Pazova 29.05.2013.
Jari usevi su u punom vegetativnom porastu. Kod suncokreta, soje, šećerne repe, kukuruza i strnih žita od agrotehničkih mera treba primeniti zaštitu od korovskih vrsta i bolesti. Čim se zemljište prosuši, useve treba tretirati jer vremenske prilike pogoduju razvoju korova i bolesti, kaže Vladimir Mužević, agronom iz Stare Pazove. Mužević dodaje da je ova godina spečifična, smenjuju se kiša i toplo vreme kada je intenzitet korova i bolesti veći. Poljoprivrednici bi trebalo da se pridržavaju optimalnih rokova i doza koje primenju na pojedine kulture savetuje naš sagovornik.
Život Stara Pazova 29.05.2013.
Uz trubače, pesmu i igru, maturanti Ekonomsko- trgovinske škole u Staroj Pazovi danas su se oprostili od svoje škole i profesora. Završna žurka je održana u škoskom dvorištu u organizaciji samih maturanata. Maturanti Ekonomsko-trgovinske škole će matursko veče proslaviti 3. juna , u hotelu „Park„ u Novom Sadu.
Život Stara Pazova 29.05.2013.
Između proslave male i velike mature, danas, skoro da i nema razlike. Maturanti žele da im to jedinstveno veče protekne što svečanije i glamuroznije. Iako su proslave maturskih večeri u restoranima i kupovina garderobe, specijalno za tu priliku, veliko opterećenje za kućni budžet, ni učenici, ni roditelji se ne odriču te tradicije. Da bi zablistale te večeri, maturantkinje kupuju svečane haljine, cija se cena krece od 8.000 do 20.000 dinara, prave frizure, koje koštaju oko 1.800 do 2.000 dinara, dok se nadogradnja noktiju kreće od 800 do 2.000 dinara.
Dodatni trošak su torbice i nakit. Dečaci prolaze malo jeftinije, ali kupuju uglavnom skuplje farmerke i cipele, ili patike, a cene su različite. Kako maturanti osnovnih škola, na teritoriji naše opštine, uglavnom, proslavljaju maturu u restoranu na Košutnjaku, oni izdvajaju oko 3.500 dinara, a maturanti srednjih škola, izdvajaju još više novca u zavisnosti od restorana. Tako zaključujemo da proslava male mature ne može da prode bez 12.000 dinara, a maturanti srednjih škola potroše i do 25.000 dinara.
Život Stara Pazova 29.05.2013.
Maturanti Ekonomsko- trgovinske škole, iz Stare Pazove, na inicijativu razrednog starešine Vere Zoljan, odrekli su se kupovine garderobe za matursko veče i sredstva za te namene usmerili u korist fondacioje „Bitka za bebe“. Tim povodom oni su u akciji Index radija nagrađeni besplatnim kartama za Egzit, od ovlašćenog predstavnika ovog festivala, a kao nagradu dobili su i besplatnu garderobu od pojedinih butika i prodavnica.
Politika Stara Pazova 28.05.2013.
Povodom održanih izbora za Savete Mesnih zajednica, danas je održana konferencija za novinare na kojoj su se medijima obratili predsednik opštine Stara Pazova Đorđe Radinović, direktor Direkcije za izgradnju Nedeljko Kovačević, načelnik opštinske Uprave Bojan Kovrlija, pomoćnik predsednika opštine Goran Savić i načelnica Odeljenja za omladinu, sport i kulturu Ljibuška Lakatoš. Od 116 mandata za savete mesnih zajednica Srpska napredna stranka osvojila je 94 mandata, Udruženje građana pazovački pokret 9, Demokratska stranka Srbije 6, SPS 3, Demokratska stranke 2, Pokret socijalista 1 i Liga socijaldemokrata Vojvodine 1 mandat.
Rezultati ovih izbora dokaz su poverenja koje su građani naše opštine stekli u novu vlast u proteklih godinu dana, istakao je ovom prilikom predsednik Radinović i dodao da su izbori protekli bez problema I nepravilnosti I sa izlaznošću od preko 30 procenata su shvaćeni veoma ozbiljno.
Info Stara Pazova 28.05.2013.
Na izborima za Savete MZ održanim 26 maja u Novoj Pazovi je ubedljivu pobedu ostvarila SNS. Na četrnaest izbornih mesta 14.805 birača odlučilo je da SNS osvoji 20 mesta u Savetu MZ, dok je jedno mesto pripalo kandidatu iz koalicije DSS-JS.
Novi članovi saveta su: Željko Madžarević, Danilo Vukelić, Jelena Mandrapa, Dragan Nedeljković, Dragan Stević, Ivana Tošković, Milan Čečarić, Nedeljko Kovačević, Đorđe Olujić, Zoran Eraković, Marko Kapić, Vladimir Grujić, Aleksandar Kosanović, Nedeljko Lukić, Branka Veselinović, Aleksandar Sarić, Jovanka Vujičić, Boban Brajkovski, Živojin Gavrić, Saša Barišić svi su bili kandidati SNS-a,Dragiša Četnik je predstavnik koalicije DSS-JS.
Politika Stara Pazova 28.05.2013.
Prema zvaničnim rezultatima, u Staroj Pazovi SNS u novom sazivu Saveta MZ imaće 11 članova, Udruženje građana Pazovački pokret 9 i DS jedno mesto. Članovi novog saziva Saveta Mesne zajednice Stara Pazova su: dr Snežana Tabaković, Dragana Stević, Dragomir Jovičić, Bogdan Miljević, Dragan Lazić, Živko Jovanović, Saša Holić, Slavojka Mirković, Milan Šaban, Dragan Milaš i Ljibuška Lakatoš, ispred Srpske napredne stranke, predstavnici Udruženja građana Pazovački pokret u Savetu Mesne zajednice su : Pavel Balaž, Jano Zaborski, Mihal Balaž, dr Mišo Filip, Aleksander Bako, Mihal Hric, dr Milinka Maćerak, Petar Nerandžić i Mihal Domonji -Lakatoš, a predstavnik Demokratske stranke je Vladimir Jovnaš.
Za 21 mesto za članove Saveta Mesne zajednice Stara Pazova predlagači lista kandidata podneli su 124 predloga, a izlaznost je bila 29,7 procenata, rekao je za RTV Stara Pazova predsednik Izborne komisije Dragan Đurić
Info Nova Pazova 28.05.2013.
Za učenike osmih razreda osnovnih škola u Vojvodini sutra je poslednji nastavni dan u školskoj 2012/2013. godini . U Osnovnoj školi “Rastko Nemanjić Sveti Sava“ u Novoj Pazovi sutra će biti održana žurka, koju po tradiciji i ove godine organizuju mali maturanti, rekao je direktor Strahinja Blagojević. Žurka će biti upriličena u školskom dvorištu, u vremenu od 11.00 do 16.00 časova.
Info Stara Pazova 27.05.2013.
Film „Lovačke priče“ u produkciji RTVSP, autorke Gordane Momčilović ušao je u zvaničnu selekciju Zagreb Tour film festivala 2013. „Lovačke priče“ takmičiće se u kategoriji najbolja TV reportaža ili dokumentarni film do 60 min, a film dokumentuje istinite i zanimljive dogodovštine lovaca i promoviše turistički potencijal opštine Stara Pazova, jer je pun kadrova prelepih predela oko reke Dunav.
Međunarodni festival turističkog filma Zagreb tourfilm festival održaće se u Zagrebu od 3. Do 5. jula. Ovaj festival član je međunarodnog Komiteta festivala turističkih filmova. Temeljni cilj festivala je da se nagradi film i audiovizuelna produkcija koja promoviše turizam kao turističku destinaciju, avanturistički turizam i sportski turizam.
Politika Stara Pazova 26.05.2013.
Prema nezvaničnim rezultatima, koji su stiglu u našu redakciju, u Staroj Pazovi SNS u novom sazivu Saveta MZ imaće 11 članova, Pazovački pokret 9 i DS jedno mesto. U Novoj Pazovi, od 21 člana Saveta, 20 je osvojila SNS a jednog člana u novom sazivu će imati DSS. U Belegišu svih 9 članova Saveta MZ imaće SNS. Apsolutnu pobedu na izborima, prema nezvaničnim informacijama, SNS beleži i u Novim Banovcima (11 od 11), u Golubincima (11 od 11) i Krnješevcima (7 od 7).
Na osnovu do sada prebrojanih glasova u Starim Banovcima SNS osvojio je 10 od ukupno 11 mesta u Savetu MZ. Prema neslužbenim informacijama većinu u Savetu MZ Vojka ima SNS, jer je osvojila 8 od 11 mesta, po jedno mesto imaju SPS, koalicija DS-LSV i koalicija Pokret socialista – Nova Srbija. U naselju Banovci Dunav 4 člana u Savetu MZ imaće DSS, 2 SNS i 1 DS. U Surduku od 7 članova saveta Mesne zajednice 5 će biti iz SNS-a a 2 iz koalicije SPS- PUPS.
Politika Belegiš 26.05.2013.
Prema podacima iz izbornog štaba Srpske napredne stranke, njihovi kandidati su osvojili svih devet mesta u savetu Mesne Zajednice Belegiš.
Politika Stara Pazova 26.05.2013.
Prema nezvaničnim rezultatima od 11 mesta u savetu mesne zajednice kandidati SNS-a su osvojili 8, SPS-a 1, Koaliciji DS-LSV "Mi volimo Vojku, a Vi?" 1 i Koalicija NS-PS 1.
Info Stara Pazova 26.05.2013.
Prema nezvaničnim informacijama u Mesnoj zajednici Golubinci kandidati Srpske Napredne Stranke osvojili su svih 11 mesta.
Politika Nova Pazova 26.05.2013.
Prema nezvaničnim rezultatima kandidati SNS-a iz Nove Pazove su osvojili 20 mesta u savetu ove Mesne zajednice a Demokratska Stranka Srbije jedno mesto.
Info Stara Pazova 26.05.2013.
Prema rezultatima iz izbornih štabova Srpske Napredne Stranke i udruženja Pazovački Pokret od 21 mesta u savetu MZ Stara Pazova SNS je osvojila 11, Pazovački pokret 9 i Demokratska stranka 1.
Politika Stara Pazova 26.05.2013.
Prema procenama naših izveštača, koji se nalaze na licu mesta, izlaznost na izborima za članove saveta mesnih zajednica na teritoriji cele opštine Stara Pazova je iznosila opreko 30 procenata. Najmanja izlaznost je zabeležena u Staroj i Novoj pazovi – oko 26 procenata, zatim u Novim Banovcima i Golubincima 30 procenata, u Vojki i Krnješevcima izlaznost je bila oko 35 procenata, u Belegišu 36, u Starim Banovcima 38 procenata, u naselju Banovci – Dunav 43 procenata i najveća izlaznost je zabeležena u Surduku, preko 50 procenata. Preliminarne rezultate ćemo objaviti oko 23.00.
Politika Stara Pazova 26.05.2013.
U Vojki je oko 18.00 izlaznost birača bila blizu 35%. U Belegišu je izlaznost preko 35%. U Novim Banovcima oko 30 procenata. Najmanja izlaznost je u Staroj Pazovi, na biračkim mestima u osnovnoj školi Heroj Janko Čmelik izlaznost je bila od 18 do 20 procenata. Oko 17 časova je u Novoj Pazovi 24%, u Krnješevcima 31%, u Golubincima 22%. Više u našim Vestima od 20.00.
Politika Stara Pazova 26.05.2013.
U Vojki je oko 14 časova i 30 minuta izlaznost birača bila između 16 i 20 posto. U Belegišu je izlaznost oko 20 posto, a posle 16 h očekuje se i veća izlaznost jer se očekuje dolazak glasača autobusom iz Petrović Salaša. U Novim Banovcima oko 14 časova izlaznost je bila od 14 do 18 posto. Najmanja izlasnost je u Staroj Pazovi, na biračkim mestima u osnovnoj školi Heroj Janko Čmelik izlaznost je bila od 7 do 12 posto.
Politika Stara Pazova 26.05.2013.
Izlaznost na izbore za članove saveta Mesne zajednice na teritoriji naše opštine je oko podne iznosio 15% od upisanih birača. Najveća izlaznost je zabeležena u seoskim sredinama, u Belegišu, Surduku i Krnješevcima, dok je najniža izlaznost zabeležena u Staroj i Novoj Pazovi. Ukupno gledajući, odaziv birača je manji u odnosu na izbore od prošle godine. Predsednik opštine Stara Pazova Đorđe Radinović svoju građansku dužnost je obavio u izbornoj jedinici u Belegišu danas oko 12 časova.
Fotografija: Predsednik opštine glasa u Belegišu
Politika Stara Pazova 26.05.2013.
Izlaznost do 10 časova na teritoriji cele opštine iznosi oko 6 procenata. Najveća izlaznost je u Krješevcima – oko 7,7 procenata, zatim u Starim Banovcima 7 procenata, u Golubincima – 6,7, u Vojki 6 procenata, u Novoj Pazovi 4,9, u Staroj Pazovi 4,5 procenata i u Novim Banovcima 4 procenata. Izbori protiču mirno i bez problema. Na biračkim mestima do sada nisu zabeleženi incidenti ili nepravilnosti.
Fotografija: Birački odbor u Mesnoj zajednici Banovci Dunav
Politika Stara Pazova 25.05.2013.
Skupština Opštine Stara Pazova je danas na devetoj sednici, tajnim glasanjem Miloša Crnomarkovića razrešila dužnosti predsednika Skupštine, za novog predsednika je, takođe tajnim glasanjem izabran dosadašnji zamenik predsednika Radoje Blagojević, a za njegovog zamenika Ljuban Skopljak. Dužnosti člana Opštinskog veća razrešeni su: Nataša Jeftić, Dušan Tadić i Mirko Carić, kome je dodeljen mandat odbornika, a za nove članove Opštinskog veća izabrani su Biljana Glišić, Dušan Sarapa i Zdenko Gašić.
Dan ranije dužnosti je razrešen i pomoćnik predsednika Opštine za poljoprivredu i komunalne delatnosti Dragomir Momčilović. Takođe, na današnjoj sednici je imenovan novi v.d. direktor JKP „Čistoća“ Milan Končarević umesto razrešenog Đukana Rakonjca. Odobrnici su većinom glasova prihvatili sve odluke, zaključke i rešenja iz dnevnog rada, a zasedanje je završeno u 17 časova i 45 minuta.
Info Stara Pazova 25.05.2013.
U toku izbornog dana i večeri budite uz RTV SP. Izveštaji sa biračkih mesta, izborne komisije, izbornih štabova, prezentacija prvih rezultata. Slušajte na talasima Radija Stara Pazova 91,5 Mhz, gledajte na našoj televiziji, budite uz sajt www.rtvstarapazova.rs i partite nas na facebook-u. Izborna dešavanja iz prve ruke!
Info Stara Pazova 25.05.2013.
Sutra će građani sa biračkim pravom Opštine Stara Pazova birati članove Saveta mesnih zajednica. U mesnim zajednicama su odmah posle raspisivanja izbora formirane Komisije za izbore članova Saveta, a Opštinska uprava Opštine Stara Pazova je 13. maja donela Zaključak kojim je utvrđeno, da prema izvodu iz biračkog spiska dobijenog od Ministarstva pravde i državne uprave Republike Srbije, u Opštini Stara Pazova ima upisanih 55.509 birača, porvrdila je u kraćoj izjavi za RTV Stara Pazova, Milena Diković, Šef otseka za opštu upravu u Odeljenju za opštu upravu i zajedničke poslove.
Politika Stara Pazova 25.05.2013.
U materijalu za deveto skupštinsko zasedanje aktuelnog saziva je zaključak o inicijativi predsednika Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine, za donošenje Deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine. Zaključkom, incijativa za donošenje Deklaracije je ocenjena štetnom i nepotrebnom, a o njemu će se izjasniti skupština. Takođe, dopunom dnevnog reda Opštinsko veće je predložilo razrešenje Đukana Rakonjca sa mesta direktora Čistoće i imenovanje Milana Končarevića za v.d. direktora ovog komunalnog preduzeća. Odbornici Skupštine opštine Stara Pazova razmotriće predlog za razrešenje Stanka Carića člana Opštinskog veća, kome će biti dodeljen mandat odbornika umesto Mirka Vranića, koji je podneo ostavku na mesto odbornika PUPS-a.
Đorđe Radinović, predsednik opštine, predložio je za novog člana Opštinskog veća, Zdenka Gašića iz Nove Pazove. Predlozima za dopunu dnevnog reda koji su danas stigli u redakciju RTV Stara Pazova, predsednik opštine Đorđe Radinović predložio je razrešenje dva člana Opštinskog veća: Nataše Jeftić i Dušana Tadića, i izbor novih članova veća: Biljane Glišić i Dušana Sarape. Takođe, 19 odbornika je predložilo razrešenje Miloša Crnomarkovića, dosadašnjeg predsednika Skupštine, a za predsednika predložen je Radoje Blagojević, dosadašnji zamenik predsednika Skupštine. Za zamenika predsednika Skupštine opštine Stara Pazova predložen je Ljuban Skopljak.
Na dnevnom redu sednice su i finansijski planovi mesnih zajednica za tekuću godinu iz kojih se vidi da se finaniranje mesnih zajednica u tekućoj godini, u celosti oslanja na sredstva opštinskog budžeta, a na dnevnom redu su i predlozi Odluka o promeni osnivačkih akata javnih preduzeća: Direkcije za izgradnju, Urbanizma, Javnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“, „Čistoće“, Radiotelevizije Stara Pazova i Javnog preduzeća „Opštinska stambena agencija“.
Sport Stara Pazova 25.05.2013.
Danas će se igrati utakmice 32 kola Prve lige, a fudbaleri Radničkog će u Novoj Pazovi dočekati Slogu iz Kraljeva. Sutra će se u 28 kolu Srpske lige Vojvodina u Staroj Pazovi u opštinskom derbiju sastati fudbaleri Jedinstva i Dunava iz Starih Banovaca. U 28 kolu Vojvođanske lige grupa Zapad Omladinac iz Novih Banovaca će u Šajkašu biti gost Jugovića iz Kaća. U 25 kolu Sremske lige Jadran će u Golubincima dočekati LSK iz Laćarka, a Sremac iz Vojke će igrati protiv Slovena u Sibaču. U 25 kolu Druge Sremske lige u Opštinskom derbiju u Krnješevcima će se sastati Sloga i Podunavac iz Belegiša.
Kultura Stara Pazova 25.05.2013.
Pretposlednja predstava na 51. Susretu Amaterskih pozorišnih društava Vojvodine stigla je iz Kule. Dragan Ostojić je sa mladim glumačkim ansamblom postavio na scenu nekoliko priča Antona Pavloviča Čehova o običnim ljudima a za naziv predstave „Rovito kuvane čizme„ odabrao naslov jedne Čehovljeve priče za decu.
U razgovorima se moglo čuti da predstava nije ostavila dubok utisak na publiku, da je trebalo malo više uraditi na dramaturgiji, dok je po mišljenju Vojislava Soldatovića, člana žirija ovo najbolja režija na festivalu do sada. Za glumca večeri je proglašen Slobodan Nogavcia, koji je kao i svi u ansamblu ostvario nekoliko likova u predstavi. A poslednja takmičarska predstava Dogadjaji u magarčevoj sjenci, koja se igra večeras dolazi iz Kruščića.
Politika Stara Pazova 24.05.2013.
U Staroj Pazovi ukupno je 15 biračkih mesta i 16.656 građana sa biračkim pravom. U Novoj Pazovi 14.805 birača može glasati na 14 izbornih jedinica. U Starim Banovcima na 3 biračka mesta može glasati 4.749 birača, dok u Novim Banovcima na istom broju biračkih mesta to može učiniti 5.544 birača. Vojka i Gplubinci imaju po 4 biračka mesta na kojim glasa 4.095 odnosno 4.193 glasača. Po jedno biračko mesto imaju Banovci- Dunav sa 1.276 birača, Belegiš sa 2.399 birača, Surduk sa 1.120 i Krnješevci sa 672 birača.
Info Stara Pazova 24.05.2013.
Dušan Rafailović, državni sekretar Ministarstva saobraćaja posetio je, danas, Opštinu Stara Pazova, gde je razgovarao sa čelnim ljudima o ključnim infrastrukturnim projektima koje trenutno realizuje Direkcija za izgradnju u saradnji sa lokalnom samoupravom, projekti koji su u planu, kao i projekti koje je, zbog specifičnosti ili obimnosti, neophodno sprovesti u tesnoj saradnji sa ovim Ministarstvom.
Nedeljko Kovačević, direktor Direkcije za izgradnju, predočio je četiri aktuelna projekta vezana za unapređivanje saobraćejne infrastrukture na teritoriji opštine Stara Pazova i izložio dosadašnje aktivnosti na rešavanju istih. Neophodna je saradnja sa Ministarstvom saobraćaja za rešavanje problema rasvete na pešačko-biciklističkoj stazi, asfaltiranju svih neasfaltiranih ulica, rekonstrukciji puta Stari Banovci -Stara Pazova i na izgradnji petlje na autoputu Beograd-Novi Sad, na isključenju za Novu Pazovu i Stare Banovace kao i radove na izgradnji ili rekonstrukciji: domova zdravlja, vrtića i škola na teritoriji opštine. Dušan Rafailović pohvalio je rad rukovodstva Opštine jer pokazuju brigu za svoje građane, svakodnevnim aktivnostima na unapređivanju infrastrukture, kako u saobraćaju, tako i u drugim segmentima, a i pokazali su jedan domaćinski odnos prema sredstvima kojima raspolažu i opravdali poverenje građana. Kao zaključak sastanka dogovoren je nastavak saradnje koja će, kao i do sada, biti realizovana u cilju što kvalitetnijeg obostranog rada i stvaranja boljih uslova za život građana opštine Stara Pazova.
Info Krnješevci 24.05.2013.
Ugrinovačka ulica jedna je od najduzih ulica u Krnjesevcima i ovih dana je dobila nov asphalt. Pod rukovodstvom Direkcije za izgradnju opstine Stara Pazova asfaltirano je ukupno 3300 metara kvadratnih na koje je utroseno 526 tona asfalta. Ugrinovacka ulica u Krnjesevcima bila je jedna od najnebezbednijih kako za pesake tako i za vozila, i nov asvalt je ovoj ulici bio preko potreban.
Od sledece nedelje Direkcija za izgradnju ce vrsiti nasipanje bankina i izvodice radove na stabilizaciji kolovoza kod svih ulica koje su asfaltirane ovog proleca.
Sport Stara Pazova 24.05.2013.
U trideset prvom kolu Prve lige fudbaleri Radničkog iz Nove Pazove poraženi su juče od Metalca u Gornjem Milanovcu sa 4:0 i tri kola pre kraja prvenstva imaju 31 bod i nalaze se na 15 mestu. Juče su odigrane utakmice pretkola Kupa Vojvodine. Omladinac je u Novim Banovcima savladao Sentu sa 1:0 i plasirao se u dalje takmičenje, a Jedinstvo iz Stare Pazove je izgubilo od Radničkog u Šidu sa 4:2. Utakmice prvog kola Kupa Vojvodine će se igrati u sredu 29 maja.
Sport Stara Pazova 24.05.2013.
Vladan Šimičić dosadašnji trener rukometašica Maks sporta napustio je ovaj klub i od naredne sezone vodiće ekipu Radničkog iz Kragujevca. Kako je za RTV Stara Pazova rekao sada već bivši trener Superligaša iz Nove Pazove u toku dana biće potpšisan dvogodišnji ugovor sa klubom iz Kragujevca.
Vladan Šimičić je u Maks sportu proveo sedam godina i za to vreme rukometašice ovog kluba su ostvarile najveće uspehe u istoriji, a najveći je bio prošle godine kada se ekipa plasirala u čelendž kup i stigla do osmine finala gde je eliminisana od hrvatske ekipe Samobor Fantazilend. Poerd toga u vreme dok je vodio ekipu u Maks sportu se afirmisao veliki broj mladih igračica koje su stigle i do dresa reprezentacije Srbije.
Info Stara Pazova 23.05.2013.
U Vojki je juče proslavljena mesna slava Prenos moštiju Svetog oca Nikolaja, slava hrama Svetog oca Nikolaja i obeležen je Dan Mesne zajednice. Svečanoj večeri su prisustvovali brojni gosti, predstavnici lokalne vlasti medju kojima su bili Goran Savić, pomoćnik predsednika Opštine i Bojan Kovrlija, načelnik Opštinske uprave Stara Pazova, direktori i predstavnici javnih preduzeća i ustanova, saradnici i prijatelji Mesne zajednice.
Dobrodošlicu je poželeo Petar Ćurčin, predsednik Saveta, koji se zahvalio sa lokalnoj samoupravi za pomoć u organizovanju ove proslave ako i na dosadašnoj saradnji i izrazio nadu da i sledeći Savet, koji će biti izabran na izborima 26. maja saradjivati sa lokalnom samoupravom i raditi na poboljšanju uslova života svojih meštana
Info Stara Pazova 21.05.2013.
Iz opštine Stara Pazova je stiglo sopštenje da je na jučerašnjoj sednici Opštinskog veća, nakon brojnih pritužbi građana na nepravilnosti u radu, nesavesenog obavljanja delatnosti i zapostavljanja obaveza, koje spadaju u delokrug rada JKP Čistoća, upućen predlog za dopunu dnevnog reda Skupštini opštine- za rešenje o razrešenju direktora JKP Čistoća. Pretres predloga ce biti obavljen na sednici Skupštine opštine u subotu 25.maja. Opština Stara Pazova spada u grupu razvijenih opština u Republici Srbiji i ovakvi propusti u radu JKP Čistoća narušavaju ugled opštine i lokalne samouprave koja je u službi svih njenih građana, navodi se u saopštenju.
Info Stara Pazova 21.05.2013.
Poljočuvarska služba u opštini Stara Pazova sa radom treba da počne uskoro, rekao je Mirko Peršić, član Saveta za poljoprivredu. Za potrebe poljočuvara ovih dana nabavljena su tri džipa, jedan koji će pokrivati područje Podunavlja, drugi, Staru Pazovu i Golubince i treći, Vojku i Krnješevce.
Vozila su bele boje, a za poljočuvare je kupljena moderna oprema. Na terenu ćemo ih videti od sledećeg meseca, jer po rečima Peršića zadatak Poljočuvarske službe će biti osim čuvanja polja od kradljivaca i briga o prirodi.
Info Stara Pazova 21.05.2013.
U narednom periodu nastavljaju se radovi na sanaciji postojećih puteva, asfaltiranju parkinga i trotoara, kao i postavljanju i održavanju saobraćajne signalizacije. U toku maja, Direkcija za izgradnju opštine Stara Pazova JP krenula je u realizaciju radova na krpljenju udarnih rupa na putevima i asfaltiranju ulica širom opštine. Prateći i obilazeći radove koji su u toku Predsednik Opštine Đorđe Radinović i direktor Direkcije za izgradnju Nedeljko Kovačević potvrdili su da će, kako je i planirano, do kraja ove godine biti završeni ukupni radovi na sanaciji postojećih i asfaltiranju svih neasfaltiranih ulica u svim Mesnim zajednicama Opštine Stara Pazova.
Nedeljko Kovačević, direktor Direkcije za izgradnju je potvrdio da su do sada, u najkraćem vremenskom roku, izvedeni sledeći radovi: Novi Banovci - Asfaltiranje prilaza dečijem vrtiću u dužini od 650 m2 - Obeležavanje pešačkog prelaza i ostalih oznaka na kolovozu - Asfaltiranje ulice Mladih i dela Železničke u dužini od 325 metra Stari Banovci - Asfaltiranje ulice Jovana Kocića u dužini od 354 metra Nova Pazova - Asfaltiranje ulice Pinkijeve u dužini od 352 metra - Asfaltiranje dela ulice Beogradske (sanacija zbog vode) - Krpljenje udarnih rupa u ulici Miloša Obilića Stara Pazova - Ulica Jana Sikore – krpljenje, na delu gde je rađena kanalizacija - Ulica Danila Kiša – krpljenje - Škola Anton Skala – trotoar - Priprema dela ulice Desanke Maksimović i dela ulice Miroslava Antića, asfaltiranje u dužini od 515 metara Krnješevci - Izrada sloja asfalta, ulica Ugrinovačka, u dužini od 810 metara Vojka - Priprema ulice Baštovanske u Vojki, potom asfaltiranje iste u dužini od 300 metara Belegiš - Priprema ulice Savin Pavla i izrada parkinga kod igrališta u Belegišu, potom asfaltiranje u dužini od 240 metara
Info Stara Pazova 21.05.2013.
Sinoć je na vojvođanskoj smotri pozorišnog stvaralaštva u Staroj Pazovi nastupila Dramska sekcija Doma kulture iz Uzdina, sa Gogoljevom „Ženidbom“. Predstava se igra na rumunskom jeziku. Režiju potpisuju Miroslav Žužić i Zoran Rotar, koji su se odlučili za ovaj klasičan komad, zato što publika voli klasičnu komediju i voli da vidi glumce, a oni u ovom ansamblu imaju
veliki glumački potencijal. Upravo su ovu činjenicu pohvalili i članovi stručnog žirija, a žiri publike je za glumca večeri proglasio Pavela Ramjanca, koji je ostvario lik Kočikarjova, provodadžiju. Četvrto veče 51. Susreta amaterskih pozorišnih društava Vojvodine na programu je „Čudo u Šarganu“, predstava Ljubimira Simovića koju je u Kovinu na scenu postavio Jovan Grujić.
Info Stara Pazova 21.05.2013.
Na okružnom takmičenju "Šta znaš o saobraćaju" , Tina Gemeri, učenica VIII - 2 razreda Osnovne škole "Boško Palkovljević Pinki" iz Stare Pazove osvojila je prvo mesto i ostvarila plasman na republičko takmičenje. Tina je na testu, poligonu spretnosti i saobraćajnom poligonu osvojila maksimalnih
300 bodova, a za ovo takmičenje pripremali su je nastavnici tehničkog obrazovanja Borislavka Rašić i Šimko Pop. Tini ovo nije prvi plasman na republičko takmičenje "Šta znaš o saobraćaju". Na državnom prvenstvu bila je i u petom razredu. Republičko takmičenje će biti održano 24. i 25. maja u Beogradu.
Život Banovci Dunav 21.05.2013.
Na zelenoj pijaci u naselju Banovci Dunav ponuda voća i povrća je slična kao i prošlog utorka, a i cene se nisu menjale. Kupus je 70 dinara, krompir 90, a mladi krompir 180 dinara. Šargarepa je 80, celer 100 dinara komad, bela zelen 150 dinara kilogram. Mladi luk je 30, blitva 20 dinara, tikvice 100, pasulj 300 dinara. Šareni
sitniji pasulj prodaje se po 200 dinara. Paradajz košta 170, a krastavci 130 dinara. Od voća ima jagoda, po ceni od 170 dinara, pomorandži za 120 dinara. Jabuke su 80 i 90 dinara. Piletina je 320 dinara, sremački sir 170 dinara pola kilograma, a sir u kriškama košta 350 dinara kilogram. Kajmak je 800 dinara. Domaći rezanci su od 60 do 80 dinara. Što se tiče cveća, uglavnom se prodaje tri komada za 100 dinara. Tako se kreće cena lepog jove i begonija, kao i petonija. Muškatli su 200 dinara.
Kultura Stara Pazova 20.05.2013.
Amatersko pozorište iz Šida odigralo je druge večeri 51. Susreta amaterskih pozorišnih društa- va Vojvodine predstavu „Soba za uspavanku“, reditelja Cvetina Aničića. Priča predstave je zasnovana većim delom na istinitim pričama o zlostavljanju i nasilju nad decom nađenom na društvenim mrežama. Niko u publici nije
ostao ravnodušan i svako je mogao da se pronađe u jednoj od velikog broja tužnih scena. Kako je izjavio reditelj Aničić, on će za svoj veliki uspeh smatrati, ako je svako došavši kući zagrlio svoje dete. Za glumicu večeri proglašena je Neda Gligić, osoba sa invaliditetom, koja je odvažno stala na scenu i veoma upečatljivo dočarala lik devojke sa invaliditetom. Večeras je na programu u 20 časova Gogoljeva Ženidba u izvedbi amatera iz Uzdina.
Život Stara Pazova 20.05.2013.
Na republičkom takmičenju iz slovačkog jezika za učenike osnovnih škola koje je juče održano u Pivnicama, prvo mesto među osmacima osvojila je Iva Mojović, iz škole Čmelik iz Stare Pazove, dok je Katarina Ruman treća, među učenicima sedmih razreda. Obe učenice je pripremala profesorka slovačkog jezika Katarina Topoljski. Za pobednike ovog takmičenja Nacionalni savet Slovaka je i ove godine obezbedio desetodnevni boravak u letnjoj školi u Banskoj Bistrici, u Slovačkoj republici.
Politika Stara Pazova 19.05.2013.
Na izbornoj Skupštini SUBNOR-a Opštine Stara Pazova, održanoj u subotu u Staroj Pazovi za novog predsednika ove organizacije izabran je Milan Pjevac. Istovremeno izabran je novi saziv Opštinskog odbora od 21 člana, kao i Predsedništvo koje broji 11 članova. Novi potpredsednik SUBNORA je Dušan Nikolin iz Vojke, sekretar
organizacije je Radislav Grujić. Kandidat za mesto predsednika Pokrajinskog odbora SUBNOR-a je Slobodan Milošević sudija u penziji iz Vojke, koji živi i radi u Novom Sadu. Prihvaćen je i plan rada za ovu godinu, a članovi SUBNOR-a će nastojati u narednom periodu, zaključenio je na Skupštini, da na adekvatan način obeleže značajne datume vezane za borbu protiv fašizma, a omasoviće organizaciju animiranjem boraca ratova iz devedesetih kao i učesnika u odbrani od NATO agresije.
Život Stara Pazova 19.05.2013.
U subotu je na rasadniku "rest" u Staroj Pazovi održano drugo nacionalno takmičenje pasa svih rasa. 240 učesnika se takmičilo, a Siniša Savić, predsednik Kinološkog udruženja Stara Pazova zadovoljan je kako je manifestacija održana i koliko se učesnika odazvalo. Bojan Kovrlija, načelnik Opštinske uprave pozdravio je prisutne
u ime opštine Stara Pazova i otvorio izložbu. Po rečima generalnog sekretara Kinološkog saveza Srbije, doktora Mahmuda Al Dagistanija, najteže je izabrati najlepšeg u rasi, a ko će pobediti odlučuje se po tome koja je rasa najbliža standardu. Pobednički pas je ženka rotvajlera Severina Tibor, vlasnika iz Valjeva.
Sport Stara Pazova 19.05.2013.
U 30. kolu Prve lige fudbaleri Radničkog su juče u Novoj Pazovi od Čukaričkog 1:2. U 27 kolu Srpske lige, Vojvodina Dunav je Starim Banovcima pobedio ČSK Pivaru iz Čelareva sa 2:0, a Jedinstvo iz Stare Pazove je izgubilo od Doline u Padini 2:1. U 27. kolu Vojvođanske lige grupa Zapad, fudbaleri Omladinca su Novim Banovcima savladali Slogu iz Erdevika 2:0. U 24. kolu Sremske lige, Sremac
je Vojki igrao nerešeno Kupinovom 2:2, a Jadran iz Golubinaca je izgubio od Partizana u Vitojevcima 2:1. U 24. kolu Druge Sremske lige Podunavac je Belegišu Lovac iz Karlovčića 2:1, a Sloga iz Krnješevaca je izgubila od Zeke Buljubaše u Ravnju 3:0.
Kultura Stara Pazova 19.05.2013.
Otvaranjem izložbe portreta prvaka Srpskog narodnog pozorišta, sinoć je u Staroj Pazovi počeo 51. Susret amaterskih pozorišnih društava Vojvodine. Susret je svečano otvorila poznata srpska glumica Tanja Bošković, a predsednik opštine Stara Pazova Djordje Radinović izrazio je nadu, da će sledeće godine, kada će Stara Pazova biti domaćin susreta po 30-ti put, susret prerasti u festival.
U ovogodišnjoj vojvodjanskoj pozorišnoj produkciji bilo je 50 predstava, a 8 najboljih plasiralo se na pokrajinsku smotru. Prvi su nastupili Staropazovčani, Slovačko pozorište VHV sa autorskim projektom Miroslava Kožika – Vavilon. Stručni žiri pozitivno je ocenilo ovu predstavu, a žiri publike je za glumicu večeri proglasio Andreju Stanišić. Večeras će na Susretu nastupiti amateri iz Šida sa predstavom Cvetina Aničića Soba za uspavanku.
Kultura Novi Banovci 19.05.2013.
U okviru evropske manifestacije Noć muzeja u Domu kulture u Novim Banovcima su bila Otvorena vrata galerije “Leonardo”. Posetioci su mogli da pogledaju postavku tradicionalne Godišnje kolektivne izložba članova Udruženja liovnih umetnika ,,Leonardo’’, a od 20 časova i koncert klasične muzike, kada je na klaviru svirala Dunja Beraković, učenica 1. razreda srednje muzičke škole a od 22 časa Živojin Velimirović, profesor violine.
Sve do 1 sat posle ponoći u galerijskom prostoru je bila i radionica na kojoj su članice Kaligrafske sekcije prikazale lepotu umetnosti kaliigrafije i demonstrirale kaligrafske veštine i lepo pisanje.
Kultura Nova Pazova 19.05.2013.
Osmi festival Razigrana mladost okupio je juče u Novoj Pazovi oko 500 učesnika, članova folklornih ansambala iz Prijedora iz Republike Srpske, iz Lazarevca, Ledina, Novog Sela, Brusa, Bogatića, Belegiša i Nove Pazove. Svi učesnici su najpre prodefilovali centrom a zatim se predstavili sa pesmama pred publkom, koja je napunila tribine u Hali sportova.
Za ovih 8 godina na novapazovačkom festivalu je nastupilo preko 60 ansambala, ne samo iz Srbije već i iz Republike Srpske, Makedonije, Austrije. Kako je izjavio za naš medij u ime organizatora KUD-a Mladost Goran Krkobabić, direktor festivala, ovaj kulturni dogadjaj zamišljen da prikaže narodne pesme i igre, ali i da se društva medjusobno upoznaju i razmenjuju iskustva a ovogodišnji festival je u sklopu obeležavanja 60 godina rada i postojanja KUD-a Mladost.
Info Stara Pazova 18.05.2013.
Danas je u Novom Sadu otvoren jubilarni 80 međunarodni poljoprivredni sajam, najveći agrobiznis događaj u Srbiji. Jedan od pet vodećih sajmova u Evropi i deset u svetu. Sajam će okupiti najznačajnije pojedince, udruženja i kompanije iz oblasti agrobiznisa koji će predstaviti proizvode i usluge iz više od 50 zemalja. Premijer Srbije Ivica Dačić svečano je otvorio sajam i naglasio značaj poljoprvrede u našoj zemlji. Prilikom obilaska sajma, premijer je posetio i štand
Manifestacije “Šunka festa” koji će se ove godine održati u Starim Banovcima na bazenima “Posejdon”. Zemlja partner ove godine je Hrvatska. Sajam se završava 24 maja.
Život Stara Pazova 16.05.2013.
Da smo već u Evropi barem kada su frizure u pitanju, pokazala je sinoćna revija Udruženja frizera i kozmetičara iz naše opštine. Spektakl koji je trajao sat i po vremena, održan je u Kući fudbala u Staroj pazovi. Ambijent, originalne kreacije stvorile su utisak da ste u evropskoj ili nekoj od svetskih metropola. Trideset tri frizera i četiri kozmetička salona učestvovali su u revijalnom delu i pokazala svečane frizure uz kompletan stajling. U zabavnom delu programa učestvovala je plesna grupa "Lana" iz Novih Banovaca.
Manifestaciju su podržali: opština Stara Pazova, Udruženje frizera Srbije i mnogobrojni sponzori. Terasa Kuće fudbala bila je puna gledalaca i gostiju koju su sve zdušno pozdravljali gromkim aplauzima. Posle revije, za sve prisutne upriličeno je druženje uz koktel. (Foto: Z.Milić)
Info Stara Pazova 15.05.2013.
Obeležavanje Svetog Vasilija Ostroškog, slave Novih Banovaca, već u 6.00 sati ujutru, tradicionalno, prvi su počeli penzioneri okupljanjem na obali Dunava, na “srednjem brodu” na tradicionalnom uranku. Iako vreme nije baš bilo naklonjeno, bilo je prohladno, oblačno, povremeno je padala i kiša, pre 6.00 sati postavljen je improvizovani šank na kome se služila topla
kafa i piće po želji, a sve o trošku Kluba penzionera, odnosno organizacije penzionera. Nešto kasnije, svi koji su se okupili posluženi su pljeskavicom, a zatim je druženje pod vedrim nebom nastavljeno uz muziku, pesmu i sportska nadmetanja. Pripadnici trećeg doba Novih Banovaca već godinama dplazuju da ni godine, niti narušeno zdravlje, a ni skromne penzije nisu uspele da ih spreče da održe tradiciju. Živko Mrdalj, predsednik penzionera Novih Banovaca je za RTV Stara Pazova kratko rekao da je uranak organizovan zahvaljujući pomoći mesne zajednice i Opštine Stara Pazova, a iskoristio je priliku i građanim čestitao slavu Svetog Vasilija Ostroškog. U nadmetanju u bacanju kamena s ramena, u muškoj konkurenciji pobedio je Boro Kamber, a u konkuenciji žena kamen je najdalje bacila Dara Jaguzović. Ali, njih dvoje, inače prošlogodišnji pobednici, trijumfovali su i u skoku u dalj iz mesta, a ekipa Dare Jaguzović, pobedila je i u nadvlačenju konopca, pa su joj pripale čak tri diplome. Među muškarcima, u nadvlačenju konopca trijumfovali su “momci” od šezdeset i više godina koje je predvodio Gojko Matijašević. Sofiji Mirčetić, koja 12. maja slavi rođendan, uručen je buket cveća. Nakon uranka pripadnici “trećeg doba” priključili su se ostalim građanima kako bi prisustvovali svečanom otvaranju novog vrtrića koji nosi ime majora Gorana Savića.
Kultura ostalo 15.05.2013.
Zahvaljujući geografskom položaju Kupinova i lepoti koju ovo mesto ima, motivi slika će se i zasnivati na prirodnom i istorijskom bogatstvu ovog mesta. Ove godine na Likovnoj koloniji učestvuju i dva slikara iz Republike Srpske što joj daje i međunarodni karakter: -Učestvujem na mnogim kolonijama u državama bivše Jugoslavije, ali ovde je nešto fenomenalno, oduševljen
sam svime, rekao je Jusuf Muharemović – Jusko. Prva likovna kolonija organizovana je pre pet godina sa željom da se na pravi način oslika Kupinovo i da preraste u jednu lepu tradiciju, koja će, ne samo Kupinovo, već i područje Obedske bare i opštine Pećinci, uneti na mapu kulturnih događanja u Srbiji: -Za razliku od nekih kolonija koje mi slikari nazivamo "paprikaš kolonije", koje predstavljaju sunovrat umetnosti, ovo je preobrat u pozitivnom smislu, rekao je za RTV Stara Pazova Đorđe Bujinović, selektor Likovne kolonije Kupinovo. Petu po redu Slikarsku koloniju u Kupinovu organizuje Udruženje građana „Za kulturni razvoj Kupinova“, pod pokroviteljstvom Opštine Pećinci, koja teži da poveća turističku ponudu ovog kraja, rekao je Nikola Radosavljević, predsednik Skupštine opštine Pećinci. Zajedno sa predsednikom SO Pećinci, koloniju je otvorio Jovan Đuričić, predsednik Likovne kolonije Kupinovo, a amaterski glumac Milan Dudić pročitao je dve pesme o Sremu Nemanje Radivojšića iz Šida. Ove godine Kolonija će biti i deo „Noći muzeja".
Info Nova Pazova 15.05.2013.
„Do kraja godine sve neasfaltirane ulice biće asfaltirane“, izjavio je predsednik opštine Đorđe Radinović, prilikom obilaska radova na asfaltiranju ulice Pinkijeve u Novoj Pazovi. Ako ste ikada prolazili kroz ovu ulicu verovatno ste i primetili veliki broj udarnih rupa koje su stvarale veliki problem meštanima ulice i vozačima koji koriste ovaj put, no ova ulica
danas je dobila novo ruho i asfalt koji je bio neophodan. Ova ulica je bila urgentna za sanaciju jer je bilo određenih problema sa izvođačem radova na sanaciji kanalizacije u ovoj ulici, stoga se i čekalo na rekonstrukciju, istakao je ovom prilikom direktor Direkcije za izgradnju Nedeljko Kovačević i dodao da će se u narednom periodu nastaviti sa realizacijom projekta asfaltiranja i adaptacije ulica u lošem stanju na teritoriji naše opštine. Osim Pinkijeve ulice, nov asfalt dobila je i ulica Beogradska u Novoj Pazovi.
Info Stara Pazova 15.05.2013.
Kao u svim, tako i u OŠ Heroj Janko Čmelik u Staroj Pazovi u toku su brojne aktivnosti vezane za kraj školske godine. Nakon subote, kada je 40 osmaka radilo probni test, 38 sedmaka je kombinovati test radilo juče, a do kraja školske godine i učenike četvrtog razreda očekuje godišnji test, rekao je za naš medij direktor Janko Havran. On je već za sutra najavio proslavu Dana škole. Program koji
pripremaju učenici sa svojim nastavnicima biće održan u pozorišnoj sali sa početkom u 18.00 časova, a očekuju se i brojni gosti, među kojima i predstavnici Podunajskog mikroregiona iz Slovačke republike.
Život Stara Pazova 15.05.2013.
Visoko rastinje, žbunje i nepokošena trava su mesta odakle vrebaju krpelji, a naši kućni ljubimci koji pored njih šetaju i trče, veoma su lak plen. Kako je mesec maj vreme, kada zelenilo buja, a krpelji su aktivni, svaki boravak u prirodi je potencionalno rizičan. Prema rečima, doktora medicine Miloša Ilića, iz Veterinarske klinike „Veterinar tim“, u Staroj Pazovi, poslednjih godina, učestala je pojava
oboljenja babezioza, kod pasa i mačaka, a prenose je krpelji. Ukoliko, se ne reaguje na vreme, ishod može biti fatalan. Kako je uvek bolje sprečiti, nego lečiti, posebnu pažnju treba obratiti na zaštitu životinja, a pre svega izbegavati zarasle i zapuštene zelene površine. Postoje razna hemijska sredstva i adekvatne ogrlice koje pomažu u zaštiti, ali obavezno treba pregledati životinju, kada se vrati iz šetnje. Ukoliko se krpelj ipak zakači, mora se skinuti sa kućnog ljubimca, jednostavno pincetom bez drugih raznoraznih metoda popularnih u narodu.
Info Stara Pazova 15.05.2013.
Saradnja Opštine Stara Pazova, koja je počela dolaskom predstavnika Podunajskog mikroregiona iz Republike Slovačke još 2011. godine, danas je rezultirala potpisivanjem Sporazuma o saradnji u oblasti obrazovanja, kulture i sporta. Veoma je važno da ova saradnja bude uspešna i da iskoristimo iskustvo naših prijatelja iz Slovačke, koji hoće da nam pomognu u pisanju projekata
i konkurisanju pretpristupnim fondovima Evropske unije, istakao je predsednik Radinović, potpisujući Sporazum sa predsednicima šest opština iz Slovačke. Predsednik Podunajskog mikroregiona Milan Badjanski je takodje izrazio zadovoljstvo što se ova saradnja nastavlja, i što nas pored Dunava spaja i prijateljstvo.
Info Stara Pazova 15.05.2013.
Na okružnom takmičenju “Šta znaš o saobraćaju„ koje je održano u Sremskoj Mitrovici 11. maja, učestvovalo je osam učenika iz staropazovačke opštine.Tina Gemeri, učenica Osnovne škole „ Boško Palkovljević Pinki„ iz Stare Pazove osvojila je prvo mesto i ostvarila plasman na Republičko takmičenje, drugo mesto zauzeo je Lazar Petrović, iz iste škole, a treće mesto osvojila su tri učenika: Dušan
Kalinić i Gordana Kojadinović, iz škole „Rastko Nemanjić Sveti Sava„ iz Nove Pazove, i Sara Opačić, učenica škole „Pinki“. Državno 44. takmičenje „ Šta znaš o saobraćaju„ ove godine se održava u Beogradu 24. i 25.maja
Info Stara Pazova 15.05.2013.
Zelena pijaca u Novoj Pazovi ovog pijačnog dana, bila je solidno snabdevena voćem, povrćem i drugim namirnicama. U odnosu na prethodni pijačni dan, pojedini artikli su pojeftinili zbog veće ponude, dok povrće i voće koje je na izmaku, i kvalitet mu opada, zadržava visoku cenu. Tako recimo, za kilogram starog krompira i dalje treba izdvojiti 80 dinara, a
za luk 70. Mladi krompirići koštaju 170 dinara, veza mladog luka 15, dok je beli luk dostigao cenu od 420 dinara kilogram. Kupusu i karfiolu je cena pala na 50 dinara ,dok pasulj i dalje staje 200 dinara. Za glavicu zelene salate treba izdvojiti 30 dinara, za paradajz 170, krastavac, spanać i tikvice 100 dinara. Veza zeleni staje 60 dinara. Očišćen grašak je nuđen za 350 dinara, a u mahunama je bio upola jeftiniji,150 dinara. Jabukama je cena u rasponu od 40 do 120, bananama i pomorandžama 120, limunu 200 dinara, a jagode su iz dana u dan jeftiniji I koštaju 100, one kvalitetnije 150 dinara. Domaćem siru je cena 300 dinara, kajmaku 700. Za jedno jaje trebalo je platiti 9 dinara, dok je pilećem mesu cena bila 320 dinara.
Ekonomija Stara Pazova 15.05.2013.
Nakon obilnih Đurđevdanskih kiša koje su prijale strnim žitima, one su u fazi punog cvetanja i nalivanja zrna. Ima i poleglih žita zbog bujnosti, ali ukoliko potraje lepo vreme postoji mogućnost da se biljka oporavi. U toku je zaštita od korova i bolesti, a poljoprivrednici bi trebalo da povedu računa i o glodarima, savetuje Marka Hric,
agronom iz Stare Pazove. U narednom periodu, do kraja vegetacije pšenice, bitno je da ne bude grada, jakih kiša koje bi pšenicu sabile u zemlju i time nanele veliku štetu. Za sada pšenična polja izgledaju dobro, kaže Marka Hric za Radioteleviziju Stara Pazova.
Ekonomija Stara Pazova 15.05.2013.
U okviru Programa podrške razvoju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, preduzetnika i zadruga u 2013. godini, Nacionalna agencija za regionalni razvoj raspisuje Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava kroz Program podrške razvoju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, preduzetnika i zadruga u 2013. godini. Ovaj program sprovodi Nacionalna agencija za regionalni razvoj u saradnji sa Regionalnom razvojnom agencijom Srem. Osnovni cilj programa je
jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, preduzetnika i zadruga, kroz uskla- đivanje njihovog poslovanja sa zahtevima međunarodnih standarda poslovanja, unapređivanje poslovnih procesa, proizvoda i usluga i jačanje ljudskih resursa. U okviru ovog poziva finansira se do 50% od ukupnog iznosa predatog projekta. Više o pozivu i programu možete videti na web stranici Regionalne razvojne agencije www.rrasrem.rs Kako bi ovaj poziv i program bio što više dostupan predstavnicima malih i srednjih preduzeća, preduzetnika i zadruga u opštini Stara Pazova, Regionalna razvojna agencija Srem je spremna da u petak, 17. maja sa početkom u 12.30 sati u opštini Stara Pazova, u beloj zgradi održi prezentaciju ovog programa u cilju što efikasnijeg konkurisanja i povlačenja raspoloživih sredstava od strane privrednika, saopšteno je iz Regionalne razvojne agencije Srem.
Info Stari Banovci 14.05.2013.
Danas su izvođeni radovi na asfaltiranju ulice Jovana Kocića u Starim Banovcima. Po rečima meštana ovog dela Starih Banovaca, ulica je do sada bila u veoma lošem stanju i asfalt je bio preko potreban. Radove na asfaltiranju ulice obišao je predsednik Opštine Stara Pazova, Đorđe Radinović, koji je istakao da će do kraja oktobra ili novembra, ukoliko sve bude teklo po planu, svaka ulica koja do
sada nije bila, biti asfaltirana. Predsednik Mesne zajednice Stari Banovci Radislav Savić se zahvalio predsedniku Radinoviću i opštini Stara Pazova koja je izdvojila sredstva da ova ulica posle 40 godina dobije asfalt.
Fotografija: Đorđe Radinović, predsednik Opštine Stara Pazova
Info Stara Pazova 14.05.2013.
U pozorišnoj sali u Staroj Pazovi danas je održana Revija dramskog stvaralaštva dece predškolskih ustanova Srema, domaćin je bila Predškolska ustanova „Radost“ iz Novih Banovaca, a nastupilo je preko 350 mališana u 11 predstava. Otvarajući reviju, Borislava Banjeglav Klaćik, direktorka „Radosti“, pozdravila je: Milevu Ljubinković, prosvetnu inspektoru i Jovicu Gagricu, direktora RTV
Stara Pazova. U programu su bile predstave u kojima igraju mališani iz: Stare Pazove, Novih Banovaca, Belegiša, Pećinaca, Iriga, Inđije, Beške, Rume, Sremske Mitrovice i Šida. U vreme revije, u holu pozorišne sale priređena je izložba dečjih radova.
Život Stara Pazova 14.05.2013.
U nedelju, 12.maja, u Sokolskom domu, u Staroj Pazovi, Udruženje za afirmaciju invalida „Feniks“ proslavilo je svoju slavu Sveti Vasilije Ostroški. Posle obreda rezanja slavskog kolača, Jelica Despot, predsednica „Feniksa“, zahvalila se sveštenicima na molitvama i duhovnoj podršci. Zatim se obratila i starom kumu, Srđanu Stankoviću i izrazila
zahvalnost na brizi i požrtvovanju, a pozdravila novo kumstvo, koje je preuzela Olivera Mandić, predsednica udruženja „Bistra“. Okupljenim gostima slavu je čestitao i Igor Feldi, sveštenik Evangeličke crkve. Ceremonija je završena zajedničkom molitvom.
Info Banovci Dunav 14.05.2013.
Divlja deponija, koja je bila pravo ruglo na ulazu u Banatsku ulicu, u naselju Banovci Dunav, uklonjena je zajedničkom akcijom stanovnika te ulice. Oni su očistili tuđe đubre, koje je bačeno neodgovornim ponašanjem građana, nadomak njihovih kuća. Prostor, koji je donedavno bio prekriven plastičnim i staklenim flašama, kesama i raznoraznim otpacima, obrastao u korov, sada je preoran, zasejana je trava i detelina, a posađeno je i drveće. Pomoć građanima pružilo je i JKP „Čistoća“, koje im je obezbedilo džakove za smeće, a zatim iste odnelo.
Takođe su im dali i sadnice bresta, a oni sami su dodali još i višnje i breze. Posebno je zanimljiv drveni putokaz sa nazivom ulice, koji su sami napravili i postavili. Ova nesebična, nesvakidašnja akcija potvrđuje narodnu izreku, da se sve može, kad se komšije dogovore i slože. Žargonski rečeno, oni su počistili ispred svoje kuće, ali ukazuju da se isti problem, sada javlja u susednoj Ulici novoj. Naime, tu se nalazi zapušten prostor u neposrednoj blizini vrtića i parka, gde se deca igraju, koji niko ne održava, trava se ne kosi, a sada se baca i smeće.
Kultura Stara Pazova 14.05.2013.
U Galeriji Centra za kulturu Stara Pazova sinoć je otvorena izložba crteža crnogorskog slikara Slobodana Lončarevića. Crtežima se,kako kaže, bavi još od školskih dana, ali radi i i ulja na platnu, ali na velikim formatima, koje u ovom prostoru nije mogao da izloži. Ovo je njegova 15.samostalna izložba, a izlaže uglavnom u Crnoj Gori, ali zahvaljujući internetu, mjegovi radovi dostupni
su i publici u inostranstvu. Slobodan Lončarević pripada grupi umetnika, koji sa lakoćom stvaraju, a to je odlika vrhunskih umetnika, naročito u oblasti crteža, rekao je akademski slikar Marjan Karavla na otvaranju izložbe, koju u pazovačkoj galeriji možete pogledati do 5.juna.
Politika Stara Pazova 13.05.2013.
Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović posetila je danas opštinu Stara Pazova. Ovu posetu ministarka Mihajlović iskoristila je za razgovor sa predsednikom opštine Đorđem Radinovićem i članovima njegovog kabineta o temama iz oblasti zaštite životne sredine, pre svega o sređivanju deponija i o njihovom proširenju tamo gde je to potrebno, zatim o obnovljivim izvorima energije i solarnim kolektorima, a bilo je reči i o havariji na kanalizacionoj mreži između Stare i Nove Pazove.
“Mi smo tu da zajedno radimo” istakla je ovom prilikom ministarka Mihajlović i pohvalila rad opštinske vlasti u oblastima koje pokriva resor njenog ministarstva. Predsednik Radinović je istakao zahvalnost na poseti ministarke i na spremnosti ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine da našoj opštini uvek izađe u susret, a dotakao se i problema havarije na regionalnom kolektoru rekavši da je kompletna dokumentacija za projekat sanacije spremna. Opština Stara Pazova bogata je obnovljivim izvorima energije u vidu solara i vetra, a lokalna samouprava je prepoznala mogućnost da se obnovljivi izvori energije upotrebe za uštedu troškova energije u privrednim delatnostima.
Sport Nova Pazova 13.05.2013.
Fudbaleri Radničlkog iz Nove Pazove poraženi su u 29. kolu Prve lige od Napretka u Kruševcu sa 1:0. U 26. kolu Srpske lige Vojvodina, Jedinstvo je u Staroj Pazovi izgubilo od Radničkog iz Sremske Mitrovice sa 3:2, a Dunav iz Starih Banovaca je protiv Srema u Sremskoj Mitrovici igralo nerešeno, 1:1. Omladinac iz Novih Banovaca je izgubio u 26. kolu Vojvođanske lige grupa Zapad kao gost od Srbobrana sa 1:0. U 23. kolu Sremske lige,
Jadran je u Golubincima pobedio Radnički iz Iriga sa 2:1, a Sremac iz Vojke je izgubio od Graničara u Adaševcima sa 4:0. U 23. kolu Druge Sremske lige Sloga je u Krnješevcima pobedila Graničar iz Grabovaca sa 2:0, a Podunavac iz Belegiša je savladao Borac u Martincima sa 3:2.
Kultura Stara Pazova 13.05.2013.
Stara Pazova i Savez amatera opštine bili su juče domaćini zonske smotre muzičkog stvaralaštva dece Srema. U kategoriji tradicije, Opština Stara Pazova imala je dva predstavnika, u mlađem uzrastu ćetiri dečje grupe, a u starijem šest ansambala. Ovogodišnju muzičko folklornu produkciju dečjih ansambala pratio je žiri u stastavu: Dajana
Kostić, koreograf iz Stare Pazove i Milovan Ognjanović, koreograf iz Novog Sada, koji je ocenio da su nastupi svih ansambala bili na visokom nivou. Žiri će odluku o tome ko se od ukupno 24 ansambla plasirao na pokrajinsku smotru saopštiti naknadno.
Život Stara Pazova 13.05.2013.
Ove godine se obeležava “XXIII Nedelja zdravlja usta i zuba“ od 13. do 19. maja pod sloganom “ ZDRAVI ZUBI ZA ZDRAV ŽIVOT”. Kampanja se realizuje na teritoriji Republike Srbije uz podršku Ministarstva zdravlja u organizaciji Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut “, Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Zavoda za javno zdravlje. Cilj kampanje je informisanje i sticanje znanja,
formiranje ispravnih stavova i ponašanja pojedinaca u vezi sa očuvanjem i unapredjenjem zdravlja usta i zuba najšire populacije, a poslebno dece i mladih. Tokom ove nedelje dečji stomatolozi Doma zdravlja „Dr Jovan Jovanović Zmaj„ posetiće mališane u svim naseljenim mestima na teritoriji staropazovačke Opštine i ukazati im na značaj očuvanja zdravlja usta i zuba. Centralna manifestacija „Nedelje zdravlja usta i zuba„ biće organizovana u četvrtak u PU „Poletarac „ u Staroj Pazovi.
Info Stara Pazova 12.05.2013.
Učenici svih osnovnih škola u Srbiji danas su u svojim školama imali generalnu probu male mature, koja ih čeka sredinom juna. Test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, trajao je od 9.00 do 11.00 sati, a nakon jednočasovne pauze na redu je bio i test iz matematike, od 12.00 do 14.00 sati. U Osnovnoj školi “ Boško Palkovljević Pinki“ u Staroj Pazovi na probni završni ispit izašlo je
je 83 od ukupno 88 učenika osmih razreda. Na testu su bila potrpuno nepoznata pitanja, a učenici osmih razreda kažu da je test iz srpskog jezika bio teži i zahtevniji. Zvanični rezultati probnog testa male mature biće poznati sredinom naredne nedelje i biće iskorišćeni za uočavanje nedostataka, obnavljanje i još bolju pripremu učenika za završni ispit, rekao je direktor škole Milan Predojević.
Kultura Novi Banovci 12.05.2013.
Godišnja izložba radova članova Likovnog udruženja Leonardo otvorena sinoć u Galeriji u Domu kulture posvećena je mesnoj slavi Sveti Vasilije Ostroški. Svoja 73 rada je izložilo 29 autora. Postavka obiluje temama – od ravničarskih do morskih predela, preko mrtve prirode i portreta u raznim tehnikama, kao što je - ulje na platnu, akril i pastel, ali izložene su fotografije i kaligrafije kao i skulputure od drveta Dragomira Rudovića i Rudolfa Cetinića, koje svakako zaslužuju
pažnju posetilaca. Otvarajući postavku, uz zvuke violine Živojina Velimirovića, Milorad Bata Đurić, predsednik Udruženja je izrazio zadovoljstvo zbog uspešnog rada Udruženja, koje ove godine obeležava 10 godina postojanja i za sledeću subotu najavio zanimljiv program u okviru Noći muzeja. Takođe, u okviru bogatog kulturnog programa povodom mesne slave, u Domu kulture u Novim Banovcima sinoć je gostovalo Pozorište amatera Batajnice sa Molijerovom komedijom "Žorž Danden". Reditelj Fuad Tabučić je zadovoljan radom sa amaterima iz Batajnice koji su na zanimljiv način prikazali na sceni priču o ljudskoj gluposti, pohlepi, želji za bogatstvom, plemićkim titulama i prevarama, koja uvek nailazi na dobar prijem kod publike. U dobro uigranoj glumačkoj ekipi nalazi se i Mirko Marković iz Novih Banovaca, koji je jedan od osnivača pozorišta u Batajnici.
Info Novi Banovci 12.05.2013.
Danas je u Novim Banovcima svečano otvoren vrtić koji nosi ime majora Gorana Savića, koji je herojski poginuo u Novoj Pazovi prilikom pada aviona „lasta“. Vrtić su otvorili Nebojša Stefanović, predsednik Skupštine Srbije i Đorđe Radinović, predsednik Opštine Stara Pazova, a zatim je predsednik republičkog parlamenta rekao da vrtić kapaciteta oko 200 mališana, površine 800 kvadratnih metara, u koji je uloženo preko
50 miliona dinara, pokazuje da je lokalna samouprava imala dobru viziju i da je dobro odvojila novac za objekat koji garantuje razvoj opštine. Stefanović, koji je i predsednik Odbora za prava deteta je naglasio da mu je posebno drago što vrtić nosi ime majora Savića koji je svojim herojskim činom pokazao kako se voli država i narod. Đorđe Radinović je rekao da je po preuzimanju vlasti u razgovoru sa vaspitačima shvatio da nedostaju kapaciteti za smeštaj dece, a Nedeljko Kovačević, direktor Direkcije za izgradnju je najavio da će se graditi slični objekti u Starim Banovcima i Vojki, a naredne godine u Staroj i Novoj Pazovi. Svečanosti su prisustvovali: Gordana Savić, supruga majora Gorana Savića, sa sinovima, zatim, Igor Mirović, podpredsednik Srpske napredne stranke, komandant Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, general major Ranko Živak, komandant 204. Vazduhoplovne brigade, brigadni general Predrag Bandić, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, lokalne vlasti, mesne zajednice i veliki broj građana.
Info Novi Banovci 11.05.2013.
Ulica “Mladih” u dužini od 250 metara u Novim Banovcima danas je asfaltirana. Pre toga stanari ove ulice nisu imali asfalt, i po njihovim rečima, asfalti im mnogo znači. Đorđe Radinović, predsednik Opštine Stara Pazova je rekao da će biti nastavljeno asfaltiranje i da će biti ispunjeno predizborno obećanja Srpske napredne stranke da sve neasfaltirane ulice dobiju asflat. Milan
Beara, predsednik Mesne zajednice Novi Banovci je rekao da će asfalt mnogo značiti graađnima jer su, po njegovim rečima, Novi Banovci bili naselje sa najviše neasflatiranih ulica.
Fotografija: Milan Beara, predsednik Mesne zajednice Novi Banovci
Kultura Stara Pazova 11.05.2013.
KUD "Branko Radičević" iz Stare Pazove održao je sinoć tradicionalni Vaskršnji koncert sa gostima, članovima FA KUD - a Mladost iz Nove Pazove. Domaćini – dve dečije grupe i prvi ansambl Radičevića izveli su pesme i igre iz Srema, Pčinje, Leskovačkog pomoravlja, Gornje Resave i svadbeni običaj okoline Brusa. Publika je burnim aplauzom pozdravila i Vlaške igre, Makedonsko oro,
Stiško kolo i Čunovo oro u izvodjenju gostiju iz Nove Pazove. KUD Branko Radičević iz Stare Pazove tradiciju održavanja koncerata na Vaskrs održava već 21.godinu.
Info Nova Pazova 11.05.2013.
Osnovna škola „Rastko Nemanjić Sveti Sava„ u Novoj Pazovi juče je svečano obeležila Dan škole koji je ove godine posvećen značajnom jubileju, 17 vekova od potpisivanja Milnskog edikta, a celokupna manifestacija je organizovana pod nazivom „Vizantijska šetnja„. Uigrani i odlično kostimirani učenici izveli su performans koji je dočarao period proglašavanja Milanskog edikta
sa pratećim ceremonijama karakterističnim za IV vek Rimske imperije, u okviru kojeg je pročitan Milanski edikt na latinskom, grčkom i srpskom jeziku. Brojne goste pozdravio je direktor Strahinja Blagojević. Bila je to prilika da se knjigama nagradi 67 učenika koji su osvojili jedno od prva tri mesta na opštinskim takmičenjima, prigodni pokloni uručeni su donatorima koji su pomogli humanitarnu akciju za šestogodišnju Ivanu Đorđević iz Starih Banovaca koja će nastaviti lečenje u Americi, a zahvalnice su dodeljene i novinarima lokalnih medija. Svečanost Dana škole svojim prisustvom uveličali su direkor Direkcije za izgradnju Opštine Nedeljko Kovačević, Opštinski javni pravobranilac Ksenija Savić, Željko Madžarević, predsednik Izvršnog odbora i Srećko Bajić, predsednik Saveta Mesne zajednice Nova Pazova, prosvetni radnici i roditelji učenika.
Politika Stara Pazova 10.05.2013.
U Surduku će se o sprovođenju izbora zakazanih za 26. maj starati Komisija koju je imenovao Savet mesne zajednice, a koju čine: Sanja Paunović, predsednica, a njen zamenik je Predrag Starčević. Zoran Starčević i Dragiša Stefanović su članovi komisije, a njihovi zamenici su Snežana Simić i Spomenka Dudić. U naselju Banovci Dunav,
Tanja Stjepanović je predsednica Komsiije za izbor članova Saveta mesne zajednice, a njen zamenik je Miroslav Radumilo. Željko Ševo je član, a njegova zamenica je Sanja Karapandža, drugi član je Danijela Mamlić, a njena zamenica je Jelena Milisavljević. Inače, rok za podnošenje kandidatura za članove Saveta mesnih zajednica ističe večeras u 24.00 časa.
Info Stara Pazova 09.05.2013.
U holu pozorišta u Staroj Pazovi danas je svečano otkrivena spomen ploča sa likovima Kralja Alaksandra I Karadjordjevića i prvog čehoslovačkog predsednika Tomaša Garika Masarika, koja je prvi put na velelepnoj svečanosti bila otkrivena 3.maja 1931.godine, na zidu tadašnje zgrade pozorišne sale.
Ploča, na kojoj piše tekst na slovačkom jeziku koji znači: U spomen oslobođenja jugoslovenskog i čehoslovačkog naroda, 1918– 1928, bila je poklon Ministarstva prosvete iz Praga. Početkom Drugog svetskog rata, uklonili su je i oskrnavili nemački okupatori. Pronađena je 1990. godine u podrumu Slovačkog doma u Staroj Pazovi. Zahvaljujući razumevanju i zalaganju predstavnika Opštine i Mesne zajednice Stara Pazova, ploča je restaurirana, a danas su je svečanosti, koja je počela himnama Češke, Slvoačke I Srbije, u izvodjenju operskog pevača Borsia Babika, uz prisustvo predstavnika diplomatskog kora, instutucija culture Vojvodine i Srbije, slovačke evangeličke crkve, otrkrili Ana Toman Makan, predsednica Nac.saveta slovačke nac.manjine, Djordje Radinovic, predsednik opštine stara Pazvoa i Dr. Miša Filip, predsednik Saveta MZ Stara Pazova.
Sport Stari Banovci 09.05.2013.
U 25 kolu Srpske lige, Vojvodina, fudbaleri Dunava pobedili su u Starim Banovcima Radnički iz Šida sa 2:1, a Jedinstvo iz Stare Pazove je kao gost u Senti igralo 1:1. U 25 kolu Vojvođanske lige grupa Zapad Omladinac je pobedio u Novim Banovcima Prvi Maj iz Rume sa 2:0.
Kultura Stara Pazova 09.05.2013.
Stara Pazova će ove godine biti domaćin čak tri pokrajinske smotre dramskog stvaralaštva. Za nedelju dana počinje 51. Susret amaterskih pozorišnih društava Vojvodine, a već početkom juna održaće se 20. Jubilarna smotra dečjeg dramskog stvaralaštva 3 x Dj, dok će smotra slovačkih pozorišnih društava ove godine biti na jesen.
Za 51. Susret pripreme su pri kraju, a ovih dana intenziviraju se pripreme za smotru dečjeg dramskog stvaralaštva Slovaka. Za ovogodišnju smotru koja će umesto u novembru biti u junu, prijavilo se 11 pozorišnih predstava iz škola i kulturno umetničkih durštava.
Info Stara Pazova 09.05.2013.
Vladika sremski Vasilije danas je učenicima srednjih škola u Staroj Pazovi govorio o značaju Milanskog edikta, akta kojim je car Konstantin Veliki pre 17 vekova prekinuo progon hrišćana. U prepunoj velikoj sali bele zgrade, vladika Vasilije zahvalio je srednjoškolcima što su ga pažlljivo slušalli i poželeo im da budu lučonoše hrišćanstva.
Info Stara Pazova 09.05.2013.
Osnovnu školu „Simeon Aranicki“, u Staroj Pazovi, posetio je, danas Slobodan Puzović, pokrajinski sekretar u sekreterijatu za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, sa ciljem realizacije velikog višegodišnjeg programa, „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“.
U okviru tog programa, ove godine, prijavilo se 88 škola, predškolskih ustanova i specijalizovanih škola, a izabrano je i posećeno svega nekoliko, koje su to posebno zaslužile. Među njima je i O.Š. „Simeon Aranicki“, jer u ovom programu aktivno učestvuje već četiri godine, ima niz zanimljivih aktivnosti, a i nagrađeni su prošle godine, posetom zaštićenog područja Jegrička. Poseta zvaničnika treba da ih ohrabri i pruži podršku za dalji rad. Namera je da se deca, roditelji i nastavnici i dalje edukuju u oblasti životne sredine, da im se pomogne kroz promotivne materijale i omoguće kontakti sa institucijama koje su značajne za buduće aktivnosti. Težnja je i da se obezbede još kvalitetniji sadržaji, da bi deca uživala baveći zaštitom životne sredine.
Info Golubinci 09.05.2013.
U svim osnovnim školama u Srbiji 11. maja biće održan probni završni ispit iz matematike i srpskog,odnosno maternjeg jezika. Na testovima će svi zadaci biti nepoznati, a učenici će zadatke iz oba nastavna predmeta rešavati u jednom danu sa satom pauze. Probna matura biće organizovana po svim pravilima kao i pravo testiranje. Prava mala matura buduće srednjoškolce čeka u junu, a na testu će biti ukupno 75 odsto nepoznatih zadataka dok će 25 odsto zadataka biti delimično poznato.
Ovogodišnji osmaci su poslednja generacija koja će polagati testove iz matematike i srpskog, odnosno maternjeg jezika, jer se od naredne godine uvodi i treći kombinovani test sa pitanjima iz istorije, geografije, biologije, fizike i hemije.
Info Stara Pazova 08.05.2013.
Poslednje padavine i najave novih u narednom periodu mogu da prouzrokuju porast podzemnih voda i zato je bitno održavanje kanalske mreže u naseljima staropazovačke Opštine, rekao je gostujući u emisiji Strogo lokalno načelnik ovog odeljenja Nikola Milaš. Bilo je nekoliko prijava, kada su građani morali po nalogu inspektora da očiste kanale ispred svojih kuća, ali ima i savesnih gradjana – primetio je Milaš.
U narednom periodu komunalni inspektori će takođe obilaziti naselja, kontrolisati stanje u kanalima jer proleće i leto je vreme, kada se to rešava, kako bi spremni dočekali zimski period, istakao je načelnik Milaš.
Sport Banovci Dunav 08.05.2013.
Marija Stankovic članica šah kluba Banovci Dunav na festivalu šaha koji je juče završen u Vrnjačkoj Banji osvojila je prvo mesto u konkurenciji devojčica do osam godina i tako postala prvak Srbije. Ona je sakupila osam poena iz devet kola i izborila pravo učešća na evropskom prvenstvu u Budvi i na svetskom prvenstvu koje će se održati u Dubaiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.
Info Stara Pazova 08.05.2013.
Filip Tabaković, Nevena Bursać i Igor Mirosavljević, učenici Osnovne škole „Boško Palkovljević Pinki„ iz Stare Pazove, postigli su izuzetne rezultate na međuokružnom takmičenju iz istorije koje je održano u Novom Sadu i ostvarili plasman na republičko takmičenje. Nevena Bursać, učenica VII– 2 razreda, i Igor Mirosavljević, učenik VII– 4 razreda, su na međuokružnom takmičenju iz istorije osvojili prvo a Filip Tabaković, učenik VIII- 1 razreda, zauzeo
je treće mesto. Učenike su za takmičenje pripremali predmetni nastavnici Milenko Stojanović i Beta Žiga. Republičko takmičenje iz istorije će se održati 11. maja u Nišu.
Život Novi Banovci 07.05.2013.
Ostoja Rajić, dugogodišnji preduzetnik i predsedbnik Unije pronalazača Srbije i dijaspore “Teslino jedinstvo”, učestvovao je prošlog vikenda sa suprugom Borkom i unukom Markom na izložbi patenata i tehničkog stvaralaštva u Mađarskoj u Segedinu, gde je osvojio priznanja za patente u oblasti uštede energije. Za RTV Stara Pazova, Rajić je rekao da je zajedno sa suprugom
dobio medalju i priznanje za ekološku pumpu za navodnjavanje, zatim za Srpsko kupatilo bez bojlera, dobio je priznanje za međudržavnu saradnju Mađarske i Srbije u oblasti pronalazaštva, a zajedno sa unukom nagrađen je za pronalazak “guma za bicikl koja se ne duva”. Inače, na ovoj manifestaciji učestvovalo je 15 inovatora iz Srbije i preko 80 iz Mađarske.
Fotografija: Borka, Ostoja i Marko Rajić
Info Nova Pazova 07.05.2013.
Pripadnici Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici lišili su slobode P.P. (22) iz Nove Pazove, zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. U pretresu njegovog stana policija je pronašla 14 kesica marihuane težine 63 grama i pet kesica opojne droge spid, težine oko 20,5 grama. Nakon policijskog zadržavanja osumnjičeni
je priveden istražnom sudiji Višeg suda u Sremskoj Mitrovici, koji mu je odredio pritvor do mesec dana, saopštila je Policijska uprava Sremska Mitrovica.
Sport Stara Pazova 06.05.2013.
U dvadeset osmom kolu Prve lige, fudbaleri Radničkog pobedili su u Novoj Pazovi Jedinstvo Putevi iz Užica sa 1:0. U dvadeset četvrtom kolu Srpske lige, Vojvodina, Dunav iz Starih Banovaca je kao gost savladao Palić sa 2:0, a Jedinstvo je u Staroj Pazovi izgubilo od Dinama iz Pančeva sa 3:0.
U dvadeset četvrtom kolu Vojvođanske lige grupa Zapad, Omladinac iz Novih Banovaca je poražen od Indeksa u Novom Sadu sa 1:0. Odigrane su i utakmice dvadeset drugog kola Sremske lige. Sremac je u Vojki izgubio od Ljukova sa 1:0, a Jadran iz Golubinaca je poražen od Hajduka 1932 u Šimanovcima sa 2:0. U dvadeset drugom kolu Druge Sremske lige, Sloga je u Krnješevcima pobedila Lovac iz Karlovčića sa 3:0, a u Belegišu Podunavac i Jedinstvo iz Platičeva su igrali 1:1. U dvadeset drugom, poslednjem kolu Superlige, rukometašice Maks sporta pobedile su u Novoj Pazovi Crvenu Zvezdu iz Beograda sa 23:18 i prvenstvo završile na petom mestu sa 20 bodova.
Život Novi Banovci 06.05.2013.
Penzioneri Novih Banovaca sinoć su proslavili Uskrs tradicionalnim tucanjem uskršnjim jajima.
Nakon takmičenja po stolovima, u polufinale su se plasirali: Slavica Savić, Mile Jazić, Bora Kamber i Slobodan Stoisavljević. U finalu, Slobodan Stoisavljević je pobedio Boru Kambera, ali su obojica dobili prigodne nagrade. U izjavi za
RTV Stara Pazova, pobednik takmičenja je rekao da je njegovo jaje iz Slankamena i da potiče od kokoške koja je hranjena prirodniom hranom, a
ne koncentratom i da je tokom jučerašnjeg dana pobedilo u preko pedeset takmičenja. Na sinoćnjem redovnom druženju penzioneri su pozvani na tradicionalni uranak 12. maja, povodom slave Svetog Vasilija Ostroškog, ali su obavešteni da će 25. maja biti organizovan jednodnevni izlet u Gornji Milanovac.
Fotografija: Slobodan Stoisavljević, drugi s leva (M.Mijatović)
Info Stara Pazova 06.05.2013.
U noći između petka i subote, Marković R. star 30 godina, iz Stare Pazove je izvršio samoubistvo skokom sa nadvožnjaka između Stare Pazove i Petrović Salaša. Marković R. je odranije poznat policiji kao zavisnik od narkotika. Kako nezvanično saznajemo, uzrok samoubistva su veliki dugovi.
Info Stara Pazova 04.05.2013.
Decu iz fudbalskog kluba „Kosmet“ iz Leposavića, koja su u višednevnoj poseti Sportskom centru Fudbalskog Saveza Srbije, danas su posetili bivši direktor Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin i predsednik Fudbalskog Saveza Srbije Tomislav Karadžić. Ovom prilikom Aleksandar Vulin se zahvalio FSS-u na prilici koju su pružili deci iz Leposavića da osete kako je to biti slobodan, kako izgleda ne plašiti se vojske niti upada Rosovih jedinica, nego jednostavno biti dete i igrati fudbal.
Predsednik FSS-a Tomislav Karadžić je rekao kako je Savez sa zadovoljstvom prihvatio inicijativu Aleksandra Vulina da deca sa Kosova posete Sportski centar FSS i da se tom prilikom upoznaju sa mestom gde se spremaju i naši reprezentativci kao i da su imali priliku da upoznaju nove drugare i da nose samo pozitvna iskustva. Deca fudbalskog kluba „Kosmet“ odigrala su i prijateljsku utakmicu a u Staroj Pazovi će boraviti do ponedeljka.
Sport Stara Pazova 03.05.2013.
Fudbaleri Radničkog iz Nove Pazove pobedili su u dvadeset sedmom kolu Prve lige Timok u Zaječaru sa 2:1 i sa dvadeset osam bodova nalaze se na trinaestom mestu na tabeli. U narednom kolu već u subotu Radnički će kod kuće igrati protiv ekipe Jedinstvo Putevi iz Užica.
Politika Stara Pazova 03.05.2013.
Članovi Mesnog odbora Srpske Napredne stranke su juče na trgu dr Zorana Đinđića, svojim sugrađanima delili uskršnje čestitke, boje i ukrase za ukrašavanje jaja. Opštinski odbor SNS-a svake godine za svoje sugrađane pripremi veliki broj uskršnjih poklona pa tako i ove, a osim u Staroj Pazovi akcija će se sprovesti i u ostalim naseljima naše opštine. Ovom prilikom Dragana Stević je u ime Opštinskog odbora SNS-a svim građanima opštine Stara Pazova čestitala najveseliji hrišćanski praznik Vaskrs.
Info Stara Pazova 02.05.2013.
Deca iz Opštine Leposavić sa Kosova i Metohije posetila su danas Sportski centar "Kuća fudbala" u Staroj Pazovi. Mališani iz Fudbalskog kluba "Kosmet" na inicijativu direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Aleksandra Vulina, došla su u posetu Kući fudbala. Ovo je druga poseta Staroj Pazovi, cilj posete jeste da se mališani upoznaju sa
ovim sportskim objektom, da u njemu treniraju, da vide Staru Pazovu, i njima je zadovoljstvo da su u istom hotelu sa svojim idolima, reprezentativcima. Mališani i predstavnici kluba u razgovoru za RTV Stara Pazova izjavila su da im je lepo u Staroj ŠPazovi i u kući fudbala.
Život Stara Pazova 01.05.2013.
U dvorištu SKUD-a "Janko Čmelik" juče predveče postavljen je takozvani - maj, odnosno okićeno drvo koje se nekada postavljalo kao simbol života i da devojke budu lepe, vitke i zdrave. U Staroj Pazovi je nekada tako okićenih drva bilo skoro u svakoj ulici, danas je to pomalo zaboravljeni običaj.
Da bi ga sačuvalo od zaborava Udruženje žena društva Čmelik je prošle godine postavilo maj u dvorištu ovog društva a ove godine nastavilo sa ovom tradicijom. Nekada se oko maja svake nedelje na igranci okupljala ne samo omladina već skoro celo selo a ove godine će skidanje maja uz igranku biti krajem ovog meseca.
Politika Stara Pazova 01.05.2013.
Koalicija udruženja izbjeglica ocjenjuje pozitivnom posjetu prvog potpredsjednika Vlade Srbije i ministra odbrane Aleksandra Vučića Hrvatskoj i očekuje da u narednom periodu započnu konkretni razgovori o rješavanju brojnih problema sa kojima se suočavaju izbjegla i prognana lica i drugi oštećeni građani. Veoma ohrabruje činjenica da je gospodin Vučić pokrenuo niz tema, kao što
su stanarska prava, zaostale a neisplaćene penzije i istakao potrebu da se oni počnu rješavati. Smatramo da je pitanje nestalih najvažnije političko i humanitarno za Srbiju jer se u mrtvačnicama u Hrvatskoj nalazi oko 900 tela koja nisu identifikovana a za 342 Srbina u Hrvatskoj tačno se znaju grobna mjesta ali se ne vrše ekshumacije. Očekujemo da Hrvatska ubrzo preduzme sve što je u njenoj moći da se riješi sudbina svih nestalih lica srpske nacionalnosti. Koalicija udruženja izbjeglica pozdravlja novi pristup koji je promovisao gospodin Vučić prema Hrvatskoj a koji treba da bude racionalan i pragmatičan i okrenut prema rješavanju problema, a ne, kao u prethodnom periodu, zasnovan na lažnim osmjesima i grljenju bez konkretnih rezultata. Samo politika koja je zasnovana na rješavanju problema izbjeglih i prognaih lica i drugih oštećenih građana i čistim računima može dovesti do stvarnog pomirenja između srpskog i hrvatskog naroda, kaže se u saopštenju dostavljenom Radioteleviziji Stara Pazova koje je potpisao Miodrag Linta, predsednik Koalicije udruženja izbeglica u Srbiji.
Firma Eurostroj iz Stare Pazove zapošljava trgovca u maloprodajnom objektu Praktiker. Pored rasvete i elektromaterijala, u prodavnici Praktiker u ponudi je širok asortiman šrafovske robe, ručnog, baštenskog i elektro alata, profi i hobi program. Ako ste komunikativni, vredni, imate iskustvo rada kao trgovac, prijavite se ili nam dostavite Vašu radnu biografiju.Poželjno je da kandidati budu elektotehničke struke ili da imaju osnovno znanje u navedenoj oblasti. Zainteresovai kandidati više informacija mogu dobiti na telefon broj: 063/267 032, ili poslati svoju radnu biografiju na e-mail: hr.mng@eurostroj.rs.
Potrebni radnici za rad u perionici veša u Staroj Pazovi.Zainteresovani kandidati više informacija mogu dobiti na telefon broj 069/40-51-500 kao i na broj telefona 063/24-41-76.
Firmi Moto-plast doo koja se bavi proizvodnjom folije, potrebni proizvodni operateri sa ili bez radnog iskustva za rad u proizvodnom pogonu u Novoj Pazovi. Rad je organizovan u smenama. Svoju radnu biografiju sa nazivom pozicije za koju konkurišete,zainteresovani kandidati mogu poslati na e-mail adresu: info@motoplast.rs ili doći lično u prostorije firme u ulici Njegoševa 111 u Novoj Pazovi.Za više informacija zvati na telefon broj 022/323-584 kao i na broj 022/323-364 svakog radnog dana od 8 do 16 časova.
Potrebni radnici muškog pola , za rad na presama u proizvodnji bakelitnih toalet dasaka. Zainteresovani kadidati sve informacije mogu dobiti na telefon broj 063/450-426 u periodu od 08 do 14 časova.
Predstavništvu kanadske firme Integrity iz Stare Pazove, potrebni radnici u proizvodnji. Prijave na telefone 022/310-147 i 060/508-0844 ili doći lično u sedište firme Golubinački put bb.
Stovarištu Šovljanski iz Starih Banovaca hitno potrebna dva fizička radnika. Za više informacija doći lično na adresu Grčka 2, ili pozvati na telefon broj 022/310-608.
Usled proširenja proizvodnih kapaciteta kompanija IGB AUTOMOTIV raspisuje konkurs za prijem 100 radnika u proizvodnom pogonu u Inđiji. Konkurs je otvoren do 1. juna. Prijave i biografije možete poslati na e-mail adresu prijava@bauerhin.rs ili direktno predati u kompaniji.
Potrebne žene za prodaju sladoleda u Novoj i Staroj Pazovi.Zainteresovane kandidatkinje mogu se javiti na broj telefona 060/5108333.
Kompaniji DIS su potrebni mladi, vredni i ambiciozni ljudi na sledećim pozicijama u marketu u Novoj Pazovi: prodavac- izlagač, kasir, prodavac na odeljenju voća i povrća, prodavac na odeljenju delikatesa i gotovih jela, mesar, magacioner, referent nabavke, poslovođa, vozač- dostavljač, Direktor marketa. Prijave sa kratkom biografijom i fotografijom posalti na hr@dis.rs ili se prijavite putem upitnika na sajtu www.dismarket.rs. Konkurs je otvoren do kraja juna.